Assanges utlämningsorder skickat till Priti Patel

2022-04-21

By Joe Lauria
Special to Consortium News
https://consortiumnews.com/2022/04/20/assange-extradition-order-sent-to-priti-patel/

En domstol i London skickade i onsdags ett beslut om utlämning av Julian Assange till Storbritanniens inrikesminister, som har fyra veckor på sig att besluta. Men Assange har fortfarande lagliga alternativ.

Ett utlämnande av Wikileaks utgivare Julian Assange skickades till den brittiske inrikesministern Priti Patel (bilden) på onsdagsmorgonen av Westminster Magistrate’s Court.

Beslutet kom efter att Storbritanniens högsta domstol i förra månaden avböjde att höra Assanges överklagande av ett beslut från högsta domstolen om att låta utlämningen till USA fortsätta.  

Patel har nu fyra veckor på sig att besluta om han ska skicka Assange till USA för att åtalas för spionage och datorintrång för att ha publicerat prima facie- bevis för amerikanska krigsförbrytelser som kan hamna bakom galler i upp till 175 år – ett effektivt livstidsstraff.

Assanges juridiska team kan överklaga till Patel under de kommande fyra veckorna. Efter att hennes beslut har fattats kan Assange göra ett förnyat överklagande till High Court om hon väljer att skicka honom till USA.

Mark Summers QC, en av Assanges advokater, sa till Westminster Magistrate’s Court på onsdagen att även om han enligt regeln inte tilläts presentera ”nya bevis” vid den aktuella förhandlingen, skulle Assanges juridiska team göra inlägg till Patel om ”ny utveckling” i Assanges fall.

Utan att förtydliga sa Summers att Patel skulle skickas ”seriösa inlagor om USA:s straffutdömandepraxis.” ( Consortium News övervakade domstolsförhandlingen via en fjärrvideolänk.)

Bland de nya händelserna sedan High Court-förhandlingen i oktober är en försämring av Assanges hälsa efter att han drabbats av en ministroke den första dagen av den förhandlingen. 

Assange vann till en början sitt utlämningsfall i magistratsdomstolen i januari 2021 baserat på den höga sannolikheten att hans mentala hälsa skulle leda till hans självmord under svåra fängelseförhållanden i USA.

Efter att fallet förlorats gjorde USA diplomatiska ”försäkringar” till Storbritannien att de inte skulle sätta Assange i så kallade särskilda administrativa åtgärder (SAMS), det allvarligaste tillståndet av isolering i det amerikanska fängelsesystemet. USA lovade också att Assange skulle få adekvat fysisk och mental hälsovård.

USA överklagade då. Enbart baserat på dessa försäkringar upphävde High Court den 10 december 2021 underdomstolens beslut att blockera utlämning. Men det beslutet togs efter att Assange hade drabbats av en stroke under den första dagen av den två dagar långa förhandlingen i High Court. Stroken offentliggjordes inte förrän dagen efter domen. 

Det förändrade markant förutsättningarna för beslutet när en av domarna i högsta domstolen gjorde distinktionen under förhandlingen att Assange endast led av ett psykiskt och inte ett fysiskt handikapp. Den avgörande frågan kvarstår: när fick Högsta domstolen veta om stroken? 

Om Patel beslutar sig för att utlämna och om Assange beslutar sig för att överklaga igen till High Court, kan hans advokater också ifrågasätta delar av den lägre domstolens utslag i frågor om pressfrihet och den politiska karaktären av de amerikanska anklagelserna, som inte är tillåtna i USA- Storbritanniens utlämningsavtal.

Assange dök upp i rätten på onsdagen på en videoskärm från ett rum i Belmarsh maximalt säkerhetsfängelse där han hållits fängslad sedan hans arrestering i april 2019 från Ecuadors ambassad, där han hade haft politisk asyl i sju år.

Klädd i en grå kostym och slips verkade Assange mer självsäker i sina rörelser och klarsynt i sina tankar än vid tidigare domstolsframträdanden, eftersom han tydligt angav sitt namn och födelsedatum. Assange gifte sig den här månaden med sin partner Stella Assange i en ceremoni som hölls inne i Belmarsh, där han beordrades att stanna i åtminstone de kommande fyra veckorna.

Stella Assange talade utanför tingshuset efter förhandlingen:Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: