Explosiv situation i Europa

Av Manlio Dinucci
Global Research, 12 september 2022
https://www.globalresearch.ca/explosive-situation-europe/5793145

Sanktioner mot Ryssland hindrar Gazprom från att driva North Stream 1, den enda som tar rysk gas till Tyskland efter den påtvingade stängningen av dess systerledning, North Stream 2. Kreml rapporterar att ”Sanktioner som införts av EU, Storbritannien, USA och Kanada störde det tekniska underhållssystemet för turbinkomponenter som säkerställde pumpning.”

USA-EU-strategin är tydlig: att förhindra att Europa tar emot rysk gas till låga priser på grund av de långsiktiga avtal som tidigare ingåtts med Ryssland, vilket tvingar europeiska konsumenter att köpa den på spotmarknaden till extremt högre priser fastställda enligt spekulativa och politiska mekanismer av Amsterdam Stock Exchange, som nu är en del av ett stort amerikanskt holdingbolag.

Den enda rörledningen som regelbundet transporterar rysk gas till Europa är TurkStream, via Svarta havet och Balkan. Ungern, som motsätter sig EU:s sanktioner (trots att de är en del av EU och Nato), har undertecknat ett långsiktigt avtal med Gazprom om att ta emot 80 procent av den gas man behöver från Ryssland genom denna pipeline.

Det finns dock växande spänningar på Balkan, särskilt mot Serbien som TurkStream passerar genom, orsakade av Natos långa händer, vilket kan leda till blockering av denna sista pipeline även från Ryssland.

Denna situation är en del av ett allt mer explosivt politiskt-militärt scenario. Den nya brittiska premiärministern Liz Truss förklarar sig ”beredd att använda kärnvapen.”

En ytterligare fara orsakas av det faktum att ukrainska styrkor – beväpnade, utbildade och de facto beordrades av Nato – skjuter med vapen som Nato och EU levererar till dem mot kärnkraftverket Zaparozhye som för närvarande står under rysk kontroll, vilket utsätter Italien och Europa för mycket allvarlig risk för ett nytt Tjernobyl.

Internationella atomenergiorganet varnar: ”Med kärnkraftverket Zaporizhzhya leker vi med elden och något mycket, mycket katastrofalt kan hända”.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: