Stella Assange: ”Vi ska bekämpa det här”

Tack Sverige för att ni bidrog till att detta kunde hända! Utan er, Anna Ardin, Sofia Wilén för era falska anklagelser, Claes Borgström och Margareta Ny, (i  maskopi med CIA) inom rättsväsendet som såg till att detta kunde verkställas. Utan alla era åtgärder hade detta aldrig kunnat hända. Hoppas att de Vita hattarna hittar er (Claes har ju redan gått bort i självmord), men ni andra, att ni förs till Gitmo och åtalas för landsförräderi och högfärräderi. Ni vet vilken domen kommer att bli…

Ni som inte vet jag talar om kan läsa min tidigare artikel här: https://bakomkulisserna.biz/2022/06/14/assange-sverige-misstankt-beteende/


17 juni 2022
https://consortiumnews.com/2022/06/17/stella-assange-we-are-going-to-fight-this/

”Vi kommer att använda alla överklagandevägar”, sa Stella Assange i en presskonferens i London på fredagen efter att inrikesministern undertecknat utlämningsbeslutet, rapporterar Joe Lauria.

Av Joe Lauria
i London
Speciellet för Consortium News

Julian Assanges fru och en av hans advokater lovade på fredagen att bekämpa beslutet av den brittiske inrikesministern Priti Patel att underteckna ett utlämningsbeslut tidigare under dagen som skickade den fängslade WikiLeaks- utgivaren Julian Assange till USA för att ställas inför rätta anklagad för spionage och datorintrång. 

”Detta är resultatet som vi har varit oroliga för det senaste decenniet”, sa Assange-advokaten Jennifer Robinson vid en presskonferens i London. ”Det här beslutet är ett allvarligt hot mot yttrandefriheten, inte bara för Julian, utan för varje journalist, redaktör och mediearbetare.”

Hon sa att han riskerade upp till 175 år i ett amerikanskt fängelse för att ha publicerat material för vilket han har vunnit ett flertal presspriser samt en nominering till Nobels fredspris. ”Detta borde chockera alla,” sa hon. 

”Vi är inte vid vägs ände, vi kommer att bekämpa det här,” sa Stella Assange, förläggarens fru, till presskonferensen. ”Vi kommer att ägna varje vaken timme åt att kämpa för Julian tills han är fri, tills rättvisa skipas.”

Hon sa till pressen: ”Jag är säker på att ni förstår de extremt allvarliga konsekvenserna detta har för er alla och för mänskliga rättigheter.”

Tim Dawson från National Union of Journalists sa till presskonferensen: ”Det är värt att tänka igenom vad det hotet är från en enskild journalists position. Varje journalist i det här rummet” som publicerat hemligstämplad material ”kommer att möta samma risk.” Han sa att journalister nu måste fråga sig ”är det värt risken att gå i fängelse för resten av mitt liv?”

Stella Assange sa att hon hade pratat med sin man precis efter att han fått veta om Patels beslut. ”Det är väldigt svårt för honom att se tredje parter fatta beslut om liv eller död på honom baserat på politik,” sa hon.

Assange har suttit fängslad i Londons Belmarsh-fängelse med maximal säkerhet sedan han greps i april 2019. Han har åtalats enligt spionagelagen för att ha publicerat sanningsenlig information om amerikanska myndigheters uppförande. Stella Assange sa att överklagandet till Högsta domstolen ”skapar ett juridiskt prejudikat om omfattningen av pressfrihet i detta land.”

Hon tillade: ”Det som beslutas i High Court om likvärdigheten mellan spionagelagen och lagen om officiella hemligheter som den fungerar just nu påverkar er alla och era kollegor. Han är en av er, vare sig ni gillar det eller inte, eftersom han åtalas som en av er.”

Patels beslut

Inrikesministern undertecknade utlämningsbeslutet fredag ​​morgon. En talesperson för inrikesministeriet sa:

”Den 17 juni, efter övervägande av både magistrates Court och High Court, beordrades utlämningen av Julian Assange till USA. Herr Assange behåller den normala 14-dagarsrätten att överklaga.

I det här fallet har de brittiska domstolarna inte funnit att det skulle vara förtryckande, orättvist eller ett processmissbruk att utlämna Assange.

De har inte heller funnit att utlämning skulle vara oförenligt med hans mänskliga rättigheter, inklusive hans rätt till en rättvis rättegång och yttrandefrihet, och att han under tiden han är i USA kommer att behandlas på lämpligt sätt, inklusive i förhållande till hans hälsa.”

”Det låg i Priti Patels makt att göra rätt. Istället kommer hon för alltid att bli ihågkommen som en medbrottsling till USA i dess agenda att förvandla undersökande journalistik till ett kriminellt företag, säger WikiLeaks som reaktion.   

Kommande överklagandeprocess

Jen Robinson, l., och Stella Assange vid fredagens presskonferens. 

Robinson sa att Assanges juridiska team har två veckor på sig att överklaga till High Court och att USA har tio dagar på sig att svara.

”Vi har fortfarande våra överklagandepunkter, som inkluderar argumentet för yttrandefrihet, hans oförmåga att få en rättvis rättegång i USA, brottets politiska karaktär …, missbruk av processen i det här fallet, inklusive spioneri på Julian och oss som hans juridiska team, och en rad andra punkter som kommer att tas upp”, sa Robinson. Artikel 4 i utlämningsavtalet mellan USA och Storbritannien hindrar utlämning för politiska brott.

”Vi kommer att ta upp punkter som har kommit upp sedan den ursprungliga utlämningsförhandlingen 2020, och en avgörande händelse är avslöjandet att CIA planerade att mörda Julian medan han var på Ecuadors ambassad, och kidnappa honom och återge honom”, tillade Stella Assange. ”Detta är känt för inrikesministern men hon skrev på det ändå.”

CIA:s komplott mot Assange bekräftades av amerikanska tjänstemän i ett Yahoo! Nyhetsrapport Då förnekade inte CIA-chefen Mike Pompeo rapporten och uppmanade de som läckt den ska åtalas. Andra överklagandepunkter kan vara att ett centralt amerikanskt vittne angående datoranklagelser mot Assange tog tillbaka sitt vittnesmål. Och Assanges hälsa har försämrats ytterligare när han drabbades av en mini-stroke i oktober förra året.  

Robinson sa att överklagandeprocessen framåt kan ta från sex månader till ett år. ”Om det behövs kommer vi att överklaga till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna”, sa hon. 

I ett separat fall blockerade EU-domstolen på tisdagen inrikesministerns order om att ett flygplan i London skulle lyfta med rwandiska asylsökande på grund av de faror de stod inför när de återvände till sitt land. Consortium News frågade Stella Assange och Robinson om de kände någon uppmuntran från domstolens trots mot inrikesministern eftersom det kan förebåda Europadomstolen som blockerar ett plan som fraktar Assange till USA 

”Regeringen överväger att dra sig ur den europeiska domstolen”, svarade Assange. Faktum är att Storbritannien har sagt att det kan dra sig ur ECHR-systemet i kölvattnet av Rwandabeslutet, ett hot som de har gjort tidigare.

”Det skulle vara en oerhört oroande utveckling om Storbritannien drog sig ur Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter”, sa Robinson. ”Och vi hoppas naturligtvis att om vi måste komma så långt, till EU-domstolen, kommer de att fatta rätt beslut, vilket är att förhindra hans utlämning. Om Storbritannien drar sig ur domstolen skulle det vara otroligt farligt för alla medborgare i det här landet.”

Uppmanar amerikanska och australiensiska regeringar

”Vi fortsätter att uppmana Biden-administrationen att lägga ner det här fallet på grund av det allvarliga hot det utgör mot yttrandefriheten överallt”, sa Robinson. ”Och vi fortsätter att uppmana den australiensiska regeringen att vidta åtgärder för att skydda sina medborgare.”

Den nyligen valda australiensiska regeringen utfärdade ett uttalande på fredagen och sa att Assanges fall hade ”dragit ut på för länge och att det borde avslutas.”

”Vi kommer att fortsätta att uttrycka denna åsikt till regeringarna i Storbritannien och USA”, sa utrikesminister Penny Wong och justitieminister Mark Dreyfus i uttalandet. Det har ännu inte kommit någon reaktion från Washington. 

”Vem är Mike Pompeo?”

Stella Assange förbereder sig för intervju efter presskonferens. (Joe Lauria)

”Det är väldigt svårt att beskriva hur det är för en familj”, sa Stella Assange. ”Vår beslutsamhet fördubblas för varje beslut som tas, vilket är en travesti”, sa hon till media. ”Jag menar att jag inte har några ord för att uttrycka hur det är att se processen i Storbritannien användas som ett sätt att förlänga Julians lidande.”   

Hon tillade: ”Jag har mycket stöd från miljontals människor som ser att detta är fel, och vi har blivit kränkta som familj.” 

Stella Assange fick frågan hur hon ska berätta för deras två barn att deras pappa inte kommer hem snart. ”Jag ser inte vad poängen är att berätta det för dem”, svarade hon.

”Jag närmar mig den här situationen som om Julian är på dödscell och jag kommer att bespara dem den kunskapen.” Hon sa att de ”gör det mesta av det” under familjebesök på Belmarsh. ”Jag vill att deras minnen av sin far, som de kanske bara har några månader kvar av, ska vara positiva och glada.”

Hon sa ”häromdagen frågade vår äldsta son, som är fem, mig vem är Mike Pompeo eftersom han hade hört mig säga något om att Mike Pompeo var en dålig person. Han sa: ‘Vem är Mike Pompeo och var är han?’ Hur kan jag säga så, oroa dig inte för Mike Pompeo?”

”Jag kämpar varje dag för min mans liv,” sa Stella Assange och tillade:

”Han borde vara fri och alla vet det. Processen används för att dölja grymheter från historien. … De måste binda sig i knutar för att tillåta denna upprörande utlämning. Jag tror nog att det har varit extremt svårt för dem att komma med något slags halvsammanhängande argument. … 

Storbritannien borde inte ägna sig åt förföljelse på uppdrag av en främmande makt som är ute efter hämnd. Den främmande makten … begick brott som Julian lade ut i solljuset. Julian har inte gjort något fel. Han har gjort allt som alla journalister med självrespekt borde göra när de får bevis på att en stat begår brott – de publicerar det eftersom deras plikt är mot allmänheten. Och Julians plikt gentemot allmänheten har fått honom i fängelse.”

Utlämningsbeslutet hamnade på Patels skrivbord efter att Storbritanniens högsta domstol vägrade att pröva Assanges överklagande mot en High Court-seger mot USA.

USA hade överklagat ett domardomstols beslut i januari ifjol att inte utlämna Assange eftersom det skulle vara förtryckande att göra det, baserat på Assanges hälsa och de svåra förhållandena för USA:s isoleringsfängelse. Högsta domstolen beslutade till förmån för USA enbart baserat på Washingtons villkorliga diplomatiska ”försäkringar” om att de skulle behandla Assange humant.

Robinson sa på fredagen ​​att dessa försäkringar skulle överklagas till EU-domstolen efter att Högsta domstolen vägrat att höra fallet. Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik, Världspolitik, Video

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: