USA-dominerade globala finansiella systemet står inför en kollaps när Kina börjar köpa rysk kol och olja i yuan, inte i petrodollar

Bild: USA-dominerat globalt finanssystem står inför kollaps när Kina börjar köpa ryskt kol och olja i yuan, inte i petrodollar

Fredagen den 15 april 2022
av: 

https://www.naturalnews.com/2022-04-15-china-begins-buying-russian-coal-oil-in-yuan-not-petrodollars.html

Den här artikeln kan innehålla uttalanden som återspeglar författarens åsikt

Vi har varnat sedan början av Rysslands invasion av Ukraina för att en av de negativa långsiktiga effekterna av att införa massiva ekonomiska sanktioner mot Moskva skulle vara nedmonteringen av det amerikanska petrodollardominerade globala finansiella systemet, och det är precis vad händer.

Ryssland fortsätter inte bara att finansiera sitt krig i Ukraina, utan president Vladimir Putin har också lyckats kringgå dessa sanktioner med Kinas hjälp, eftersom Peking fortsätter att ta till sig rysk energi.

Medan Ryssland kräver att europeiska nationer som är beroende av dess kol och olja betalar för dessa råvaror i ”hårdvaluta” – guld – eller rysk valuta – rubel – kan Kina köpa båda i sin egen valuta, yuanen*), när Peking börjar bygga ett parallellt globalt finanssystem som skär ut och undergräver petrodollarn.

*) vad författaren till den här artikeln kanske inte känner till, är att den kinesiska yuanen också är guldstödd och fullt kompatibel med den ryska rubeln som är guldbaserad. red.anm.

Bloomberg News rapporterar:

Ryskt kol och olja som betalas i yuan är på väg att börja strömma in i Kina när de två länderna försöker behålla sin energihandel inför den växande internationella upprördheten över invasionen av Ukraina.

Flera kinesiska företag använde lokal valuta för att köpa ryskt kol i mars, och de första lasterna kommer att anlända denna månad, sa det kinesiska konsultföretaget Fenwei Energy Information Service Co. Dessa kommer att vara de första varuleveranserna som betalats i yuan sedan USA och Europa straffade Ryssland och avstängde flera av dess banker från det internationella finansiella systemet, enligt handlare. 

Handlarna fortsatte med att säga att de nuvarande köpen var de första som använde den kinesiska yuanen; leveransen av råolja i östra Sibirien Stilla havet förväntas anlända till kinesiska hamnar nästa månad.

I åratal, när dess ekonomi steg till nummer 2 i världen, har Kina varit frustrerad över petrodollarns globala dominans i handeln såväl som den politiska hävstång som den ger USA, och som sådan har Peking slängt iväg på dollarns status. Dessa ansträngningar accelererar nu mitt i USA-ledda västerländska sanktioner över kriget i Ukraina, eftersom Moskva också erbjuder rupi-till-rubel betalningar till Indien och Saudiarabien för diskussioner med Kina om att prissätta en del av sina råoljelager i yuan också.

Med andra ord,  Biden-regimen är inte bara inkompetent när det kommer till inrikespolitik utan dess utrikespolitik styrs av vänsterorienterade ideologer och amatörer som gör mer för att förstöra amerikanskt globalt ledarskap och dominans än vad president Donald Trump någonsin gjort; i själva verket blev den stärkt under Trump.

Som rapporterats av Zero Hedge, utfärdade New York Federal Reserve repo-gurun och nuvarande Credit Suisse-strateg Zoltan Pozsar en häpnadsväckande notis i förra veckan där de sa att de mest sannolika konsekvenserna av kriget i Ukraina är ”födelsen av Bretton Woods III – en ny värld (monetär order) centrerad kring råvarubaserade valutor i öst som sannolikt kommer att försvaga eurodollarsystemet och även bidra till inflationskrafter i väst.

”Snabbspolning till punchline, skrev Poszar, att om ramverket han har lagt ut tidigare (och igen, i sin senaste anteckning) är rätt ram för att tänka på hur man ska handla räntor under kommande år, kommer inflationen att bli högre; nivån på skattesatserna kommer också att vara högre; efterfrågan på råvarureserver kommer att bli högre, vilket naturligtvis kommer att ersätta efterfrågan på valutareserver (statsobligationer och andra G7-fordringar)”, fortsatte Zero Hedge i sin analys av Poszars prognos.

Analysen sa också att samtidigt kommer den globala efterfrågan på dollar också att vara mycket lägre eftersom mer handel kommer att bedrivas i andra valutor. Som ett resultat kommer ”den ständigt negativa valutabasen (dollarpremien) naturligt att försvinna och potentiellt bli en positiv valutabas”, tillade analysen.

Kort sagt betyder det att petrodollarn är på väg ut som världens globala reservvaluta, och det kommer att ha en  extremt negativ inverkan på den amerikanska ekonomin, eftersom räntorna stiger, inflationen snurrar utom kontroll och skuldbetalningar på våra $30-plus biljoner statsskulder blir ohållbara.

Källor inkluderar:

ZeroHedge.com

Bloomberg.comKategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:,

1 svar

%d bloggare gillar detta: