DET ÄR PÅ TIDEN ATT EUROPA HÄVDAR SIN SUVERÄNITET

Det är på tiden för Europa att hävda sin suveränitet

Skrivet av Uriel Araujo , forskare med fokus på internationella och etniska konflikter
08.09.2022
https://southfront.org/it-is-about-time-for-europe-to-assert-its-sovereignty/

I juli 65 e.Kr. förstörde den stora branden i Rom 70 % av den kejserliga staden, och kejsar Nero skyllde på de kristna för det, och inledde därmed en förföljelsekampanj. Ryktet säger att Nero själv startade branden. Dessutom, enligt ett populärt uttryck, ”pysslade han till och med medan Rom brann”. Även om den tidigare nämnda anklagelsen mot Nero med all sannolikhet är historiskt falsk, förmedlar bilden av en härskare, galen av makt, som firar medan hans egen regeringstid brinner. Och vissa analytiker har sålunda beskrivit den nuvarande västerländska eliten mitt i dagens många kriser.

Rod Dreher, en senior redaktör på American Conservative, och författare till tre New York Times bestsellers, skriver att västerländska länder styrs av ”en claque of Neros”. Han bygger ett mycket övertygande fall genom att bland annat nämna att tjänstemän inom det amerikanska Pentagon uttrycker oro över en ammunitions- och arsenalbrist som kan äventyra USA:s egen militära beredskap – samtidigt som president Joe Biden tillkännager ett extra militärt bistånd på 3 miljarder dollar till Ukraina.

Man skulle kunna tillägga det faktum att i Storbritannien har anonyma källor inom försvarsministern, intervjuade av Times, sagt att London i slutet av detta år kommer att ha slut på vapen för Kiev. Man bör också komma ihåg att samma ammunitionssvultna Pentagon har erkänt att de inte riktigt kan spåra vapnen de skickar till Ukraina, och det är ett välkänt faktum att många av dem hamnar på svarta marknader.

Dreher sammanfattar situationen angående västvärldens stöd till Kiev så här: ”Det kan vara värt det om vi hade en chans att vinna mot ryssarna. Men det gör vi inte. De kämpar på vad de tror är deras eget territorium. Ryssland är ett stort land, och det tjänar massor av pengar på att sälja gas och olja på denna förvrängda marknad som skapats av västerländska sanktioner.” Han tillägger att ”det inte på något sätt förolämpar ukrainsk tapperhet” att påpeka att de helt enkelt ”inte har resurserna att segra.” Man skulle också kunna fråga sig om västmakterna själva, i synnerhet i Europa, har resurser att fortsätta finansiera Ukraina och stå ut med den kommande vintern.

Den amerikanske journalisten målar därför upp en övertygande bild av krisen i väst: Rom brinner verkligen. Dessa metaforiska bränder inkluderar hungerspöket, lågkonjunktur och risken att bokstavligen frysa i mörkret under vintern. Det är på tiden att börja prata om den ukrainska katastrofen. Det är dock inte det USA-ledda västvärldens enda katastrof. Rod Dreher nämner också Karl Roves förmodade Empire-citat för att kontrastera det mot den nuvarande krisen i Irak.

I en artikel från New York Times Magazine från 2004, citerade den amerikanske journalisten Ron Suskind en icke namngiven tjänsteman i George W. Bush-administrationen som sa (som svar på kritiker av USA:s utrikespolitik i Irak, särskilt) att ”Vi är ett imperium nu, och när vi agerar skapar vi vår egen verklighet. ” Rykten säger att källan till den var den tidigare president Bushs senior rådgivare Karl Rove. Dreher antar också att detta citat är Roves, även om dess källa (och till och med dess sanningshalt) har ifrågasatts. Hur som helst, detta är ännu en kraftfull bild som i alla fall framstår som ”sann”, i betydelsen att porträttera en elit full av hybris som tror sig kunna göra resten av världen till sin bild. Med andra ord, även om ingen amerikansk tjänsteman sa något sådant, verkar landets föreställningspolitik under flera år har varit baserad på en sådan idé.

Ett av Washingtons mål med ockupationen var att ”hjälpa Irak att uppnå demokrati och frihet”. Från 2003, efter kriget och invasionen, till 2011, ockuperade USA den nationen och satte in tusentals privat militär personal. Det amerikanska försvarsdepartementets direkta utgifter där uppgick till minst 757,8 miljarder dollar. 2010 lämnade enligt uppgift de sista stridstrupperna landet, även om den amerikanska närvaron där fortsatte.

Den 30 september 2022 dödades minst 10 i sammandrabbningar i Bagdads gröna zon i Irak som involverade anhängare till den shiamuslimska ledaren Muqtada al-Sadr. Det har varit upplopp inne i presidentpalatset och grannlandet Iran har stängt sina gränser. Man kunde snart se nya utvecklingar där och Teheran kan spela en viktig roll. Beroende på resultatet kan själva poängen med Washingtons 8-åriga ockupation av Irak ifrågasättas, ur ett amerikanskt perspektiv. Likaså har de senaste talibanernas seger i Afghanistan av många beskrivits som det värsta USA:s misslyckande under de senaste decennierna. Sanningen är att man inom en snar framtid kan se ännu större problem.

Bland europeiska ledare idag har Ungerns premiärminister Viktor Orban förblivit förnuftets röst. Men han är inte längre en röst i vildmarken: Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har öppet erkänt multipolaritet (och därmed slutet på Amerikas unipolaritet). Den 29 augusti, i Prag, uttalade han att en suverän europeisk kontinent måste ”hålla sig i en multipolär värld.”

Det är på tiden att Europa hävdar sin egen suveränitet, och på tiden att USA utövar återhållsamhet. Rom, som Dreher så vältaligt hävdar, brinner redan.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: