Europeiska unionen är åter nära en härdsmälta

AV TYLER DURDEN

LÖRDAGEN DEN 25 JUNI 2022
Författare av Bruce Wilds via Advancing Time-bloggen,

https://www.zerohedge.com/geopolitical/european-union-again-close-meltdown

Ukrainakonflikten tar hårt på euroområdet och det kan leda till att den äntligen pressas över kanten. Allt som kommer från Rysslands intrång utgör stort negativt för regionen som redan kämpar. När du kopplar skyhöga energipriser med stagnerande tillväxt och en växande handelsbalans med Kina har du receptet på en katastrof. Detta är också tydligt på inflationsfronten.

Enligt Reuters steg inflationstakten i euroområdet till ytterligare rekordhögt i maj. Inflationen accelererade till 8,1 % i maj från 7,4 % i april. En stor del av problemet är att det inte längre bara är energi som drar upp rubriken. Om vi ​​tittar förbi rubriken ser vi exklusive livsmedels- och energipriserna att inflationen steg till 4,4 % på årsbasis från 3,9 %. Detta sätter press på Europeiska centralbanken att höja räntorna ytterligare. Tidpunkten för ett sådant drag är fruktansvärt eftersom Europas dumma upp med Ryssland har satt i förgrunden hur svagt Europa är. 

I bakgrunden lurar den stora möjligheten att Ukrainakonflikten kommer att dra ut på tiden och att Ryssland helt kan stänga av gasen till Europa. För närvarande verkar det som att Ryssland har för avsikt att hindra Europa från att fylla på lager, detta kommer att avsevärt öka Rysslands hävstångseffekt under vintermånaderna. Diskussioner om gasransonering är redan på gång, om vi ser ytterligare nedskärningar av den ryska gasförsörjningen. Under de senaste tre månaderna har Ryssland stängt av försörjningen till flera europeiska länder som vägrat betala för gas i rubel och som också har minskat flödet genom Nord Stream avsevärt. Detta har stängt av leveranserna till Frankrike och minskat flödena till Tyskland med cirka 60 procent.

Med en inflation på 4 gånger ECB:s mål på 2 %, står ECB:s beslutsfattare inför den giftiga mixen av att höja räntorna samtidigt som ekonomin går tillbaka. Valet mellan galopperande inflation och politisk instabilitet på grund av ekonomisk misär är svår.  I hopp om att tämja inflationen och trä nålen, går ECB:s ordförande Christine Lagarde in för att höja räntorna. Vissa beslutsfattare och ekonomer tvivlar på att små rörelser kommer att räcka, särskilt eftersom den underliggande inflationen inte visar några tecken på att avta.

På grund av problem med leveranskedjan efter pandemin, som ett resultat av Rysslands krig i Ukraina, har priserna skjutit i höjden över hela Europa. Detta tyder på att en ny era av snabbt stigande priser nu sveper bort ett decennium av ultralåg inflation. Det som många ekonomer försökte blåsa av som ett övergående prishopp håller nu på att bli inbäddat i ekonomin. Rädslan är att när höga energipriser väl flödar in i ekonomin kommer inflationen att fästa sig och så småningom fortsätta en pris-lönespiral. Ett hopp i förhandlade löner för att bredda kärninflationen är fortfarande en växande risk.

Enligt uppgifter från Europeiska unionens statistikbyrå, Eurostat, ökar bara euroområdets elände. Det visar euroområdets handelsbalans svängde till ett rekordstort underskott i januari från ett överskott ett år tidigare då kostnaderna för importerad energi ökade kraftigt. Euroområdets handelsunderskott för varor, skillnaden mellan export och import, var 27,2 miljarder euro (30,17 miljarder dollar) i januari, jämfört med ett överskott på 10,7 miljarder euro samma månad ett år tidigare.

Euroområdet har redan uthärdat en hel del problem, vad det inte behöver är ännu en flyktingkris denna gång orsakad av livsmedelsförsörjning över hela Nordafrika eller uppkomsten av en energifattig vinter när 2022 går mot sitt slut. EU övergav alla strukturreformer 2014 när ECB startade sitt program för kvantitativa lättnader (QE) och utökade balansräkningen till rekordnivåer. Med tanke på ovanstående är det svårt att förbli optimistisk om att Europeiska unionen är på rätt väg. 

Volkswagens vd Herbert Diess  sa i en intervju nyligen till FT  att ett utdraget krig i Ukraina skulle vara ”mycket riskabelt” för de europeiska och tyska ekonomierna. Enligt FT sa Diess att de ekonomiska skadorna från kriget kan vara ”mycket mycket värre” än pandemin. En avmattande ekonomi i kombination med inflation ger stagflation. Om ekonomin kraschar kommer det att krossa sparande och få europeiska företag att gå i konkurs. 

En stor faktor som jag fruktar är att många ekonomer inte håller sig till, att euroområdet  helt enkelt inte är konkurrenskraftigt.  EU saknar teknisk och immateriell egendom och hamnar ytterligare efter USA och Kina. Tyskland, regionens tillverkningskraftverk fortsätter att gå längs en snäv flykt undan lågkonjunkturen medan Frankrike, Spanien och Italien står inför år av höga arbetslöshetsnivåer. Hemskheten förvärras av det faktum att ungefär 80 % av euroområdets realekonomi finansieras av en banksektor som bär mer än 600 miljarder euro i nödlidande lån. 

Från och med 2017 rankades inte ett enda europeiskt företag bland de femton bästa teknikföretagen i världen och endast fyra av de 50 bästa globala teknikföretagen är europeiska. Det är därför skeptiker är oroade över att om inte den politiskt styrda ”Green New Deal”-agendan ökar tillväxten eller minskar skulden kommer euroområdet att förbli ekonomiskt stagnerat. I början av förra året, för att skapa intryck av hopp, försökte EU:s ledare i Bryssel dra en kanin ur hatten genom att stärka banden med Kina. 

Det omfattande investeringsavtalet mellan EU och Kina innebär tydligt en betydande förändring av EU:s politik gentemot Asien. Den föreslagna affären passade ihop med Pekings initiativ ”One Belt, One Road” (OBOR) och följer på undertecknandet av ett avtal med Italien som av många betraktas som konkurs. Förra året, i vad som ansågs vara ett djärvt drag, undertecknade den italienska premiärministern ett historiskt samförståndsavtal med Kinas president Xi Jinping i Rom. Avtalet gjorde Italien till den första grundande EU-medlemmen och den första G-7-nationen som officiellt skrev på OBOR i hopp om att det skulle stödja dess svaga framtidsutsikter. 

Konsekvenserna av Italiens avtal med Kina kan i slutändan visa sig vara en uppgörelse med djävulen. Den viktigaste motivationen bakom Kinas arbete för att nå en överenskommelse med det fattiga, svaga, men älskvärda Italien var dess önskan att utnyttja Italien och använda det som en bakdörr till den bredare marknaden i euroområdet.  Affären som Kina och Italien skrev innehöll utvecklingsavtal som täckte allt från hamnförvaltning, vetenskap och teknik, e-handel och till och med fotboll. Det faktum att Kina nu har kontrollen över ingångspunkter till EU som lagligen kan utökas bådar inte gott för regionen.

Enligt uppgifter från Eurostat har EU i åratal haft ett handelsöverskott med USA (vilket innebär att man exporterade mer till USA än man importerade) 2019.  Problemet som EU står inför är att man importerar mycket mer från Kina än vad man exporterar. . Importen från Kina till EU ökade med mer än en femtedel förra året till 472 miljarder euro (522 miljarder dollar) jämfört med 2020. Detta ökade blockets handelsunderskott med Kina till 249 miljarder euro. Underskottet med Kina är inget extremvärde men belyser en trend som har ökat. Räkna med att överskottet med Amerika kommer att minska i framtiden och att underskottet med Kina kommer att växa. 

Man skulle kunna hävda att Bryssel leder EU in i ett bakhåll, Europa kan inte stå emot Kina. Både USA och EU har en lång historia av att klaga på att Kina vill ha frihandel utan att spela rättvist. Att tro att Kina är en tiger som plötsligt har ändrat sina ränder gränsar till vansinne. EU kommer sannolikt att finna att detta inte är första gången som Kina undertecknar ett sådant avtal utan att respektera det. Europa, som har sett sin tillverkningssektor försämrad av billiga knockoffs från Kina och andra låglöneländer, kommer inte att vinna någonting på att ta in fler av dessa varor på sin marknad. Kina utnyttjar sina handelspartner genom att exportera varor till något under kostnaden för att få tillverkningsjobb från andra länder. Detta har en potential att påskynda Europas undergång.

ECB:s balansräkning växte från 1,0 biljoner euro 2005 till 8,7 biljoner euro.

Ändå är euroområdets största problem dess massivt bristfälliga valuta- och banksystem. Eftersom många länder och ekonomier delar samma valuta när ett land inte lyckas hålla sin budget i linje eller hamnar i svåra tider, blir de en börda som de andra tvingas bära. EU övergav alla strukturreformer 2014 när ECB startade sitt program för kvantitativa lättnader (QE) och utökade balansräkningen till rekordnivåer. För att göra saken värre har ECB kommit på flera system genom åren för att sparka burken på vägen genom att tillföra likviditet till detta insolventa system.

Europeiska hushåll tenderar att hålla mer av totala tillgångar i valuta och inlåning

Kort sagt, när man tittar på situationen är inte bara många av de människor som bor i euroområdet politiska motståndare till att Bryssel utövar mer makt, dessutom är bankerna upp över öronen med osäkra fordringar och värdelösa papper. . Enkelt uttryckt är hela systemet ruttet vid kärnan. När det gäller den stigande inflationen har ECB inget annat val än att höja räntorna i takt med andra centralbanker. Feds räntehöjningar är giftiga för både euron och yenen. Befolkningen i både Europa och Japan riskerar att förlora en stor del av sin rikedom om euron och yenen fortsätter att falla.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

1 svar

  1. Det bästa som kan hända är att Eu SPRICKER , ETT SÅ KORRUMPERAT makt objekt som EU SKA INTE FINNAS.

    Gillad av 1 person

%d bloggare gillar detta: