Jätte kreditbubbla på väg att spricka!

Cabal-festen är över och klar!

Den allmänna förståelsen för bedrägeri har inte ens väckts ännu

En ekonomi baserad på skuld behöver mer och mer skuldpengar

Finansbubblan växte exponentiellt

Ryssland köpte guld

 

Bedrägeriet är inbäddat i balansräkningsexpansionen

Världen befinner sig i en strukturell depression och kommer att förbli så. Alla pengar som tillförts har inte fått ett slut på finanskrisen, även om det inte har skadat ekonomin som sådant, det har bara påverkat tillgångs- och fastighetspriserna.

Inget kreditbaserat penningsystem har någonsin överlevt en hel kreditcykel, och detta kommer inte att vara något undantag. Bubblan som skapades av den här generationens oöverträffade utgiftsspree kunde inte upprätthållas eftersom de människor som först uppmuntrades att spendera nu sparar. Ännu värre är att de inte längre lånar för större köp; den åtgärd som mest påverkade utgifterna. Som alla bubblor måste den här spricka!

Cabal-festen är över och klar!

Världens tre stora centralbanker – USA, Europa och Japan – har inlett ett enormt finansiellt experiment. De har skapat en gigantisk summa pengar ur tomma intet och använt dem för att köpa svindlande mängder statsskulder. Den amerikanska centralbanken har en stapel obligationer som motsvarar 20 % av USA:s bruttonationalprodukt (BNP). Den japanska centralbankens skuld är 40 % av BNP. Europas centralbank har obligationer värda nästan 4 biljoner dollar, eller mer än 25 % av dess BNP.

Den totala världens skuld inklusive derivat är mer än 1 kvadrillion (10 15 )! Vad som är säkert är att det inte finns någon väg ut ur denna skuldröra. När det finansiella systemet kollapsar kommer ingenting att förändras i den verkliga världen. Ingen egendom, mark, fabriker eller människa kommer att försvinna, bara för att biljoner skuldslaveriinstrument som kallas amerikanska dollar, euro, yen etc. raderas från bankdatorer. Det kommer att finnas krafter för att starta om systemet baserat på en personkontrollerat substitut kallad QFS, som ägs av och för folket och inte av bankerna.

Den allmänna förståelsen för bedrägeriet har inte ens vaknat ännu

Allmänheten har inte ens börjat förstå det enorma bedrägeri det förkroppsligar. I runda siffror uppgår denna officiella förfalskning till 5,5 biljoner dollar – skillnaden mellan Feds balansräkning på cirka 900 miljarder dollar när dess ”extraordinära politik” lanserades vid tiden för Lehman-krisen 2008 och dess saldon på 4,4 biljoner dollar idag. Det är mycket för ingenting.

Det är en grotesk mängd bedrägerier. Bedrägeriet i denna monumentala balansräkningsexpansion är ingenting jämfört med det dolda indirekta sättet på vilket centralbanker tillhandahöll nya reserver till banksystemet som påverkade den privata utlåningsprocessen.

Som nu är uppenbart kan nya krediter som emitterats av centralbankerna resultera i en expansion av privata krediter i den mån som multiplikatorn för reservpengar på 10 fungerar eller helt enkelt generera överskottsreserver som cyklar tillbaka till centralbankerna – som i nuvarande instans är inte fallet. Festen är över. Aktie-, obligations- och fastighetspriser går tillbaka till 1950 års nivåer där de kom ifrån.

Fed har redan signalerat att de inte kommer att sälja sin obligationsportfölj på cirka 4,5 biljoner dollar, eller ens låta den förfalla av naturliga orsaker. I det normala händelseförloppet skulle dessa obligationer mogna och sedan – som alla kommer – att försvinna. Men Fed kommer att återinvestera förfallna medel i nya emissioner.” Det kommer med andra ord att fortsätta att suga upp nya obligationer för att hålla räntorna låga.

En ekonomi baserad på skuld behöver mer och mer skuldpengar

En ekonomi som är beroende av skuld behöver mer och mer av den för att fortsätta fungera. Mycket kredit kan hjälpa till en början, men senare skadar det en ekonomi. När skulderna växer blir det svårare för ekonomin att växa, eftersom de resurser som behövs i framtiden redan har använts tidigare.

För närvarande finns det cirka 250 miljarder USD 10- till 15-åriga obligationer i omlopp i USA, av vilka den amerikanska centralbanken äger mer än hälften. På samma sätt äger Fed nästan hälften av alla statsobligationer med löptider på 20 år och längre.

Genom att sänka avkastningen på långfristiga obligationer har Fed på konstgjord väg sänkt kapitalkostnaden med otroligt mycket. Och genom att göra upplåningen mycket billigare har Fed gjort det möjligt för praktiskt taget alla låntagare att komma åt obligationsmarknaderna. Detta bevisas av rekordhöga emissioner och rekordlåga nominella räntor på högavkastningsmarknaderna – skräpobligationer. I början av detta år lade företag till 30 miljarder dollar i skulder till sina balansräkningar – ett rekord. Men med stigande räntor är showen över, det är en fråga om månader, om inte veckor, innan kollapsen blir verklighet, följt av införandet av QFS-penningsystemet, som ägs av folket. Kabbalen måste förstöra sig själv först, för att vara säker på att deras fest är över.

Finansbubblan växte exponentiellt

En jättebubbla har bildats i tillväxtmarknadernas skulder. ”En briljant hedgefondförvaltare i New York påpekade att mellan 2009 och 2012 flödade nästan 400 miljarder dollar till kreditmarknader på tillväxtmarknader – ungefär fyra gånger den genomsnittliga räntan under det föregående decenniet. Och denna bubbla har inte krympt, utan växt exponentiellt!

Tre enkla frågor

  • Hur kan vi ha kapitalism när kapitalkostnaden i princip är noll?
  • Hur kan vi ha kapitalism om det inte finns någon konkurs?
  • Hur kan kapitalismen fungera om det inte finns några risker eller nackdelar?

Naturligtvis fungerar inte kapitalismen. Det sker en enorm felallokering av kapital och en enorm ökning av osund spekulation. Den större krediten skapar bubblor som inte kan vara för evigt…

Ekonomer som säger sig veta hur allt detta kommer att sluta ljuger. Ingen vet hur eller när det kommer att sluta. Inte ens tidigare Fed-ordföranden Alan Greenspan. Det han sa var skrämmande:

”Han sa att centralbankerna inte har någon aning om vad de gör och att de inte kommer att kunna kontrollera inflationen som oundvikligen kommer att bli resultatet av detta enorma experiment.”

Världen har gått in i den sista omgången av en enorm global bubbla. Bankerna har hållit det hela flytande med tryckpressen. Men det kan inte fortsätta så här för alltid. Kreditstrukturer finns över hela världen som bara kan fungera så länge centralbankerna fortsätter att köpa upp skulder.

Centralbanker har visat sig vara skickliga på att upprätthålla dessa löjliga kreditstrukturer. Men det finns ett pris. Förr eller senare kommer något att gå sönder… för kapitalismen fungerar inte om det inte finns någon kapitalkostnad.

Med den ”oavsiktliga” (?) konsekvensen av en enorm minskning av likviditeten över hela världen. Förr eller senare kommer detta att bli ett stort problem för länder som Turkiet och Brasilien, som har utlandsskulder i dollar. Turkiet är skyldig utländska investerare 386 miljarder dollar – ungefär hälften av landets BNP. Omkring 160 miljarder dollar av dessa skulder måste betalas tillbaka under de kommande månaderna. Och till skillnad från USA, Japan eller Europa kan Turkiet inte bara skjuta dessa skyldigheter under mattan. Denna fälla är förmodligen avsiktlig, eftersom kabalen nu kan konfiskera turkiska varor, vilket vanliga läsare kanske minns.

Ryssland köpte guld

En gång lovade centralbankerna prisstabilitet och var beredda att höja räntorna till 5, 6, 7 och till och med 8 procent för att hålla priserna stabila. Nu säger de att stabila priser är farliga! Detta gör världen till den bästa platsen någonsin för guld.

Mer än så är dagarna som USA-dollarn är världens reservvaluta räknade. När dollarn inte längre accepteras som reservvaluta, vilket sakta händer, nu när Ryssland och BRICS går bort från amerikanska dollar och in i valutor som backas upp av guld. – Så småningom kommer allt att vara guldbackat!

Rysslands guldköp 2014 var 59 % av centralbankernas köp under tredje kvartalet 2014. Ryssland och Kina har nu omvandlat sina valutadollar till guld. Till skillnad från västerländska ekonomier har Ryssland endast ackumulerat en liten statsskuld under åren, vilket innebär att detta inte kommer att hämma framtida tillväxt, vilket sannolikt kommer att vara fallet i USA, EU och Japan. Ryssland har också ett fördelaktigt skattesystem, med maximal inkomstskatt på upp till 13 %.

Nu har Putin bestämt sig för att backa upp sin valuta med guld, detta har blivit smärtsamt för den amerikanska dollarn, eftersom USD nu möter konkurrens från en trovärdig guldstödd valuta; det är troligt att andra centralbanker diversifierar sina dollarreserver till räntebärande, guldstödda rubel.

Länder som importerar olja och gas från Ryssland bör ha ytterligare incitament att följa efter för att betala för rysk olje-/gasimport i rubel och undvika sanktioner.

Det indirekta trycket uppåt på räntorna i USA är för tillfället liten, men den nuvarande ränteuppgången i USA innebär framtida problem för den amerikanska ekonomin som förlitar sig på låga räntor.

Tillväxten kommer att sakta ner. Fed kan försöka kompensera genom att återinföra QE men det kommer att lägga bränsle på elden, vilket resulterar i aggressiv försäljning av amerikanska dollar på valutamarknaderna. I ett extremt men knappast omöjligt scenario kan den amerikanska dollarn förlora sin reservstatus, något som skulle vara förödande för den amerikanska ekonomin.

Guld är det perfekta sättet för länder att lösa sina handelsobalanser i en värld där det inte finns något förtroende för valutornas stabilitet, och guld undviker behovet av en reservvaluta.

Att bygga upp reserver som omedelbart kan devalveras av handelspartner i ett valutakrig är ingen rationell politik. Ändå måste något fungera som reservvaluta om handel överhuvudtaget ska ske. Guld är det där ”något”, om kvantiteten hålls stabil kan en valuta inte devalveras godtyckligt. Och det är QFS-penningsystemet som uppfyller alla dessa krav.

Du är inbjuden att bli medlem i FWC, klicka på denna  LÄNK

Håll dig informerad och  prenumerera gratis , utan dolt kommersiellt intresse, det är på vår bekostnad att du kommer att hållas informerad.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: