Det är sista gången en sådan planetarisk ensemble hade funnits i mer än tusen år

https://24.hu/tudomany/2022/06/09/bolygoegyuttallas-csillagaszat-naprendszer-bolygok/?fbclid=IwAR11im9MfyLZsbcsePQBkbQIxLqioO3fgxIQ-V7C65hadot2QD59EfKMFPs

Mellan den 17-28 juni kommer alla planeterna i solsystemet att synas på morgonhimlen uppradade efter varandra. Den sällsynta samexistensen skedde senast för mer än tusen år sedan, skriver MTI.

Enligt artikeln publicerad på webbplatsen för Svábhegy Observatory, om 17-28 juni. I gryningen, före soluppgången, vänder vi oss till den östra himlen, i storleksordningen av deras avstånd från solen, kommer fem ljusa planeter att dyka upp:

Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus kommer att synas i rad.

Dessutom reser den ständigt avtagande månen förbi planeterna allt eftersom dagarna går, så raderna av planeter visar olika ansikten vid varje gryning.

Utöver de tidigare nämnda planeterna ställer två andra planeter, Uranus och Neptunus, samt Pluto, och den ljusaste asteroiden, Vesta, upp. Dessa himlakroppar kan dock endast ses med en kikare. Denna linje är synlig nästan hela juni, men Merkurius ansluter sig bara till det ”planetära tåget” i den andra halvan av snön.

Uppställningen är ganska lös, med de åtta planeterna uppradade på himlen längs en linje med en 105-graders betraktningsvinkel. Jupiter-Mars-paret kommer att vara 12 grader från varandra, Merkurius och Venus 10 grader från varandra. Planetlinjen visar alltså den vackraste synen för blotta ögat.

Den som vill iaktta planeterna med blotta ögat och kikare bör starta i nästan totalt mörker, runt 15.00. Kombinationen kommer att vara vackrast vid 3:30, då maskrosen kommer att lysa upp himlen. Men enligt artikeln är det definitivt värt att vänta
4 timmar på att även Mercury ska vara med.

Det sista himlafenomenet exemplifierades senast 947 och kommer nästa att observeras i april 2492.Kategorier:Media, Rymden, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: