Är vi alla avlyssnade utan att vi vet om det?

2022-06-16

Här sitter jag och jobbar vid min dator när det ringer på min hemtelefon och jag svarar. Det plingar till i telefonen och det som utspelar sig under de följande 25 minuterna är närmas chockerande.

Samtalet kopplas in till en diskussion som pågår i en bil mellan en man och en kvinna. De ska in och handla gipsskivor och jag följer med i deras samtal om trafiken som slår om från grönt till rött osv. Inne i affären handlas gipsskivorna och de återvänder till bilen. Här fortsätter diskussioner om vårt märkliga samhälle och vad som pågår i det.

Jag ringer upp personen jag ”avlyssnat” och berättar det inträffade och han är lika chockerad som jag.

Är det nån annan som har råkat ut för något liknande? Är vi alla avlyssnade utan att vi vet om det och kanske även åsiktsregistreras?? Det är många frågor som snurrar i både mitt och de berördas huvuden efter att jag ringt upp dem och berättat vad jag nyss har varit med om.Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik

Etiketter:

1 svar

  1. Alla Android-mobiler i bruk har ganska troligen ”Google Assistent” [GA] installerad. Den känner konstant av mikrofonanslutningen via hörlursuttaget (om mobilen har en sådan), trots att appen är avstängd (Går ej att inaktivera i min riskokar-mobil … Mina tidigare koreanska mobiler fiskade information också, där de två senaste tjatade om att jag var tvungen att vara inloggad på tillverkarens konto …). Troligen gör den det med mobilens interna mikrofon och kamera också. Jag märker det flera gånger dagligen genom att GA påverkar min musikspelare i mobilen. Som oftast så stoppar den spontant musiken, vilket blir irriterande när det sker med korta mellanrum och i synnerhet under arbetstid. (Jo då, jag använder musiken som ‘pace maker’ för att hjälpa mig att fokucera på det jag håller på med samt att dämpa den lätta tinnitus jag har i ena örat.) Ibland förmedlar den vad klockan är och mer sällan talar den om för mig att den inte förstår … Lägg till att Google Maps i samma mobiler ‘lägger till’ information om var någonstans det sker … – även när den är ‘inaktiverad’.

    Sedan några år tillbaka tillverkas det nästan bara mobiler, där batteriet inte går att ta ur. Samsungs ‘ursäkt’ var att användare klagade på att batteriet ramlade ur när mobilerna tappades. Har personligen aldrig råkat ut för det ‘problemet’, trots att jag tappat olika modeller ett antal gånger. Det handlar snarare om att mobiler sedan GSM-generationen går att fjärrstyra till fullo, även om de är avstängda. Om batteriet är urplockat, så går inte det …

    Det är lågt odds på att [Apple] Siri och [Amazon] Alexa gör det samma. (Upptäckte för någon månad sedan i nätverksloggen på min sista Windows-dator, som nu är ominstallerad med en Linux-distribution, att den hade daglig kontakt med Amazon, trots att jag inte har använt någon webläsare eller dyligt på den datorn …)

    Typen av spioneri blev troligen först känt, när Microsoft blev ertappade för ett antal år sedan, med att använda videokameran som är ingår i MS Kinect. Ett tillbehör till spelkonsollerna XBox 360 och XBox One samt för Windows 7 och senare. De satt och tittade på användarna och deras rum de befann sig i. Microsoft skyllde på att det var några anställda som på eget bevåg ägnade sig åt detta. Med tanke på MS:s historik med att fiska information och annat mindre rumsrent agerande, så är det svårt att tro på ursäkten … I direkt relation, så finns det även sk. ‘smart-tv’-modeller som är avslöjade med att ha dold kamera. Tyvärr, så kommer jag inte ihåg vilka fabrikat och modeller det gäller. (Äger själv både tv och stereo med nätverksanslutning, men har aldrig haft intresse att koppla dessa till Internet.)

    Gilla

%d bloggare gillar detta: