Ryssland och Kina tillkännager officiellt en ”Ny Global Reservvaluta”

022-07-22
<time datetime="2022-07-22
https://quoththeraven.substack.com/p/russia-and-china-officially-announce

Och återigen, som det ofta är med följdriktiga nyheter i USA och i västvärlden, ingen har märkt det och ingen verkar bry sig. Och ännu en gång, har det hänt och ingen verkar bry sig.

Sedan början av året, jag har skrivit om möjligheten av Ryssland och Kina utmanar OSS dollar s globala reserv status. Nu händer det.

Det borde inte vara någon överraskning för de uppmärksammade, på att Ryssland och Kina stärker sina ekonomiska band mitt i fortsatta Västerländska sanktioner mot Ryssland som ett resultat av landets krig i Ukraina.

Vad som kan förvåna vissa människor, däremot, är att Ryssland och BRICS-länder, däribland Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, officiellt arbetar på sin egen ”ny global reservvaluta,” rapporterade RT i slutet av juni. Inget som någon ens verkade märka.


”Frågan om att skapa en internationell reservvaluta som bygger på en korg av valutor i våra länder håller på att utarbetas,” sa Vladimir Putin  i BRICS-business forum i förra månaden.

Och naturligtvis, eftersom Ryssland har skurits av från SWIFT-systemet,  är det också ihopkopplat  med Kina och BRIC-länderna för att utveckla en ”pålitlig alternativ mekanism för internationella betalningar” för att ”skära av beroendet av det Västerländska ekonomiska systemet.”

Under tiden har Ryssland också vidta andra åtgärder för att stärka alliansen mellan BRIC-länderna, inklusive re-routing-handeln i Kina och Indien, enligt CNN :

President Vladimir Putin sade på onsdagen att Ryssland ombokar handeln med ”pålitlig internationell partner” som Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika när väst försöker bryta de ekonomiska banden.

”Vi är aktivt engagerade i en omorientering av våra handelsflöden och utländska ekonomiska kontakter mot pålitliga internationella partners, främst BRICS-länderna,” sade Putin i sitt inledande video adressen till deltagarna i den virtuella BRICS-Toppmöte.

I själva verket, ökade ”handeln mellan Ryssland och BRICS-länderna med 38 % och uppgick till 45 miljarder dollar under de första tre månaderna av året” i år, säger rapporten. Under tiden, slog den ryska råoljeförsäljning till Kina slog rekord under våren i år, ut ur Saudiarabien som Kinas främsta oljeleverantör.

”Tillsammans med partners i BRICS, håller vi  på att utveckla tillförlitliga alternativa mekanismer för internationell betalningsutjämning,” sade Putin.

https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F19463854-2f6d-478d-a474-fb5bf669ba44_1023x663.png

Putin fortsatte, med angivande av förra månaden: ”Kontakter mellan ryska näringslivet och näringslivet i BRICS-länder har intensifierats. Till exempel, pågår förhandlingar  om att öppna butikskedjan Indiska i Ryssland [och att] öka andelen  kinesiska bilar, utrustning och hårdvara på vår marknad”.

I juni, anklagade Putin väst för att ignorera ”grundläggande principer i marknadsekonomin” såsom frihandel. ”Det undergräver affärsintressen på en global skala, som negativt påverkar människors välbefinnande, och effekt, i alla länder,” sade han.

President Xi återspeglade Putins känslor, enligt en juni skrivelse från Bloomberg:

”Politisering, instrumentalisering och beväpning av världsekonomin med hjälp av en dominerande position på det globala finansiella systemet, för att lättfärdigt införa sanktioner skulle bara skada andra såväl som att det skadar sig själv, att lämna människor runt om i världen lidande. De som är besatta med en position av styrka, utökar sina militära allianser, och söker sin egen säkerhet på bekostnad av att andra kommer bara att falla in i en säkerhetsgåta.”

Uppenbarligen har ytterligare min uppfattning länge varit att ett guld backed global reservvaluta är på väg – något som jag har skrivit om under flera månader.

Jag är också chockad över att ingen verkar bry sig, utan tvekan den största förändringen på de globala makro-ekonomiska spelområdena under det senaste halvseklet kan nu äga rum.

Visst, inom ramen för konflikten i Ukraina, kan nyheten tyckas vara ”rumsrena” av olika orsaker, vilket kan resultera i att media och den finansiella världen tonar ned det. Men att sätta denna bit av information ut på egen hand, utan sammanhang – att det finns en samordnad global utmaning som pågår mot den AMERIKANSKA dollarn – och att det skulle ha varit den största nyheten i decennier. Tänk om Kina och Ryssland släppte den här ute i ingenstans? Nu, kom ihåg att båda länderna har jobbat på, och förberett sig för denna situation under flera års tid.

Jag menar,  titta på Rysslands Treasury innehav så långt tillbaka som till år 2018:

https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F6c52a414-51cb-4cce-9775-2a5439e22ae0_1200x675.png

Som jag har konstaterat tidigare, har Ryssland också ökat sitt innehav av guld under samma period:

https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F5bc4ab0d-be12-40dc-80ce-acfa7f8beaae_670x333.png

Och den här rubriken kom ut år 2020, bara månader innan Rysslands invasaion av Ukraina

https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fbc17d7f3-479c-4edd-a3d0-67c5efa1eb0a_717x592.png

Är det någon som tror att det är av en tillfällighet?

Nikkei skrev vid den tiden:

Avdollarisering har varit en prioritet för Ryssland och Kina efter 2014, när de började utvidga det ekonomiska samarbetet då Moskva började distansera sig från Väst efter sin annektering av Krim. Att ersätta dollarn i handeln med handelsuppgörelser blev en nödvändighet för att kringgå AMERIKANSKA sanktioner mot Ryssland.

https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F3a4f4893-ef7e-4d3b-82fd-2c0b4202f776_715x438.png

Det verkar för mig som att BRIC-länderna förstår exakt hur otrygg en finansiell situation som den AMERIKANSKA – och vår – dollar- är. Trots att dollarns senaste tidens förstärkning i dessa länder har ingått i en multi-tio år lång plan för att av-dollarisera. Även före konflikten i Ukraina började, har både Kina och Ryssland  lagrat guld och arbetar på att teckna för transaktioner utanför den AMERIKANSKA dollarn. Det var ytterligare en ”hemlig” operation som var ute i det öppna.

Minns hur ”galen” den här rubriken var bara för 6 månader sedan när jag förutspådde det här för första gången?

https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F6a3ea84f-1434-4b18-b4a7-96cdb6047a32_745x243.png

Under tiden, eftersom BRIC-konferens, och banden mellan Ryssland och Kina fortsätter att strama åt, med Japan även den här veckan om ”att stärka de militära banden” – samtidigt som Kina noga har  granskat en planerad resa med representanthusets talman Nancy Pelosi till Taiwan.

Japan sade den förra veckan:

”Som en följd av den nuvarande aggressionen, är det möjligt att Rysslands nationella makt i medel – långsiktigt kan minska och den militära balansen i regionen och det militära samarbetet med Kina kan komma att ändras.

Japan, Ryssland har gjort ansträngningar att stärka samarbetet med Kina, till exempel genom gemensamma bombflygplan och genom att segla gemensamma krigsfartyg som berör den ryska och kinesiska militärer, liksom det rör sig om att skildra sådana militära samarbeten som strategisk samordning.”

Japan sade att denna anpassning mellan de två länderna måste fortsätta att följas upp noggrant i framtiden.”

Medan det ekonomiska redskapets resa sker bakom kulisserna, blir Kina också mycket slugt gällande Taiwan. Landet ”har skickat stridsflygplan till Taiwan och själva förklarat en flygförsvarszon under de senaste månaderna”, enligt CNN, och hänvisade nyligen  till tanken på en flygförbudszon över Taiwan inför ett planerat besök av Nancy Pelosi.

President Joe Biden kommenterade Pelosis resplaner den här veckan: ”Det militära tycker att det inte är en bra idé just nu. Men jag vet inte vad statusen är för den.”

Vi är säkra på att Pelosi kommer att resa hur som helst. Kom ihåg, detta är samma kvinna som dansade sig igenom Chinatown medan Covid spred sig till USA, från Kina, för att bevisa att hon inte var rasistisk.

Jag kan höra henne på väg till Taiwan nu:

”Jag förhandlar om miljoner dollar aktier till frukost, jag är säker på att jag kan hantera denna Euro soptunna.”Kategorier:Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

%d bloggare gillar detta: