Brittisk journalistik har fått nästan 80 miljoner pund i filantropi sedan 2019 men USA dominerar donationer för nyheter

Denna brittiska studie visar att Gates Foundation, Luminate, BBC (Local Democracy Reporters Service), Facebook (Community News Project) och Google är de största givarna. Eftersom de svenska medierna tar sina nyheter från utländska nyhetskanaler ser situationen förmodligen likadan ut här. SVT och MSM-medier har ALDRIG varit oberoende!


Av Aisha Majid 
https://pressgazette.co.uk/philanthropy-journalism/

Brittisk journalistik har fått stöd av minst 77 miljoner pund* i filantropisk finansiering sedan 2019, har Press Gazette-forskning funnit – även om finansiering för nyheter fortfarande är en bråkdel av vad som finns tillgängligt i USA.

Förra året räknade Press Gazette upp mängden finansiering som gavs till stora och små nyhetsplattformar för att finna att minst 55 miljoner pund i pengar hade getts för att finansiera journalistik i mitten av 2021. Vår nuvarande summa för finansiering som vi vet är bekräftad fram till slutet av 2022 är 77 miljoner pund.

Vår forskning är baserad på siffror från vissa finansiärer och mottagare samt offentligt tillgängliga register från Charity Commission och 360Giving. Vi har också inkluderat bidragsstöd till journalistik från teknikjättarna Google och Facebook, vilket är separat från innehållssyndikeringsavgifterna de betalar till utgivare.

Även om vår siffra med största sannolikhet missar en del av finansieringen som ges, tyder det på att beloppen som ges till brittiska redaktioner ökar och filantropi är en växande inkomstkälla.

Rekordsiffra för journalistikfilantropi

Separat, för att få en uppfattning om den internationella bilden, tittade vi också igen på bidrag som rapporterats i en databas av det amerikanska givarnätverket Media Impact Funders. Uppgifterna visar att nyhetsredaktioner runt om i världen samlade in rekordstora 619,5 miljoner dollar (518 miljoner pund) från givare 2020 (data för senare år har inte rapporterats fullt ut).

Även om Philadelphia-baserade Media Impact Funders är mer benägna att få information om data från USA, visar uppgifterna att USA, som har en stark kultur av filantropiskt ge till nyheter, leder världen med stor marginal.

De ledande 16 finansiärerna fortsätter att vara baserade i USA. Listan toppas av Ford Foundation som har tillhandahållit 271 miljoner dollar för att stödja journalistik sedan 2009. Bidragstagare inkluderar Global Investigative Journalism Network och Center for Investigative Reporting.

Den största brittiska finansiären som rapporterats i databasen, Arcadia, har däremot gett bidrag på totalt 10,3 miljoner USD sedan 2009.

Filantropiskt stöd till journalistik i USA fortsätter att växa. En nyligen genomförd medlemsundersökning av cirka 300 oberoende nyhetsorganisationer av paraplygruppen Institute for Nonprofit News fann att stiftelsens och individuella bidrag växte mellan 2018 och 2021. Mer än hälften av butikerna rapporterade ökningar i stiftelsefinansiering under denna period, medan individuella bidrag växte med 53 % .

Även om det finns en större kultur av filantropiskt givande i USA, är det inte lätt att säkra finansiering, varnar Sue Cross, vd för Independent News Network.

”Jag skulle inte säga att det är lätt att utveckla filantropisk finansiering. Det tar lika mycket eller mer ansträngning än kommersiella inkomstkällor, och ofta mer tid, eftersom det är förankrat i relationer med samhället och med givare som behöver utvecklas,” hon säger.

Hon tillägger: ”Vi är tidigt i processen att göra amerikaner medvetna om ideella nyheter som en filantropisk sak. Den goda och mycket uppmuntrande nyheten är att där ideella redaktioner är etablerade växer gemenskap och individuellt stöd, så vi ser kulturen. av filantropiskt ge till nyheter som etableras och expanderar med tiden.”

Kulturella, juridiska och ekonomiska skäl gör att ge till journalistik i USA enklare än i Storbritannien där bidragsfinansiering hålls tillbaka av journalistikens brist på välgörenhetsstatus. De flesta finansiärer ger bara till välgörenhetsorganisationer som granskas av välgörenhetskommissionen.

”De flesta finansiärer går inte i närheten av journalistik eftersom det inte är ett välgörande föremål,” sa en senior anställd vid en brittisk stiftelse till Press Gazette. ”Det finns ganska många som är intresserade men fortfarande är lite ovilliga att ta steget. tills det finns fler organisationer som finns där.”

Ansträngningar från organisationer som Charitable Journalism Project, som stödjer små nyhetskanaler genom den svåra processen att ansöka om välgörenhetsstatus, är dock, säger han, att bredda utrymmet och potentiellt ändra finansiärers åsikter.

”Arbetet som Charitable Journalism Project gör är verkligen viktigt. De säger ”titta, här är en hel grupp nyregistrerade välgörenhetsorganisationer på redaktionen, lokala välgörenhetsorganisationer, och nu behöver de lite stöd från några av era finansiärer som stödjer lokala samhällen, medborgarskap och så vidare. Jag tror att det sakta förändras, säger han.

”Saker och ting går framåt”, tillägger han. ”Dörren stängdes för tio år sedan, till och med fem år sedan, men den dörren står nu lite på glänt.”

”Konstant kamp” för brittiska nyhetsfinansiärer

De brittiska nyhetsredaktionerna som har lyckats attrahera finansiering inkluderar de som har lyckats gå igenom den vanligtvis komplexa processen att bilda en systerorganisation, separat från nyhetsorganisationen, som är registrerad för att ta emot donationer.

Det kommersiella förlaget  The Guardian, som fick 4,2 miljoner dollar i donatorfinansiering förra året, får bidrag genom sin USA-registrerade stiftelse theguardian.org. På liknande sätt kan brittiska finansiärer stödja ideella utgivare Open Democracy genom sin syster, Storbritannien-registrerade välgörenhetsorganisation Open Trust.

Open Democracy grundades 2001 och har sedan dess mestadels förlitat sig på bidrag för att finansiera sin rapportering och har vuxit till ett team på mer än 60 personer.

Beslutet att inrätta ett nyhetsställe finansierat med bidrag var, säger Open Democracys vd och chefredaktör Peter Geoghegan, ett logiskt i en tid då andra intäktsmodeller som läsarintäkter var mindre välutvecklade än idag.

”Om man ser tillbaka mer än 20 år så var prenumerationer inte alls en del av onlinevärlden och absolut inte som de är nu”, säger han. ”Människor var inte vana vid att spendera pengar och betala för journalistik och innehåll. Så ganska snabbt tändes det, filantropisk finansiering är förmodligen den främsta källan till en outlet som ville göra kvalitetsarbete.”

Över 80 % av Open Democracy på 2,96 miljoner pund som gjordes förra året kom från bidrag från organisationer inklusive den amerikanska stiftelsen Luminate, Rockefeller Brothers Fund och The David and Elaine Potter Foundation.

Medan Geoghegan säger att Open Democracys fokus på ”de stora, totemiska frågorna” i demokratin ligger i linje med många finansiärers intressen, är stödet för nyheter inte givet.

”Under en period kan nyheterna vi konsumerar och informationsekosystemet bli stora frågor, men också världen går vidare och ibland kan livslängden för filantropiska organisationers intresse för dessa frågor också vara tidsbegränsade.

”Alla som är i den icke-vinstdrivande journalistiksektorn, särskilt i Storbritannien, kommer att berätta för dig att det är en ständig kamp. Du försöker ständigt hitta finansiärer. Du måste hela tiden ta reda på vad du ska göra när en finansiär lämnar och när finansieringsprioriteringarna ändras.”

Liksom de flesta organisationer som arbetar med hållbarhet undersöker Open Democracy andra intäktsströmmar och är angelägna om att öka mängden pengar den får från läsarna. Individuella donationer utgjorde 17 % (över 500 000 £) av plattformens inkomst 2021 – upp från 10 000 £ för fyra år sedan.

I sin senaste rapport om tillståndet i Storbritanniens oberoende nyhetssektor sa Public Interest News Foundations verkställande direktör Jonathan Heawood att filantropi i Storbritannien sågs mer som ett plåster, i motsats till USA där givare använder sina pengar mer strategiskt.

Geoghegan säger att de flesta av Open Democracys finansiärer har hjälpt organisationen att undersöka hur man kan generera hållbara intäkter i framtiden.

”Nästan alla våra finansiärer är väldigt intresserade av den sidan av saken eftersom det är det där proof of concept. Det visar människor att folk bryr sig om det arbete du gör. Och om du är en filantropisk finansiär, tror jag att det är en stor sak, ” han säger.

”Växande intresse” för public service-modeller

Den brittiska stiftelsen som intervjuades av Press Gazette höll med om att mycket finansieringsstöd i Storbritannien för nyheter var projektbaserat, vilket inte nödvändigtvis tillåter nyhetsrum att experimentera och använda pengarna till långsiktiga innovationer.

”Vi pratar med alla människor vi finansierar och vi försöker få en uppfattning om var de är med strategisk planering, vad deras långsiktiga idéer är och hur vi kan hjälpa utöver bara pengarna när det gäller att utmana dem att bli mer professionella och mer strategisk.”

Genom att tillhandahålla kärnfinansiering istället för den som är knuten till specifika projekt, säger stiftelsens representant att det tillåter nyhetsrum att ”göra vad de gör och fortsätta och fortsätta med det”.

”Det innebär också att titta på organisatorisk hälsa och försöka stödja dem att växa och vara hållbara där det är möjligt”, säger han.

Geoghegan tillägger: ”Du kan komma in i en riktigt god cirkel där du finansierar en organisation för att hjälpa den att bli hållbar.” (bara ordet ”hållbar” andas globalism! och därmed inte oberoende, red.anm)

Cross är hoppfull om att intresset för att stödja nyheter i allmänhetens intresse växer.

”De ekonomiska förändringarna som minskar det ekonomiska stödet för oberoende nyhetsbevakning är globala, och därför ser vi ett växande intresse för att dessa public service-modeller utvecklas. Jag tror att det här och överallt kommer att krävas en blandning av filantropiskt stöd, statligt stöd och intjänade intäkter för att upprätthålla oberoende journalistik.

”Vi ser också ökat experimenterande med att hitta nya sätt att hjälpa människor att hitta nyheter – de flesta nyheter konsumeras på mobiltelefoner, och vi kommer att se fortsatta förändringar i hur konsumenter hittar all slags information – via text, i korta videoklipp som levereras online, till och med i vissa experimentella tryckta produkter. Så tillväxten av mycket innovativa små redaktioner är viktig för att fortsätta experimentera, säger hon.

*Hur Press Gazette kom fram till uppskattningen på 77 miljoner pund

Även om det inte finns någon enskild informationskälla, vilket gör det svårt att få ihop en siffra, inkluderar vår uppskattning stöd för journalistik som rapporterats till 360Giving och The Charity Commission samt data som samlats in från webbplatser och presskontor för viktiga finansiärer och mottagare.

Siffran inkluderar stöd till redaktioner från små samhällsdrivna outlets till nationella namn, men exkluderar finansiering för journalistutbildning. I vissa fall fick vi inget svar från organisationer vi kontaktade, vilket betyder att viss finansiering sannolikt har missats. Så långt det är möjligt har vi försökt ta bort dubbletter mellan figurer. I de flesta fall gällde uppgifterna för kalenderår, men i vissa fall var siffror endast tillgängliga för räkenskapsår. Några av de största finansieringskällorna vi upptäckte var Gates Foundation, Luminate, BBC (Local Democracy Reporters Service), Facebook (Community News Project) och Google.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

%d bloggare gillar detta: