Trump varnar för att något värre än lågkonjunktur är på väg

Former President Donald Trump attends a rally in support of Arizona GOP candidates, in Prescott Valley, Ariz., on July 22, 2022. (Mario Tama/Getty Images)

By Tom Ozimek
July 29, 2022
https://www.theepochtimes.com/trump-warns-something-worse-than-recession-is-coming_4619894.html?utm_source=ai&utm_medium=search

President Donald Trump har varnat för att USA:s ekonomi är på väg mot en större katastrof än en lågkonjunktur, hans kommentarer kom strax innan regerings-statistiken visade att BNP var negativ för andra kvartalet i rad, vilket är en tumregel för en lågkonjunktur.

”Dit vi är på väg nu kan vara en mycket dålig plats”, sa Trump vid ett möte i Arizona i förra veckan. ”Vi måste få ordning på den här handlingen, vi måste få det här landet igång, annars kommer vi att ha ett allvarligt problem.”

Den förre presidenten pekade ut kollapsen i amerikanernas reallöner, ett historiskt lågt arbetskraftsdeltagande och demokraternas tryck på Green New Deal som han sa skulle krossa ekonomisk tillväxt.

”Inte lågkonjunktur. Lågkonjunktur är ett fint ord. Vi kommer att ha ett mycket större problem än lågkonjunktur. Vi kommer att få en depression, sa den tidigare presidenten.

Trumps kommentarer kom flera dagar innan Bureau of Economic Analysis (BEA) släppte data som visar att USA:s verkliga BNP sjönk med 0,9 procent på årsbasis under andra kvartalet efter att ha minskat med 1,6 procent under första kvartalet.

Två på varandra följande kvartal med negativ BNP-tillväxt är en vanlig tumregel för en lågkonjunktur, även om lågkonjunkturer i USA officiellt deklareras av en kommitté av ekonomer vid National Bureau of Economic Research (NBER) med en bredare definition än två fjärdedels regel.

Vance Ginn, chefsekonom vid Texas Public Policy Foundation, sa till Epoch Times systermedia NTD i en intervju att även om det officiellt är NBER som kallas lågkonjunktur, är två-kvartalsregeln ”vanligtvis det som görs som en tumregel”.

”Jag tror att det här definitivt är en lågkonjunktur som vi befinner oss i nu från denna dåliga politik,” tillade Ginn och skyllde på en serie ”progressiv politik” som kommer ut från Vita huset och det demokratkontrollerade huset.

Epoch Times Photo

Stagflationära vindar som blåser

I sina kommentarer tog Trump också sikte på president Joe Bidens hantering av ekonomin och anklagade honom för att inflationen stigit.

Biden skapade den värsta inflationen på 47 år. Vi ligger på 9,1 procent, men det faktiska antalet är mycket, mycket högre än så, sa Trump.

Även om den förre presidenten inte gav sin egen uppskattning av den verkliga inflationstakten, sätter en alternativ KPI-inflationsmätare utvecklad av ekonomen John Williams, beräknad enligt samma metod som användes av den amerikanska regeringen på 1980-talet, siffran till 17,3 procent , en 75-årig högsta.

Trump sa också att en ihållande hög inflation i kombination med en ekonomisk avmattning har satt landet ”på gränsen till en förödande” period av stagflation, som är en kombination av accelererande priser och bromsande ekonomisk tillväxt.

Inflationen ”går högre och högre hela tiden”, sa Trump och tillade att det ”kostar familjer nästan 6 000 dollar per år, större än någon skattehöjning som någonsin föreslagits förutom den skattehöjning som de vill föreslå just nu.”

Under Trumps första hela månad i ämbetet i februari 2017 kom inflationsmätaren för konsumentprisindex (KPI) in på 2,8 procent i årliga termer. Medan KPI-måttet fluktuerade under hans mandatperiod, var det högsta det någonsin nått 2,9 procent i juli 2018, medan inflationen under hans sista månad i tjänst, januari 2021, klockade in på 1,4 procent.

Under Biden har inflationen stigit stadigt och skjutit i höjden med 9,1 procent jämfört med föregående år i juni 2022, en siffra som inte setts på mer än 40 år.

Epoch Times Photo

”Krig mot amerikansk energi”

Stigande energipriser har varit en av de viktigaste bidragande faktorerna till inflationen, och står för ungefär hälften av den totala inflationssiffran, enligt Bureau of Labor Statistics.

I sin kritik av Bidens politik pekade Trump ut vad han kallade ”Bidens krig mot amerikansk energi” och anklagade det för att driva upp bensinpriserna.

Sedan Biden tillträdde har Biden vidtagit ett antal verkställande åtgärder riktade mot oljeindustrin, inklusive att återkalla tillståndet för Keystone XL-rörledning, stoppa nya hyresavtal för olje- och gasborrning på federala landområden och vatten och avsluta subventioner av fossila bränslen från vissa byråer.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: