Hur Vox blev världens främsta nyhetsutgivare på Youtube

vox logotyp

 

I ett alltmer trångt fält har den USA-baserade nyhetswebbplatsen Vox blivit utan tvekan den mest framgångsrika engelskspråkiga nyhetsutgivaren på Youtube.

Även om den är fjärde i Press Gazettes ligatabell för de flesta prenumeranter, placerar dess 10,7 miljoner sig bakom The BBC, ABC News och CNN, när du tittar på åsikter och du inser hur dominerande det amerikanska nyhetsmediet är.

Vox genomsnittliga visningar per Youtube-videosiffra ligger på långt över två miljoner – för sammanhanget, den näst närmaste utgivaren, The Economist, har i genomsnitt drygt 500 000 visningar per video.

Vox var tidigt ute på Youtube

En del av anledningen till framgången för Vox på Youtube går tillbaka till plattformens grundvärden, säger Mona Lalwani, redaktionschef för Vox videoarm.

Vox grundades 2014 av Ezra Klein, Matthew Yglesias och Melissa Bell (Klein och Yglesias har sedan dess lämnat), med grundande syfte att göra ”förklarande journalistik”.

Dess Youtube-kanal lanserades tillsammans med varumärkets huvudsajt och fokuserade på att använda bilder för att förklara och bryta ner de största ämnen och frågor som publiken kan ha.

”Vi försöker inte skynda ut information genom dörren, men vi är alltid mycket beredda att vara den bästa platsen för förklaringar som inkluderar mycket tydlighet och sammanhang för människor,” förklarar Lalwani. ”Och sättet som Vox-video, i synnerhet, körs på det är genom visuell klarhet, det är bara en så stor del av det vi gör… Sättet som nyheter kommer till oss är hårt och snabbt och splittrat. Och jag tycker att Vox gör ett riktigt bra jobb med att limma ihop den informationen.”

Att starta så tidigt gjorde att Vox kunde befästa sin plats som en ledande plats för nyhetsförklarare, något som många nyhetskanaler fortfarande försöker utöka sin produktion på.

Teamet på Vox video har nu 20, 12 av dem är reporter-producenter, som gör rapportering och redigering för bitar, medan de andra består av forskare, designers och berättelseredaktörer.

Vox avböjde att gå in på detaljer om hur mycket intäkter det producerade för den bredare Vox-verksamheten, men Lalwani sa att det ”bidrar verkligen på ett meningsfullt sätt till vår intäktsportfölj”.

Vox tjänar pengar på Youtube via: reklamintäkter som delas direkt med dem av plattformen och ett medlemskapsprogram som heter Video Lab där prenumeranter betalar från 5 £ per månad, eller 5 $ i USA, för ”lojalitetsmärken, kundemojis och vår oändliga tacksamhet” .

Hur man får journalistik att fungera på Youtube på Vox sätt

Vox framgångar på Youtube går mycket längre än att bara vara först på förklararscenen.

Tidigare Vox-bidragsgivare Johnny Harris förklarade Vox-videostilen  som handlar om hur du balanserar visuella bevis och förklaringar.

Medan traditionella nyhetssändningar ofta innehåller långa perioder av ankare som förklarar ett ämne, sa Harris att han förlitar sig på frekventa förstahandsvisuella ankare som visar ämnet som diskuteras, innan han kortfattat och snabbt försöker förklara det.

”Jag tror att vår tyngdpunkt på Vox ligger både på stil och substans”, förklarar Lalwani. ”Jag tror att många ställen kan ha en tendens att vara väldigt tunga på stil, eller så är deras prioritet att få information och innehållsrik journalistik där uppe, men ofta följer inte bilder och stil det.”

Lalwani hänvisar till Vox-videoteamets anställda som ”kreatör-journalister”. Medan några av våra journalister utbildade sig i visuell produktion, kommer videoredigering och andra från en konstnärlig eller social mediabakgrund och utbildas i journalistiska färdigheter av Vox.

Lalwani säger att videojournalister kan lära av kreatörer och det ”visuella tänkandet” som gör internetinnehåll övertygande.

Vox täcker en mängd olika ämnen. Dess senaste artiklar har inkluderat hur forskare upptäckte förlorade städer i Amazonas regnskog, abortförbudens inverkan på ojämlikhet och till och med förklara varför berg-och dalbanaslingor inte är cirkulära.

”Jag tror att det är kulturen på platsen där många idéer bara respekteras men väldigt öppna för just våra egna kuriosa och som kreatörer och journalister vad vi vill veta mer om”, säger Lalwani.

”Ärligt talat, några av våra mest meningsfulla och spännande brainstorms är bara många av oss som ställer frågor till bordet. Inga svar just nu, utan bara frågor. Som vad vill du veta om?

”Och jag tror att det fortfarande är det jag tror, ​​vad många av våra konkurrenter inte riktigt har listat ut, för som du sa, det är ofta bara som en enkel fråga och förklaring. Men jag tror att vi går mycket djupare än så.”

Vox-videor: Bäst är bättre än först

Vox-videor är sällan kopplade till en brådskande nyhet. Om de fokuserar på en pågående stor händelse, som kriget i Ukraina, kommer stycket att släppas en vecka eller två efter nyheterna.

Lalwani säger att detta är ett medvetet val. Vox videoförklarare syftar till att ”överleverera” sammanhang och viktig information och att göra deras videor visuellt ha en ”minnesfaktor”, och det tar tid och forskning.

”På Vox förväntas eller vill vi inte vara de första att få ut något, vi vill alltid vara den plats som får ut den viktigaste och mest meningsfulla biten om en nyhetshändelse”, tillägger hon. ”Vi är okej med att inte slänga ut videor.”

Personalavgångar och framtiden

Men de senaste åren har inte varit utan utmaningar, särskilt eftersom många av butikens ledande talanger har lämnat ( en fråga som också har påverkat Vox huvudwebbplats också ).

Johnny Harris, som var programledare för en av Vox mest populära serier Borders, säger att han lämnade efter att företaget drog ut finansieringen för serien.

Det är också värt att erkänna att endast en av butikens femtio mest sedda videor på Youtube är från de senaste 12 månaderna.

Framöver berättar Lalwani för Press Gazette att Vox video vill lägga till i mediumformen (fem till 15 minuters videor) att hon säger att uttaget har ”perfekterat” och flyttat till kortare och längre videor.

Vox publicerade första gången på sitt Tiktok-konto för ett år sedan och har sedan dess samlat över 100 000 följare och nästan 500 000 likes. Under tiden publicerade butiken i maj en nästan 30 minuters undersökning på sin Youtube-sida om några mystiska stencirklar som hittats djupt i Saharaöknen.

Lalwani erkänner att även om den typen av långa utredningar är en prioritet, tar de mycket tid. För stencirklarna tillbringade teamet månader med att prata med experter, samla in satellitbilder och utforska nästan helt otillgängliga delar av öknen.

Nyckeln är att aldrig sluta prova nya saker. ”För oss”, säger Lalwani, ”är att experimentera bara en så stor del av vem vi är och vår riktning.”Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik, Video

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: