JAG återupptar hängningar

U.S. Navy Judge Advocate General’s Corps kommer att återuppta hängning av dömda fångar i början av september, säger källor på JAG:s kontor till Real Raw News.

I juni meddelade JAG att de skulle överge hängningar och istället avrätta Deep Staters med skott. Anledningen till det första bytet, berättade källor för Real Raw News, kretsade kring tidsbegränsningar och kostnader. Viceamiral Darse E. Crandall hade också tröttnat på vad han kallade ”galgteater”.

Avrättningarna av Jennifer Dillon och Michael Sussmann fick dock oförutsedda – men möjligen förutsägbara – konsekvenser: den amerikanska marinsoldaten som hade tryckt av för Sussmann drabbades efteråt av nattskakningar som höll honom vaken, genomvåt av svett, trots att de hade genomgått en omfattande psykologisk screening efter frivilligt arbete. En stridsveteran med 14 år i tjänst, så han är ingen nybörjare. Han gjorde två turnéer i Afghanistan, vardera på15 månader, och dödade självklart flera rebeller nära den afghanska staden Sangin 2015. När han granskades av JAG beskrev marinsoldaten sig själv som ”stridshärdad” och ”klar att tjäna, ” och visade inga kliniska tecken på PTSD.

Källor satte RRN i kontakt med en psykiater från den amerikanska marinen som gjorde följande observation:

”Jag kollade inte den marinsoldaten, och det är inte heller jag som ger honom råd, så jag kan bara kommentera i breda allmänna termer. Det är en dramatisk skillnad mellan att en marinsoldat försvarar sig i strid mot en förklarad fiende i tjänsten, och att han avrättar en obeväpnad person med ögonbindel. På ytan känner marinsoldaten att han följer sin ed, sina order, sitt ansvar – men kan också känna att han begår ett mord, en ohederlig handling. Hans sinne kan inte förena dessa två, och han kanske lever i ett rike av evig psykologisk ångest”, sa hon.

Marinen som avrättade Sussmann befinner sig i rådgivning, men den 22-åriga U.S. Army Spec-4 som avslutade Jennifer Dillon gör det inte. Han har inte fördelen av terapi eftersom han är död. En månad efter att han sköt Dillon öppnade han sina handleder med en rakblad och förblödde.

Liksom marinsoldaten hade också han blivit rigoröst screenad; men till skillnad från Marinen hade U.S. Army Spec-4 aldrig visat synliga tecken på trauma. Inga skakningar. Inga nattliga svettningar. Ingen mental dimma. Inget förfall i bedömningen. Inte förrän på kvällen han begick självmord.

”Vissa människor kamouflerar under stor stress det mycket övertygande genom att internalisera det tills de spricker,” sa marinpsykiatern.

I kölvattnet av dessa katastrofer kommer JAG nu att återuppta att man hänger fångar, för ingen bödel, i brist på ett bättre ord, har någonsin tagit livet av sig eller visat symptom på psykologiskt tvång.

”Att skjuta någon på nära håll är väldigt intimt. En soldat vid galgen trycker helt enkelt på en knapp eller drar i en spak – det är opersonligt, passionerat”, sa psykiatern.

Avslutningsvis har RRN informerats om att den amerikanska militären har genomfört säkerhetsförbättringar vid Guantanamo Bay, och tribunaler är planerade att återupptas i början av september.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: