P-8 Poseidon piloterna storgråter: ”Vi var inte där när Nord Stream sprängdes”

P-8 Poseidon-piloterna som greps i samband med Nord Stream-explosionen har storgråtit och berättade för JAG-utredarna på fredagen att deras plan, som lyfte från Keflavik, Island, befann sig hundratals mil från de undervattens naturgasledningarna när explosionerna inträffade.

Offentlig flygspårningsdata stöder deras påstående. Data hämtade från FlightRadar24 och FlightAware, båda allmänt tillgängliga webbplatser, visade P-8 över Nordsjön klockan 00:03 GMT när seismologer i Sverige upptäckte vad de först trodde var ett skalv. P-8:an flög sedan i en racerbana över Polen innan den ändrade kurs mot det baltiska rörledningsområdet. P-8 närmade sig inom 15 m från sprängplatsen och cirklade runt den och flög sedan mot Kamtjatkahalvön.

P-8:an piloterna sa till JAG-utredarna, de kunde inte vara på två platser samtidigt, och därför kunde de inte heller vara där.

The Most Advanced Nuclear Powered Cruise Missile Submarine - Akula Class  Submarine - YouTube

”Piloternas historia är att de beordrades att frångå från sin normala patrulleringsrutt för att undersöka explosionen, för att söka efter ubåtar i närheten. PIC sa att de hade blivit beordrade att placera ut ekolodsbojar och söka efter den akustiska signaturen av en rysk ubåt av Akula-klass. De hittade ingenting och for därifrån. På ytan kan historien verka logisk, men om du gräver dig ner i det låter det inte vettigt. Varför skulle Ryssland kompromissa med sin egen pipeline? Hur kunde de veta vilken ubåt de ska leta efter? Och det finns mer, säger vår källa.

Det ”mer” han nämnde, syftar på saknade flygdata mellan 03:39 GMT och 06:20 GMT. Moderna flygplan som P-8 använder är en teknik som kallas ADS-B för att i realtid sända sin GPS-plats, höjd, markhastighet och andra data till markstationer och andra flygplan en gång per sekund. Flygledare och korrekt utrustade flygplan kan omedelbart ta emot denna information. Offentliga spårningsappar som FlightAware och FlightRadar24 hämtar också in dessa data. Glappet i täckningen antyder två möjligheter: mekaniskt fel eller att piloterna avaktiverade ADS-B.

”Piloterna förnekar alla brott och säger att ADS-B fungerade korrekt under hela flygningen”, sa vår källa. ”Men det finns mer med den här händelsen och det är därför de fortfarande är häktade. Det finns bevis som jag ännu inte kan avslöja.”

På frågan om hjälppiloterna eller besättningen tillhandahöll information som motsäger piloternas uttalanden, tillade han: ”Vi har inte avslutat intervjun än, men snart.”Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: