Eurovision skakas av misstänkt röstfusk – sex länder pekas ut: ”Extremt allvarligt”

2022-05-16
Anton Lindqvist
https://www.msn.com/sv-se/noje/other/eurovision-skakas-av-misst%C3%A4nkt-r%C3%B6stfusk-sex-l%C3%A4nder-pekas-ut-extremt-allvarligt/ar-AAXjZu3

Nu kommer det fram att EBU bytte ut röstningssiffrorna från sex länder.

Här är Europeiska radio- och tv-unionens besked efter finalen.

Sverige slutade på fjärde plats i årets Eurovision Song Contest-final, som avgjordes sent i lördags i den italienska storstaden Turin.

Det blev till slut Ukrainas bidrag ”Stefania” med gruppen Kalush Orchestra som tog hem en förkrossade seger. Efter att de europeiska tv-tittarnas röster avlämnats i direktsändningen stod det klart att det krigsdrabbade landet skulle vinna – hela 165 poäng före tvåan Storbritannien. Spanien slutade trea.

Men nu kommer rapporter om misstänkt fusk kring omröstningen i Eurovision. Det ska vara i samband torsdagens semifinal, där svenskhoppet Cornelia Jakobs också tävlade, som tävlingen skakas av ett misstänkt röstfusk, uppger nu Europeiska radio- och tv-unionen, EBU, i ett pressmeddelande.

Detta efter att arrangören genomfört en grundlig analys av juryns omröstning.

”I analysen av juryomröstningen av European Broadcasting Unions (EBU) pan-europeiska röstningspartner efter det andra genrepet av den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2022, identifierades vissa oregelbundna röstningsmönster i resultaten från sex länder”, skriver EBU i pressmeddelandet.

EBU:s besked: ”Extremt allvarligt”

Enligt EBU har nya siffror tagits fram för de berörda länderna – och dessa baseras på hur deras grannländer röstat traditionellt.

”För att följa tävlingens röstningsinstruktioner, arbetade EBU tillsammans med sin röstningspartner för att beräkna ett ersättande sammanlagt resultat för varje berörda land för både den andra semifinalen och den stora finalen (beräknat baserat på resultaten från andra länder med liknande röstningsuppgifter)”, skriver EBU.

Som också betonar allvaret i det inträffade.

”EBU tar alla misstänkta försök att manipulera omröstningen vid Eurovision Song Contest extremt allvarligt och har rätt att ta bort sådana röster i enlighet med de officiella röstningsinstruktionerna, oavsett om sådana röster sannolikt kommer att påverka resultatet och/eller avgörandet av omröstningen”.

Det blev det krigsdrabbade Ukraina som tog hem en förkrossande seger i Eurovisionsschlagerfestivalen i Italienska Turin när tävlingen avgjordes sent i lördags. Nu kommer dock anklagelser om valfusk sedan en rumänsk tv-värdinna fått meddelandet att hon inte fick lov att meddela hur Rumänerna hade röstat i tävlingen. I den rumänska tidningen Hotnews.ro beskrivs hur

Programledaren Eda Marcus  fick inte gå in i den officiella sändningen för att kommunicera resultatet om röstningen. Iuliana Marciuc, chef för Rumäniens delegation till Eurovision, sa till Telejurnal på söndagskvällen att Rumänien än så länge inte vet varför rösterna från den rumänska juryn hade ändrats. Rumänerna hade givit det högsta betyget, tolv poäng till republiken Moldavien, men de 12 poängen gick istället till Ukraina. Det var dock inte bara Rumänien som råkade ut för att rösträkningen ändrades, enligt Hotnews hände samma sak även för fem andra nationer: Azerbajdzjan , Georgien, Montenegro, Polen, och San Marino.

Såhär såg det ut när den rumänska tv- värdinnan reagerade på beslutet.

https://life.hotnews.ro/stiri-muzica-25559358-scandalul-eurovision-2022-momentul-consternare-prezentatoarei-tvr-cand-refuzat-anunte-direct-voturile-juriului-din-romania.htm

Vad tycker du om årets Eurovision Song Contest? Skriv gärna en kommentar!

Artikeln Eurovision skakas av misstänkt röstfusk – sex länder pekas ut: ”Extremt allvarligt” är skriven och publicerad av Nöjeslivet.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: