Vad är CGI- och VFX? Och hur fungerar de?

Ni har säkert lagt märke till att jag har sagt att något är CGI-manipulerat, men kanske inte förstått vad det innebär. Hade tidigare en rätt så bra artikel som tog upp detta men nu är den som ”bortblåst”. Hm… När du ser något i CGI betyder det att det du ser inte är ”på riktigt” utan manipulerat för att du ska tro att du ser Biden, Pelosi, Obama, Gates osv. i verkliga livet trots att de bara är datormanipulerade. Nu ska jag förklara hur det fungerar.


Rafael Abreu
https://www.studiobinder.com/blog/what-is-cgi-meaning-definition/

Bio har utvecklats mycket sedan starten, särskilt inom området VFX (visuella effekter). Under de senaste decennierna har CGI, som betyder datorgenererade bilder, dominerat många filmer, från dramer till storfilmer. Även om det är revolutionerande, har användningen av CGI-effekter blivit föremål för mycket granskning de senaste åren. Men vad är CGI, vad består det av och hur kan det användas för att berätta mer fantastiska men trovärdiga historier?

CGI definition och egenskaper

Vad är CGI? Varje CGI-definition är bunden att vara mycket bred eftersom termen inte begränsar sig till bara en typ av visuell effekt. Så innan vi går igenom de mest anmärkningsvärda exemplen, låt oss definiera ”Vad betyder CGI?” på ett sätt som täcker de flesta av dess användningsområden.

CGI står för datorgenererade bilder, vilket är användningen av datorgrafik i konst och media. Dessa kan vara 2D- eller 3D-animationer, objekt eller renderingar; typen av konst eller media kan vara en film, tv-program, videospel eller simulering. CGI kan användas i filmer som sträcker sig från science fiction-epos till tysta intima dramer. Hur CGI används varierar, från att animera hela platser till subtilt arbete med karaktärer och miljöer. Under de senaste åren har CGI varit den bästa visuella effekten för de flesta stora filmer, oavsett om användningen är subtil eller uppenbar.

Vad är CGI-egenskaper?

Tvådimensionella datorgenererade bilder, såsom text, objekt, bakgrunder, bakgrunder och miljöer.
Tredimensionella objekt, figurer, utrymmen och miljöer.
I bra fall sammansatta bilder och video som lurar ögat att tro på den illusion som presenteras.
I dåliga fall uppenbarligen falska figurer, renderingar, föremål och miljöer som ser konstgjorda ut och/eller sticker ut med avseende på allt annat.

Vad är CGI-teknik?

Frågan om ”När uppfanns CGI?” kan spåras tillbaka till 1960-talet, då olika uppfinnare och företag lekte med den nya och utvecklande världen av datoranimation. Det mesta av detta var tvådimensionellt i omfattning, men allt användes inom discipliner som sträckte sig från vetenskap till ingenjörsvetenskap och senare medicin.

I takt med att CGI-tekniken utvecklades, så gjorde filmskapares sätt att använda den i sina filmer, som är bland de första CGI-filmerna på bio. De kunde skapa digitala synpunkter i Westworld (1973) och trådramsmodeller i Star Wars (1977) och Alien (1979), även om deras användning och omfattning fortfarande var begränsad vid den tiden. Rollen som CGI skulle utvecklas ytterligare på 1980-talet, med filmer som Tron (1982), The Last Starfighter (1984) och Young Sherlock Holmes (1985) som använde sig av tekniken för att skapa fullständiga modeller av verkliga objekt och liv -liknande karaktärer.

CGI-exempel förr och nu

Dålig CGI är verkligen ett problem i vissa filmer, men som den här mycket populära och välgjorda videon nedan säger, är den bästa typen av CGI den där du inte ens märker det.

Många CGI-filmer använder tekniken för att göra saker som de aldrig skulle kunna göra annars. James Cameron-filmer är kända för sin CGI, eftersom samma teknik var det som gjorde T-1000 i Terminator 2 (1991) möjlig. Det gjorde också Titanic (1997) så mycket effektivare, med sin användning av CGI-modeller tillsammans med faktiska uppsättningar. På senare tid visade Avatar (2009) Cameron på toppen av sitt visuella spel, genom att använda olika VFX i kombination med CGI för att skapa en unik upplevelse.

CGI-effekter kan ha använts främst för fantastiska filmer till en början, men många filmskapare i olika genrer har utnyttjat det. Det är inte längre lika dyrt eller begränsat som det en gång var, vilket gör att fler filmer kan dra nytta av tekniken. Och i vissa genrer, som barnfilmer, har det blivit den dominerande formen för att göra den här typen av filmer.

Snart började datorer dominera arenan för handritad och stop motion-animation med CGI. Denna teknik gjorde det möjligt att skapa tredimensionella världar som inte var begränsade till verklig filmskapande. Inte bara det, utan datoranimation gjorde det möjligt för filmskapare att vara så realistiska eller fantastiska som de ville.

Sedan början av seklet har det nästan blivit för många CGI-animerade filmer att hålla reda på. Disney själva engagerade sig i denna stil för över tio år sedan när de började släppa sina egna 3D-animerade verk utanför Pixar. Dessa dagar verkar 2D-animation förpassad till tv, där även då program som använder 3D-modeller fortfarande kan konkurrera.

Vad är VFX?

Vi har gått igenom grunderna i datorgenererade bilder, men nu är det dags att gräva i mer allmänna visuella effekter. Här får du en översikt över VFX med specifika exempel, termer och typer som kan hittas i välbekanta tv-program och filmer.

VFX står för visuella effekter, som kan förkortas till visuella FX. Användningen av visuella effekter i filmer och TV har ökat exponentiellt under de senaste decennierna. Det som tidigare var reserverat för spektakulära science fiction-filmer och actionfilmer med stor budget kan nu hittas i din vardagliga Rom-com.

Compositing och grön skärm VFX

Utöver dubbelexponering är den vanligaste och mest kända komposittekniken att fotografera med grön skärm (eller blå skärm). Denna process kallas chroma keying och den enklaste definitionen är att en solid bakgrundsfärg ersätts med en ny bakgrundsbild.

Och nu, låt oss gå vidare till den sista typen av visuella effekter som kombinerar kraften i CGI och äktheten av live action – motion capture.

Till sist ser vi på artiklar jag skrivit om där CGI har använts:

Militären: Bidens chef för hälsovården är CGI (datorgenererad bild)

FAKE CGI-Biden fångades med att röra sin hand genom reporterens kamerautrustning trots att Biden stod flera meter ifrånKategorier:Video

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: