Ericsson stäms av amerikanska terroroffer för påstådda mutbetalningar i Irak

Ericsson stäms av hundratals amerikaner (över 500) som säger att företagets påstådda betalning av mutor till al-Qaida och Islamiska staten – skyddspengar avsedda att låta dem verka i Irak – också hjälpte till att finansiera terrordåd.

Det Stockholmsbaserade telekommunikationsföretaget, som stämdes i fredags i federal domstol i Washington, DC, står inför åtal från mer än 500 amerikanska tjänstemän och civila som var offer för terroristattacker och gisslantagningar från 2005 till 2021, tillsammans med familjerna till dessa. dödades i attacker.

De väckte sina anspråk enligt Antiterrorism Act från 1990, som gör det möjligt för offer för terrorism att begära skadestånd i amerikanska domstolar, inklusive mot företag och individer som bistår och främjar terrorism.

Ericsson sa att de ”nitiskt skulle försvara sig mot” stämningen.

”Alla försök att koppla Ericsson till de åtgärder som beskrivs i klagomålet kommer att misslyckas i sak,” sade företaget.

Terroroffren anklagade Ericsson för att betala pengar till terroristfraktioner som kontrollerade delar av Irak, i ett försök att stoppa dem från att hindra dess verksamhet. Finansieringen hjälpte slutligen en kampanj av kidnappning, tortyr, bombningar och mord, sa de.

Företaget och dess amerikanska dotterbolag ”finansierade terroristerna för att lämna dem ifred”, sade offren i sitt rättsliga klagomål.

”Betalningarna sparade Ericsson pengar”, sa de i klagomålet. ”Det var billigare att betala av al-Qaida och Islamiska staten än att investera i den säkerhet som krävs för att mildra terroristernas hot.”

De pengar som Ericsson påstås ha skickat till terrorister i Irak hjälpte i slutändan till att finansiera attacker i Irak, Afghanistan och Syrien, hävdar offren.

Separat från rättegången uppmanade Ryan Sparacino, en advokat för offren, det amerikanska justitiedepartementet och Securities and Exchange Commission att undersöka Ericssons tjänstemän och anställda, inklusive deras juridiska och efterlevande personal.

Stämningen följer på Ericssons erkännande i februari att man hittat ”allvarliga brott mot efterlevnadsregler” i Irak, inklusive bevis på korruptionsrelaterat tjänstefel. Ericsson har varit aktiv i landet efter upphävandet av ett FN-embargo som ledde till att landets marknad för telekommunikationsutrustning återupptogs.

Ericsson, som gjorde resultaten efter en intern utredning 2019, sa att vissa betalningar gick till mellanhänder. De medgav också att de använde alternativa transportvägar för att kringgå irakiska tullar när terroristorganisationer, inklusive Islamiska staten, kontrollerade några av dessa vägar.

Företaget sa i februari att det inte kunde fastställa de slutliga mottagare av betalningar som det hade gjort. Ericsson efter att utredningen sparkat flera anställda och förbättrat sina interna processer, heter det.

Ericsson betalade 2019 cirka 1 miljard dollar för att göra upp med amerikanska åklagare angående anklagelser om mutor i fem länder, ett avtal som inte inkluderade något beteende i Irak. Det amerikanska justitiedepartementet sa i oktober att Ericsson hade brutit mot det avtalet, och företaget i mars sa att de fick höra att dess avslöjanden om aktiviteter i Irak var ”otillräckliga”.

ATA, som antiterrorismlagen ibland kallas, tillåter offer att begära stora skadestånd från förövare och parter som hjälper dem. Lagen har lett till stora domar mot främmande stater, några i miljarder dollar.

Skriv till Richard Vanderford på richard.vanderford@wsj.comKategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: