Mysteriet på Mar-a-Lago: Vad letade FBI-agenterna efter och vilka blir konsekvenserna?

Augusti 9, 2022
By Zachary Stieber och Roman Balmakov
https://www.npr.org/2022/08/09/1116575413/mar-a-lago-fbi-raid-trump-search

FBI-agenterna som slog till mot tidigare president Donald Trumps resort i Florida letade efter vissa uppgifter, säger en advokat för Trump som var på plats medan agenter fanns på resorten.

”De letar efter presidentens anteckningar, vad de ansåg vara anteckningar och allt som potentiellt skulle kunna klassificeras”, sa Christina Bobb, advokaten, till Epoch Times den 9 augusti.

”Vi hade varit väldigt samarbetsvilliga med dem tidigare. Och det är oklart för mig varför de gick till så drastiska åtgärder för att göra detta. Men de gjorde det. Och när det gäller den troliga orsaken så gav de oss inte den, tillade hon.

I mitten av januari ordnade National Archives and Records Administration transporten från Mar-a-Lago till National Archives 15 lådor som enligt arkiven innehöll presidentdokument. Enligt Presidential Records Act skulle dokumenten ha överförts i januari 2021 när Trump lämnade ämbetet, och några av lådorna innehöll hemligstämplad information, sade institutionen i ett uttalande då. Administrationen återkom inte med någon förfrågan på tisdagen.

Trump säger FBI-agenter sökte hans Mar-a-Lago hem i Florida

Ungefär två dussin FBI-agenter anlände runt 09:00 på måndagsmorgonen och stannade kvar, vid Mar-a-Lago, som ligger i West Palm Beach, i cirka 10 timmar.

Agenter motsatte sig först att visa Bobb stämningen men gjorde det till slut. Men agenterna skulle inte tillåta några företrädare för den tidigare presidenten att övervaka genomsökningen, sa Bobb. Motiveringen till sökningen är fortfarande under försegling. Trumps juridiska team planerar att be den amerikanska distriktsdomstolen i Floridas södra distrikt att häva intyget om husrannsaknings-ordern, som skulle beskriva varför myndigheterna bad om beslutet.

”Vi vet inte vad den troliga orsaken är. Jag tror inte att det finns en bra anledning till att göra något så drastiskt. Men de gjorde det, sa Bobb.

FBI har avböjt att kommentera. Justitiedepartementet (DOJ) och Office of Director of National Intelligence har inte lämnat tillbaka förfrågningar om kommentarer. Vita huset har sagt att DOJ är oberoende och att president Joe Biden och andra i Vita huset inte underrättades om razzian i förväg.

‘Fredlig’
Agenter höll Mar-a-Lago snyggt medan de sökte efter dokument, med en som till och med plockade upp skräp, säger Bobb. Agenterna ”tog en handfull lådor med dokument”, sa hon.

”Jag tycker inte att det var något kränkande. Jag tror inte att det var någonting väsentligt. Så jag är säker på att de kommer att säga något annat. Men vi får vänta och se vad de kommer fram till, men allt var papper. Jag hör konspirationsteorierna och ryktena om att det fanns andra artefakter eller något annat som togs – allt var bara papper”, sa hon.

Agenter besökte tidigare resorten i juni och fick tillgång till en lagringsanläggning där, enligt Bobb. ”Ingenting hade varit dolt och ingenting hade hållits hemligt för dem, vilket gör det hela ännu mer löjligt”, sa hon.

Donald Trump har inte begått något brott”, sa Bobb och tillade att åklagare inte skulle kunna visa att Donald Trump kände till lådorna som FBI tog.

”De skulle behöva lägga grunden för att Donald Trump faktiskt packade ihop sitt eget kontor, och att Donald Trump faktiskt var väktaren för dessa register, och att han faktiskt flyttade dem”, sa hon.

Om DOJ bestämmer sig för att väcka åtal mot Trump, skulle ansträngningen inte komma särskilt långt, förutspådde hon.

”Jag ser bara inte att det gör någon skillnad. Jag tror att president Trump med största sannolikhet kommer att ställa upp för omval, sa hon. ”Jag kan inte vänta tills han gör det. Och han kommer att bli USA:s nästa president.”


Eric Trump avslöjar mer detaljer om FBI:s räd mot Mar-a-Lago

Eric Trump, son till president Donald Trump, förinspelar sitt tal till den republikanska nationella kongressen i Mellon Auditorium i Washington den 25 augusti 2020. (Drew Angerer/Getty Images)
Lorenz Duchamps
9 augusti 2022
https://www.theepochtimes.com/eric-trump-personal-safe-breached-by-fbi-in-mar-a-lago-search-was-empty_4652652.html?utm_source=morningbriefnoe&utm_campaign=mb-2022-08-10&utm_medium=email&est=vfiXA7nIN8WqptRalVf1KDveyanjlOc4D95szwmovNCW5JMuPIuTJbjysIWresEnpTKmoA%3D%3D

Eric Trump sa att ett personligt kassaskåp som de hävdar har brutits upp av en grupp FBI-agenter i en razzia mot den tidigare presidentens Mar-a-Largo-gods i måndags var tomt.

”Att ha 30 FBI-agenter, faktiskt fler än så, som slår ner på Mar-a-Largo, ge absolut ingen förvarning, går genom porten, börjar plundra ett kontor, plockar igenom en garderob, du vet – de bröt sig in i ett kassaskåp. Han hade inte ens något i kassaskåpet, sa den yngre Trump till Fox News Sean Hannity på måndagen.

Eric förklarade att razzian genomfördes för att se om hans far hade några potentiella konfidentiella dokument från hans tid vid ämbetet. Han sa också att intrånget troligen var politiskt motiverat eftersom demokraterna inte vill att hans far ska kandidera igen för presidentposten 2024.

”De började komma efter honom … dagen han vann [år] 2016,” sa Eric till nätverket och hänvisade till att Donald Trump blev ett politiskt motiverat mål.

”Det har gått över tidigare politik”, tillade den andra sonen till den 45:e amerikanska presidenten. ”Titta på justitiekanslern, … distriktsåklagare över hela landet – allt de vill göra är att få tag i Donald Trump.”

”Och de gör det av en anledning,” noterade han. ”För att de inte vill att Donald Trump ska ställa upp och vinna igen 2024.”

I måndagsintervjun sa Eric att han var den som informerade sin far i ett samtal om FBI:s oanmälda husrannsakan av den tidigare presidentens egendom Mar-a-Largo.

Trump tillkännagav i ett uttalande sent den 8 augusti att hans egendom i Florida var ”under belägring” och ”ockuperad av en grupp FBI-agenter”, och kallade det som bevis på ”åklagarens oredlighet” och en ”beväpning av rättssystemet”.

”Efter att ha arbetat och samarbetat med de relevanta myndigheterna var den här oanmälda räden mot mitt hem inte nödvändig eller lämplig”, sa Trump i ett inlägg på Truth Social, och tillade att FBI ”bröt sig in i mitt kassaskåp!”

Tidigare i år lämnade Trump tillbaka 15 lådor med dokument som förvaras på Mar-a-Largo resort till National Archives and Records Administration (NARA), som den sa innehöll material markerat som sekretessbelagd nationell säkerhetsinformation. Federala agenter ska ha sökt efter ytterligare dokument i fastigheten på måndagen.

Lara Trump, den tidigare presidentens svärdotter, sa på Fox News ”Tucker Carlson Tonight” att alla ”från min svärfars team har samarbetat med FBI, med någon myndighet som har begärt vad som helst fram tills nu ,” och noterade att det inte fanns något behov av en oanmäld razzia.

”Min svärfar, som alla vet som har varit runt honom mycket, älskar att spara saker som tidningsklipp, veckotidningsurklipp, fotografier, dokument som han hade alla befogenheter till … att ta från Vita huset,” sa hon i programmet. . ”Och igen, han har samarbetat varje steg på vägen.”

En tjänsteman i Vita huset sa till Epoch Times via e-post att de inte informerades i förväg om FBI:s räd mot Mar-a-Lago.

Justitiedepartementet, som FBI är en del av, har inte svarat på en begäran om kommentar. FBI har också avböjt att kommentera.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: