BlackRocks chef medger: ”Vår nya världsordning har misslyckats”

Blackrocks vd medger att New World Order har misslyckats


https://newspunch.com/blackrock-head-admits-our-new-world-order-has-failed/

BlackRocks vd och ordförande Larry Fink har erkänt att eliten har misslyckats med att inleda en ”ny världsordning” efter president Putins invasion av Ukraina.

”Världen genomgår en förvandling: Rysslands brutala attack mot Ukraina har förändrat den världsordning som hade varit på plats sedan slutet av det kalla kriget, för mer än 30 år sedan”, skrev Fink i sitt brev till aktieägarna i torsdags.

”Omfattningen av Rysslands agerande kommer att spela ut i decennier framöver och markera en vändpunkt i världsordningen av geopolitik, makroekonomiska trender och kapitalmarknader.”


LARRY FINKS ORDFÖRANDEBREV 2022

Till våra aktieägare,

Torsdagen den 24 mars 2022
 
 

När jag skriver det här brevet till er genomgår världen en förvandling: Rysslands brutala attack mot Ukraina har rubbat den världsordning som hade funnits sedan det kalla krigets slut, för mer än 30 år sedan. Attacken på en suverän nation är något vi inte har sett i Europa på nästan 80 år – och de flesta av oss hade aldrig föreställt oss att vi under våra liv skulle få se ett krig som detta föras av en kärnvapensupermakt.

Jag talar för alla på BlackRock när jag säger att det verkligen har varit hjärtskärande att bevittna Rysslands invasion av Ukraina. Vi står med det ukrainska folket, som har visat sann hjältemod inför skoningslös aggression.

Krig är alltid en humanitär tragedi, men det urskillningslösa dödandet av civila har varit särskilt smärtsamt att bevittna. Jag är stolt över BlackRocks stöd till flyktingar som flyr sina hem. I samråd med våra intressenter har BlackRock också anslutit sig till det globala arbetet för att isolera Ryssland från finansmarknaderna. Under de senaste veckorna har BlackRock mobiliserat ett filantropiskt svar för att hjälpa de behövande och stödja våra kollegor i Europa, närmast kriget. Även om vi inte har kontor eller verksamhet i Ryssland eller Ukraina, vet jag att detta har skapat en hel del stress och osäkerhet för alla våra anställda, särskilt de i Europa, och vi har arbetat för att förse dem med de resurser de behöver.

Följderna av detta krig är inte begränsade till Östeuropa. De är skiktade ovanpå en pandemi som redan har haft djupgående effekter på politiska, ekonomiska och sociala trender. Effekten kommer att ge eko i decennier framöver på sätt som vi ännu inte kan förutse.

I början av 1990-talet, när världen kom ur det kalla kriget, välkomnades Ryssland in i det globala finansiella systemet och fick tillgång till globala kapitalmarknader. Med tiden blev Ryssland sammanlänkat med världen och djupt kopplat till Västeuropa. Världen gynnades av en global fredsutdelning och globaliseringens expansion. Dessa var kraftfulla trender som accelererade internationell handel, utökade globala kapitalmarknader, ökade ekonomisk tillväxt och bidrog till att dramatiskt minska fattigdomen i nationer runt om i världen. 

Det var under den här tiden som vi började, för 34 år sedan, att bygga BlackRock. Vi såg ökningen av globaliseringen och tillväxten av kapitalmarknaderna underblåsa ett behov av den typ av teknikdriven tillgångsförvaltning som vi trodde att vi kunde ge våra kunder. Vi trodde att världen skulle komma närmare varandra. Och det såg vi hända. Jag förblir en långvarig tro på fördelarna med globalisering och kraften hos globala kapitalmarknader. Tillgång till globalt kapital gör det möjligt för företag att finansiera tillväxt, länder att öka ekonomisk utveckling och fler människor att uppleva ekonomiskt välbefinnande.

Men den ryska invasionen av Ukraina har satt stopp för den globalisering vi har upplevt under de senaste tre decennierna. Vi hade redan sett förbindelser mellan nationer, företag och till och med människor som ansträngts av två år av pandemin. Det har gjort att många samhällen och människor känner sig isolerade och blickar inåt. Jag tror att detta har förvärrat den polarisering och det extremistiska beteendet vi ser i samhället idag. 

Invasionen har fått nationer och regeringar att gå samman för att bryta finansiella och affärsmässiga band med Ryssland. Förenade i sitt orubbliga åtagande att stödja det ukrainska folket startade de ett ”ekonomiskt krig” mot Ryssland. Regeringar över hela världen införde nästan enhälligt sanktioner, inklusive att ta steget utan motstycke att hindra den ryska centralbanken från att använda sina hårdvalutareserver.

Kapitalmarknader, finansiella institutioner och företag har gått ännu längre än statliga sanktioner. Som jag skrev i mitt brev till vd:ar tidigare i år är tillgång till kapitalmarknader ett privilegium, inte en rättighet. Och efter Rysslands invasion såg vi hur den privata sektorn snabbt avslutade långvariga affärs- och investering-srelationer.

BlackRock har åtagit sig att göra vår del. Grundat i vår förtroendeplikt, gick vi snabbt för att stoppa köpet av alla ryska värdepapper i våra aktiva portföljer eller indexportföljer. Under de senaste veckorna har jag pratat med otaliga intressenter, inklusive våra kunder och anställda, som alla försöker förstå vad som kan göras för att förhindra att kapital distribueras till Ryssland.

Snabbheten och omfattningen av företagets åtgärder för att förstärka sanktionerna har varit otrolig. Ikoniska amerikanska konsumentvarumärken har avbrutit sin verksamhet med icke-nödvändiga produkter. Och finansiella tjänsteföretag har tagit liknande steg för att ytterligare isolera den ryska ekonomin från det globala finansiella systemet.

Dessa åtgärder vidtagna av den privata sektorn visar kapitalmarknadernas makt: hur marknaderna kan tillhandahålla kapital till dem som konstruktivt arbetar inom systemet och hur snabbt de kan neka dem som verkar utanför det. Ryssland har i huvudsak avskurits från de globala kapitalmarknaderna, vilket visar på stora företags engagemang för att verka i enlighet med kärnvärden. Detta ”ekonomiska krig” visar vad vi kan uppnå när företag, med stöd av sina intressenter, möts inför våld och aggression.

BlackRock har aldrig gjort betydande investeringar i Ryssland för de allra flesta av våra portföljer. För kunder som ville ha exponering mot ett index där Ryssland är en komponent, såsom ett tillväxtmarknadsindex, eller en aktiv strategi där Ryssland spelar en avgörande roll, såsom naturresurser, investerade BlackRock för deras räkning. Men vår brist på verksamhet i Ryssland eller stora exponeringar har gjort det möjligt för oss att svänga snabbt i denna nya miljö och gå vidare med liten direkt påverkan på företaget.

Det är omöjligt att förutsäga exakt vilken väg detta krig kommer att ta. BlackRock är fokuserat på att övervaka de direkta och indirekta effekterna av krisen och att arbeta med våra kunder för att förstå hur man navigerar i denna nya investeringsmiljö.

Implikationer av den ryska invasionen av Ukraina för företag, länder och våra kunder

Pengarna vi förvaltar tillhör våra kunder. Och för att hjälpa dem arbetar vi för att förstå hur förändringar runt om i världen kommer att påverka deras investeringsresultat. BlackRock kan leverera till våra kunder under dessa flyktiga perioder på grund av den tonvikt vi lägger på motståndskraft. Vi har byggt både en investeringsplattform och en affärsstrategi som är motståndskraftiga inför osäkerhet. Och motståndskraft handlar om mycket mer än att stå emot en plötslig chock på marknader – det innebär också att förstå och ta itu med långsiktiga strukturella förändringar, inklusive vad avglobalisering, inflation och energiomställningen betyder för företag, värderingar och våra kunders portföljer.

Rysslands aggression i Ukraina och dess efterföljande frikoppling från den globala ekonomin kommer att få företag och regeringar över hela världen att omvärdera sina beroenden och omanalysera sina tillverknings- och monteringsfotspår – något som Covid redan hade sporrat många att börja göra.

Och samtidigt som beroendet av rysk energi är i rampljuset, kommer företag och regeringar också att titta mer brett på sitt beroende av andra nationer. Detta kan leda till att företag kommer till mer av sin verksamhet onshore eller nearshore, vilket resulterar i en snabbare tillbakadragning från vissa länder. Andra – som Mexiko, Brasilien, USA eller tillverkningsnav i Sydostasien – kan gynnas. Denna frikoppling kommer oundvikligen att skapa utmaningar för företag, inklusive högre kostnader och marginalpress. Medan företagens och konsumenternas balansräkningar är starka idag, vilket ger dem mer av en stötdämpare för att klara dessa svårigheter, kommer en storskalig omorientering av försörjningskedjorna i sig att vara inflationsdrivande.

Redan före krigets utbrott, förde de ekonomiska effekterna av pandemin – inklusive förändringen i konsumentefterfrågan från tjänster till hushållsvaror, arbetskraftsbrist och flaskhalsar i leveranskedjan – inflationen i USA till den högsta nivån på fyrtio år. I EU, Kanada och Storbritannien är inflationen över 5 %. Lönerna har inte hängt med och konsumenterna känner bördan när de konfronteras med lägre reallöner, stigande energiräkningar och högre kostnader i kassan i mataffären. Detta gäller särskilt för låglönearbetare som spenderar en högre andel av sin lön på väsentligheter som gas, elektricitet och mat.

Centralbanker överväger svåra beslut om hur snabbt de ska höja räntorna. De står inför ett dilemma som de inte har ställts inför på decennier, vilket har förvärrats av geopolitiska konflikter och de energichocker som följde. Centralbankerna måste välja om de vill leva med högre inflation eller långsam ekonomisk aktivitet och sysselsättning för att snabbt sänka inflationen.

Slutligen, en mindre diskuterad aspekt av kriget är dess potentiella inverkan på accelererande digitala valutor. Kriget kommer att få länder att omvärdera sina valutaberoende. Redan före kriget var flera regeringar ute efter att spela en mer aktiv roll i digitala valutor och definiera de regelverk under vilka de verkar. Den amerikanska centralbanken, till exempel, lanserade nyligen en studie för att undersöka de potentiella konsekvenserna av en amerikansk digital dollar. Ett globalt digitalt betalningssystem, genomtänkt utformat, kan förbättra avvecklingen av internationella transaktioner samtidigt som det minskar risken för penningtvätt och korruption. Digitala valutor kan också hjälpa till att sänka kostnaderna för gränsöverskridande betalningar, till exempel när utlandsarbetare skickar tillbaka inkomster till sina familjer. När vi ser ett ökande intresse från våra kunder,

Effekterna på energimarknaden idag och vad det betyder för nettonollövergången

När företag omkalibrerar sina globala försörjningskedjor, och när västerländska allierade minskar sitt beroende av ryska råvaror, kommer energisektorn att påverkas på ett meningsfullt sätt. Konsumenter står inför högre energikostnader eftersom vi såg oljepriset passera 100 dollar per fat tidigare i år för första gången sedan 2014. Som ett resultat har energisäkerhet anslutit sig till energiomställningen som en högsta global prioritet.

Som jag skrev i mitt brev till vd:ar de senaste tre åren kan energiomställningen bara fungera om den är rättvis och rättvis. Viktigt är att det inte kommer att inträffa över natten eller i en rak linje. Det kräver att vi flyttar energimixen från brunt till ljusbrunt till ljusgrönt till grönt.

Som svar på energichocken orsakad av kriget i Ukraina letar många länder efter nya energikällor. I USA ligger mycket av fokus på att öka tillgången på olja och gas, och i Europa och Asien kan kolförbrukningen öka under nästa år. Detta kommer oundvikligen att bromsa världens framsteg mot nettonoll på kort sikt.

På längre sikt tror jag att de senaste händelserna faktiskt kommer att påskynda övergången mot grönare energikällor i många delar av världen. Under pandemin såg vi hur en kris kan fungera som en katalysator för innovation. Företag, regeringar och forskare gick samman för att utveckla och distribuera vaccin i stor skala på rekordtid.

Vi har redan sett europeiska beslutsfattare som främjar investeringar i förnybar energi som en viktig komponent i energitryggheten. Tyskland planerar till exempel att påskynda sin användning av förnybar energi och nå 100 % ren kraft till 2035, 15 år före sitt tidigare mål från förkrigstiden. Mer än någonsin kommer länder som inte har sina egna energikällor att behöva finansiera och utveckla dem – vilket för många kommer att innebära investeringar i vind- och solkraft.

Högre energipriser kommer också att på ett meningsfullt sätt minska den gröna premien för ren teknik och göra det möjligt för förnybara energikällor, elbilar och andra rena tekniker att bli mycket mer konkurrenskraftiga ekonomiskt. Men energipriserna på denna nivå lägger också en fruktansvärd börda på de människor som har minst råd. Vi kommer inte att ha en rättvis och rättvis energiomställning om de förblir på dessa nivåer.

Hittills har regeringens planering bara fokuserat på utbudet utan att ta itu med efterfrågan. Vi behöver offentlig politik för att ta ett mer holistiskt och långsiktigt förhållningssätt till världens energibehov. Bland andra utmaningar, när efterfrågan på förnybara energikällor och användningen av ren teknik ökar, måste vi överväga vad detta betyder för de underliggande råvaror som dessa gröna energikällor och teknik är beroende av. Vi kommer också att behöva påskynda investeringar i infrastruktur för att stödja ökad användning av ren energi och teknik. Till exempel, när konsumenternas efterfrågan på elfordon ökar, kommer den offentliga och privata sektorn att behöva samarbeta för att bygga fler laddningsstationer för att möta efterfrågan.

BlackRock är fortfarande engagerad i att hjälpa kunder att navigera i energiomställningen. Detta inkluderar att fortsätta att arbeta med kolväteföretag som spelar en viktig roll i ekonomin idag och kommer att göra i varje framgångsrik övergång. För att säkerställa kontinuiteten i överkomliga energipriser under omställningen kommer fossila bränslen som naturgas att vara viktiga som övergångsbränsle. BlackRocks investeringar – inklusive en i slutet av förra året – på uppdrag av våra kunder i naturgasledningar i Mellanöstern är ett bra exempel på att hjälpa länder att gå från mörkbrun till ljusbrun eftersom dessa Gulfnationer använder mindre olja för kraftproduktion och ersätter den med ett renare basbränsle som naturgas.

I övergången till nettonoll kommer vi att behöva passera genom många nyanser av brunt till nyanser av grönt. Jag är fortsatt optimistisk inför framtiden och fortsätter att tro att våra kollektiva handlingar idag kan göra en meningsfull skillnad under de kommande åren.

Att ha en långsiktig syn på att investera i vår egen verksamhet

Om vi ​​vänder oss till BlackRocks egen prestation under det senaste året, är det viktigt att sätta det i sammanhanget med vår övergripande historia. Det är lätt att glömma att BlackRock fortfarande är ett relativt ungt företag.

När jag och mina partners grundade BlackRock för 34 år sedan trodde vi på ett nytt tillvägagångssätt för kapitalförvaltning: en som var grundad i robust riskhantering och vägleddes av kundernas behov. Och varje dag sedan vi grundades har vi lyssnat på våra kunder. Vi har försökt förutse effekten av långsiktiga trender och makroutvecklingar på deras portföljer. Och vi utvecklades hela tiden för att ligga före deras behov.

I vår strävan att bättre betjäna våra kunder har vi kontinuerligt gjort om BlackRock och därmed stört branschen. Vi gjorde det genom att bygga och förbättra Aladdin som grunden för vår investeringsprocess. Vi gjorde det genom att kombinera aktivt och index på en plattform i en tid då många trodde att ett företag måste välja det ena eller det andra – även om våra kunder ville ha båda. Vi gjorde det genom att sammanföra offentliga och privata marknader och ge våra kunder en heltäckande strategi för hela portföljen.

BlackRocks kunder är långsiktiga investerare – som representerar pensioner, försäkringsbolag, myndigheter och i slutändan enskilda sparare – och vi har en långsiktig strategi för att investera i vår egen verksamhet. I takt med att fler kunder vänder sig till BlackRock och i takt med att vi har vuxit över tiden har vi kunnat göra strategiska investeringar, förnya oss och öka värdet vi erbjuder dem. Vi är fortfarande lika engagerade i vårt syfte och våra principer som vi var 1988. Det är därför vi är fokuserade på att ge fler valmöjligheter över vår plattform, möjliggöra tillgång till tillväxten av kapitalmarknader för fler människor och fortsätta att använda vår plattform för att gynna alla av våra intressenter.

Ger fler valmöjligheter på vår plattform

Det fanns gott om människor som tvivlade på vad som slutade bli våra transformerande förvärv av Merrill Lynch Investment Managers och Barclays Global Investors på 2000-talet. Dessa transaktioner gjorde det möjligt för oss att nå fler kunder runt om i världen och att bygga hela portföljlösningar för våra kunder genom att erbjuda diversifiering över tillgångsklasser, inklusive aktier, räntebärande intäkter, alternativ och kontanter, såväl som aktiva och index under ett tak. Och alla dessa tillgångsklasser och strategier samlades också på en teknologiplattform, Aladdin .

Idag fortsätter vi att vara otroligt fokuserade på att betjäna våra kunder, inte bara genom att sälja en eller annan investeringsstrategi utan genom att titta på hela portföljen och hjälpa dem att identifiera strategier som passar deras unika preferenser och mål. Detta inkluderar att ge kunderna fler valmöjligheter för hur de vill samarbeta med BlackRock – från att använda en av våra ETF:er till att lägga ut hela sin investeringsportfölj till oss. Vi kan ge våra kunder den här valmöjligheten eftersom vi investerat i vår plattform över tid och samlat oss kring en One BlackRock-kultur som motverkar torvkrig och belönar samarbete mellan team så att vi alla förblir fokuserade på vad som är bäst för kunden.

Det engagemanget sträcker sig till hur vi tänker på att utvecklas för framtiden, inklusive vårt arbete med att utöka kundernas möjligheter för hur de deltar i beslut om proxyröstning. Ungefär som tillgångsallokering och portföljkonstruktion, där vissa kunder tar en aktiv roll medan andra lägger ut dessa beslut på entreprenad till oss, är olika kunder intresserade av olika nivåer av engagemang när det kommer till att avge proxyröster. Efter att ha pratat med våra kunder använde vi ny teknik och andra innovationer för att erbjuda röstning om proxy. Detta är nu tillgängligt för institutionella kunder som representerar drygt 2 biljoner dollar av indexaktietillgångar 1 , inklusive offentliga pensionsfonder som betjänar över 60 miljoner människor 2. Vi ser detta bara som ett första steg. Vår ambition över tid är att fortsätta utveckla ny teknik och arbeta med industripartners för att utöka valmöjligheterna för ännu fler kunder.

Majoriteten av våra kunder investerar för att finansiera pensionering. Människorna de tjänar är lärare, sjuksköterskor, brandmän och fabriksarbetare som sparar för sin framtid. Eftersom människor lever längre och hälsosammare liv, påskyndar deras risk att överleva sina besparingar den ”tysta krisen” av ekonomisk osäkerhet vid pensionering. Det är därför BlackRock arbetar tillsammans med våra kunder och partners för att hantera inkomster i pension. I USA berättade vi 2021 att vår pensionsinkomstlösning, LifePath Paycheck, anammades av plansponsorer. Idag har sex stora plansponsorer vars planer tillsammans representerar över 10 miljarder USD i måldatumsinvesteringar och mer än 150 000 deltagare, valt att arbeta med BlackRock för att implementera vår LifePath Paycheck-lösning som standardinvesteringsalternativ i sina amerikanska anställdas pensionsplaner, med förbehåll för nödvändiga godkännanden och villkor. Vi är fortsatt engagerade i att hjälpa fler människor att uppleva ekonomiskt välbefinnande när de går i pension.

Möjliggör tillgång till tillväxten av kapitalmarknader för fler människor

”Choice” är en otroligt viktig del av vårt arbete med kunder. Men för många människor runt om i världen är det grundläggande behovet helt enkelt ”tillgång”. De har helt enkelt inte den tillgång till kapitalmarknaderna som de behöver för att börja gå från sparande till investeringar. Jag har länge varit en förespråkare för kraften i att investera på lång sikt. Till exempel, för 40 år sedan, skulle en 25-åring som sparade 10 000 USD i bankinsättningar ha cirka 50 000 USD idag när han eller hon går i pension. Däremot skulle samma $10 000 vara värda över $800 000 idag om den hade investerats i ett brett aktieindex som S&P 500. Det är kraften i långsiktiga investeringar. Fler människor runt om i världen behöver tillgång till den möjligheten, och att ge dem den möjligheten är i linje med BlackRocks syfte.

Vi använder vår globala räckvidd och expertis för att förbättra tillgången till långsiktiga investeringar på fler platser än någonsin tidigare. I Europa och Latinamerika, till exempel, där investerare traditionellt bara hade använt bankinlåning, hjälper BlackRock till att bygga en ny kultur av personliga investeringar. I Tyskland använder nästan 2 miljoner människor – tre gånger så många för två år sedan – iShares ETF:er för att investera genom ETF-sparplaner. Och i Brasilien är lokalt listade versioner av amerikanska iShares nu tillgängliga på direkta tredjepartsplattformar för minimibelopp så låga som 10 $. Detta har gjort det möjligt för brasilianare som letar efter ett bekvämare och mer prisvärt sätt att investera på globala marknader för att investera 1 miljard dollar genom iSharespå mindre än ett år. Och eftersom provisionshinder har fallit runt om i världen, har hundratals miljoner människor nu tillgång till ETF:er utan provision och väljer att investera med BlackRock för att få tillgång till kapitalmarknader.

Att tillhandahålla hög kvalitet till bra värde: fortsätta att använda vår plattform för att gynna alla våra intressenter

När fler kunder vänder sig till BlackRock och vi har vuxit till att bli en global kapitalförvaltare ser vi betydande möjligheter att fortsätta att använda vår marknadsräckvidd och skala för att skapa bättre resultat för våra kunder och resultat för våra aktieägare.

Vår globala marknadsräckvidd och skala gynnar investerare – särskilt privata investerare – genom att göra det lättare att komma åt marknader med större likviditet och lägre kostnader. Genom våra iShares ETF:er, till exempel, erbjuder vi mer än 1 200 fonder globalt – de flesta av alla ETF-leverantörer – så att våra kunder kan få tillgång till en mängd olika tillgångsklasser och exponeringar. Det har gett miljontals nya investerare tillgång till högkvalitativa investeringsstrategier till bra värde. Mer än 120 miljoner människor har investerat i genomsnitt 50 000 USD vardera i vår ETF- och indexkapacitet 3 , och vi har använt skalfördelarna för att hjälpa våra kunder att spara mer än 500 miljoner USD globalt genom avgiftssänkningar i våra ETF:er under de senaste fem åren 4 .

Vår plattform gör det också möjligt för oss att investera i överlägsen marknadskvalitet, inklusive likviditet, prisupptäckt och effektivitet, genom egen data och analys. Och det tillåter oss att diversifiera våra tjänsteleverantörer och implementera effektivare handelsstrategier genom flera mellanhänder och bättre teknik.

Skalan ger oss också andra konkurrensfördelar. Det tillåter oss att skapa nya jobb, både direkt på BlackRock och indirekt genom våra partners och leverantörer, och gynna våra aktieägare också. Under de senaste 5 åren har vi genererat en genomsnittlig organisk basavgiftsökning på 6 % och välkomnat över 5 000 nya medarbetare till företaget samtidigt som vi levererat 150 räntepunkter för marginalexpansion 5 .

Fördelarna med vårt kundcentrerade tillvägagångssätt resonerar i våra resultat

BlackRocks vilja och förmåga att anpassa sig och utvecklas har varit avgörande för vår tillväxt över tid. Vi gick från att betjäna en handfull kunder i ett land till tusentals kunder i mer än 100 länder. Våra anställda har vuxit från 8 till 18 400. Och sedan vår börsintroduktion 1999 har vi genererat en totalavkastning på mer än 9 000 % för våra aktieägare, långt över bredare marknader 6 .

Totalavkastning sedan BlackRocks börsintroduktion.

Vi kan skapa värde för våra aktieägare tack vare vårt åtagande att vara en ansvarsfull förtroendeman för våra kunder. Det är våra kunders förtroende för BlackRock och vårt partnerskap med dem som är grunden för våra rekordresultat för 2021.

BlackRock levererade den starkaste organiska tillväxten i vår historia förra året, även när våra förvaltade tillgångar nådde nya toppar. Vi genererade 540 miljarder USD i nettoinflöden 2021, vilket motsvarar en rekordökning på 11 % organisk basavgift. Viktigt är att vår tillväxt var mer diversifierad än någonsin tidigare. Vår aktiva plattform, inklusive alternativ, bidrog med 267 miljarder dollar i nettoinflöden, vilket motsvarar nästan hälften av det totala nettoinflödet. ETF:er förblev en betydande tillväxtmotor med rekordstora nettoinflöden på 306 miljarder dollar. Och våra intäkter från tekniktjänster ökade med 12 % och nådde 1,3 miljarder USD.

Detta starka momentum i hela vår verksamhet ledde till rekordstora ekonomiska resultat. Under 2021 levererade BlackRock 20 % intäktstillväxt, 19 % rörelseintäkter, 16 % EPS-tillväxt och vi utökade vår marginal 7 .

Sedan årsskiftet har dock marknadssentimentet förändrats och de här första månaderna av 2022 har varit utmanande, särskilt för många av er – våra aktieägare – som har sett vår aktiekurs falla från all-time highs. Som en betydande ägare av BlackRock-aktier själv delar jag din besvikelse över vår akties utveckling hittills i år.

Men vi har mött utmanande marknader tidigare. Och vi har alltid lyckats komma ut bättre och mer förberedda på andra sidan. Faktum är att utmanande marknader har skapat möjligheter att bygga upp vår verksamhet på ett sätt som gör att vi bättre kan betjäna våra kunder och skapa grunden för framtida tillväxt.

Vår strategi, som vi regelbundet granskar med vår styrelse, är fortfarande förankrad i vårt engagemang för att betjäna kunder på lång sikt. Vi kommer att: hålla alfa i hjärtat av BlackRock; accelerera tillväxten i iShares , privata marknader och Aladdin ; leverera rådgivning och lösningar för hela portföljen till våra kunder och vara världsledande inom hållbara investeringar. Ett framgångsrikt genomförande av denna strategi kommer att göra det möjligt för oss att fortsätta leverera branschledande organisk tillväxt och skapa värde för våra aktieägare på lång sikt.

Knyt starkare band med anställda

En stark BlackRock-kultur har alltid varit central för vår förmåga att leverera för våra kunder, och våra konsekventa resultat är möjliga på grund av vår kultur och de engagerade medarbetare som vårdar den varje dag. Jag kunde inte vara stoltare över hur våra anställda har kommit samman under de senaste två utmanande åren för att tjäna våra kunder, stötta varandra, ge tillbaka till våra samhällen och leverera till aktieägarna. Det är på grund av deras ansträngningar som BlackRock är bättre positionerat än någonsin för framtiden.

Under ett möte nyligen jag hade med chefen för NYU-sjukhus diskuterade vi translationell medicin – ett tillvägagångssätt som kopplar samman forskning, patienter och folkhälsa närmare för att uppnå bättre resultat för alla. Vi strävar efter att uppnå på BlackRock ett liknande ”översättningsmässigt” tillvägagångssätt som ger fördelarna med vår skala, vår breda expertis och våra hela portföljerbjudanden för att uppnå bättre resultat för alla våra kunder. Att ha aktiva och index, alternativ, Aladdin , BlackRock Investment Institute, regionala team och mycket mer, allt tillsammans som One BlackRock, har varit avgörande för vår tillväxt över tid.

Jag har funderat mycket på den här översättningsstrategin när vi återvände till kontoret – en miljö som tillåter våra medarbetare att vara translationella på ett sätt som skärmar inte gör det. Under de senaste två åren har vi arbetat framgångsrikt i en mestadels virtuell miljö. Men det finns vissa konversationer som inte kan replikeras på ett videosamtal. Virtuella interaktioner tenderar att följa en stram agenda och en linjär berättelse. Vi förlorar utrymmet, kreativiteten och den känslomässiga anslutningen som kommer av att vara tillsammans personligen.

Som en specialistläkare som fokuserar på bara en del av sin patient men struntar i att ta hänsyn till hela patienten, riskerar vi att missa korsbefruktningen av idéer om vi inte har personer på kontoret personligen. Jag fortsätter att tro att det är avgörande för BlackRocks framtid att arbeta tillsammans, samarbeta och utveckla våra medarbetare personligen.

Vi började nyligen välkomna kollegor tillbaka till våra kontor på en mer regelbunden basis i New York, London, San Francisco och andra stora BlackRock-kontor runt om i världen. Energin och spänningen i att anställda träffar varandra personligen igen är påtaglig, och jag känner mig försiktigt optimistisk att detta är ett ögonblick för förnyat hopp när vi går in i vår modell för ”framtidens arbete”.

Samtidigt inser vi att pandemin har omdefinierat förhållandet mellan arbetsgivare och anställda. För att behålla och attrahera klassens bästa mångfaldiga talanger måste vi behålla flexibiliteten att arbeta hemifrån åtminstone en del av tiden. Och vår Aladdin -teknik har gett oss flexibiliteten att snabbt svänga vår verksamhetsmodell under de senaste två åren, vilket kommer att fortsätta att vara viktigt med tanke på pandemins osäkerhet och hotet om att nya varianter dyker upp.

Vi fortsätter också att fokusera på att investera i våra anställdas erfarenhet av BlackRock på andra viktiga sätt: förbättra utbildning och utveckling, utöka mentalvårdstjänster och andra förmåner, och fortsätta att främja mångfald, jämlikhet och inkludering (DEI) för att se till att vi breddar oss representation över hela företaget och odla en inkluderande kultur.

Vårt ihärdiga engagemang och åtgärder för att påskynda DEI är inte bara att attrahera och behålla olika anställda utan också att låta dem blomstra, känna sig stöttade och ha en äkta känsla av tillhörighet på BlackRock. Vi arbetar för att bygga en kultur där alla röster – inte bara de mest högljudda eller de mest bekanta – kan bidra till att hjälpa våra kunder att nå sina mål. För att attrahera de bästa talangerna och hjälpa dem att blomstra har vi utvecklat strategier för att öka mångfalden i vår sökandepool, utökat partnerskap med externa organisationer inklusive Historically Black Colleges och Universities, stärkt talangförvärv och ledningsprocesser för att mildra partiskhet, och implementerat ledarskapsutveckling, sponsring och coachningsinitiativ för att engagera och utveckla olika talanger.

Att säkerställa att BlackRock förblir en bra plats att arbeta på i många år framöver är en kontinuerlig resa, och vi är otroligt lyckligt lottade att vår styrelse övervakar humankapitalhanteringen på BlackRock. De granskar kultur och talang regelbundet vid styrelsemöten och ägnar ett möte årligen åt en djupgående granskning av BlackRocks kultur, talangutveckling, retentions- och rekryteringsinitiativ, DEI-strategi, ledarskaps- och successionsplanering och medarbetarfeedback. Detta är en kontinuerlig resa och BlackRocks styrelse engagerar sig kontinuerligt med oss ​​i dessa viktiga frågor.

En av mina, och vår styrelse, högsta prioriteringar är att se till att vi utvecklar nästa generations ledare för detta företag. Vi har ett långsiktigt förhållningssätt för att utveckla våra ledare. Och även om jag inte planerar att lämna någon gång snart, har jag alltid sagt att mitt mål är att se till att när alla BlackRocks grundande partners, inklusive Rob Kapito och jag, har gått vidare, är företaget i ännu bättre händer än det. är idag. Jag är övertygad om att vi kommer att uppnå det målet, och vi har en genomtänkt successionsplan och process på plats för inte bara VD:n utan för alla ledande ledare på företaget som spelar en avgörande roll i att driva BlackRocks verksamhet.

Ben Golub, min vän och medgrundare, är en av ledarna som hade en djupgående inverkan på BlackRock du känner idag. Efter en 34-årig karriär hos BlackRock där han har varit en pionjär inom riskhantering och en innovatör inom teknik, bestämde sig Ben för att ta ett steg tillbaka från sina dagliga uppgifter. Vi har turen att Ben kommer att fortsätta arbeta nära oss som senior rådgivare. När vi grundade BlackRock var vi fast beslutna att skapa en ny strategi för kapitalförvaltning. Vi hade inte kunnat uppnå den ambitionen utan Ben. Han flyttade kapitalförvaltningsverksamheten i nya riktningar och förändrade för alltid hur vi tänkte på de portföljer vi förvaltar. Därmed lämnade Ben sitt största arv: genom att modernisera riskhanteringen och hjälpa till att bygga Aladdin, han hjälpte oss uppfylla vår plikt gentemot de kunder som litar på oss. Vi är tacksamma för hans bidrag och den anmärkningsvärda inverkan han haft på BlackRock, våra kunder och branschen.

Guidad av vår styrelse

BlackRock har turen att ha en mångsidig och engagerad styrelse, som agerar som förvaltare på uppdrag av våra intressenter när de övervakar BlackRocks ledning och verksamhet. Det har alltid varit viktigt att vår styrelse fungerar som ett centralt strategiskt styrande organ som ger råd och utmanar vår ledningsgrupp och som guidar BlackRock in i framtiden. Styrelsen granskar BlackRocks långsiktiga strategi och utvärderar riskerna och möjligheterna för vår verksamhet.

Vi överväger också noggrant sammansättningen av vår styrelse för att säkerställa att den är positionerad för att vara framgångsrik på lång sikt. Vi är fast beslutna att utveckla vår styrelse över tid för att återspegla bredden av vår globala verksamhet och leta efter styrelseledamöter med en varierad blandning av erfarenhet och kvalifikationer. Vi kommer att fortsätta att introducera nya perspektiv och göra mångfald i kön, ras, etnicitet, nationalitet, ålder, karriärerfarenhet och expertis, såväl som mångfald i sinnet, till en prioritet när vi överväger regissörskandidater.

2021 välkomnade vi Beth Ford, VD och koncernchef för Land O’Lakes, Kristin Peck, VD för Zoetis, och Hans Vestberg, ordförande och VD för Verizon, till vår styrelse. De är alla erkända ledare inom sina respektive branscher och styrelsen och BlackRock har redan haft stor nytta av deras värdefulla expertis inom bland annat teknik och hållbarhet.

Samtidigt har vi turen att ha Jessica Einhorn, som kommer att gå i pension från vår styrelse i år, som styrelseledamot i BlackRock. Jessicas vägledning och ledarskap har bidragit till BlackRocks tillväxt runt om i världen sedan hon kom till oss 2012. Vi är tacksamma för hennes service och hon kommer att saknas av hela styrelsen och av BlackRocks ledargrupp.

BlackRocks styrelse kommer att fortsätta att vägleda vårt företag när vi går framåt och se till att vi uppfyller vårt förtroendeansvar gentemot kunder och servar alla våra intressenter på lång sikt.

De kommande 34 åren och därefter

Varje år tycker jag att det är ett privilegium att skriva till dig för att reflektera över det förflutna och se framåt mot framtiden.

I år gör jag det som en chockerande serie händelser som utspelar sig i Östeuropa. Storleken på Rysslands agerande kommer att spela ut i decennier framöver och markera en vändpunkt i världsordningen för geopolitik, makroekonomiska trender och kapitalmarknader.

Det är ofta under dessa mer utmanande, mer osäkra stunder som kraften i One BlackRock kommer fram och verkligen lyser. Det är det som gör mig så stolt över att vara en del av denna organisation. Jag kan inte tänka mig en tid då det har varit viktigare att leva efter våra principer, vara trogen vårt syfte och fokusera på behoven hos våra kunder, anställda och samhällen. Och om vi gör vårt jobb bra kommer våra aktieägare att vara de största förmånstagarna av vårt tillvägagångssätt.

Med tiden hoppas jag att en bättre och säkrare värld kommer att växa fram.

Vänliga hälsningar,

Larry Fink

Laurence D. Fink
Ordförande och verkställande direktörKategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik, Video

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: