Propagandavargar i fårakläder: regeringens infiltration av amerikanska medier

propaganda

Även om den här artikeln har några år på nacken är den minst lika aktuell idag som då, kanske än mer. Alla känner till begreppet Fake News och att medierna medvetet ljuger för oss med avsikten att uppnå vissa mål. Därför är det viktigt att göra sina efterforskningar på alternativa sajter och helst på ursprungskällans. Speciellt idag vad gäller Ukraina-krisen.
Tidigare publicerat i samma ämne: https://bakomkulisserna.biz/2020/05/31/operation-mockingbird-propaganda-i-media/


Tim Hinchliffe
3 oktober 2016
https://sociable.co/web/iraq-propaganda-operation-mockingbird/

Den amerikanska regeringen betalar 500 miljoner dollar till PR-företaget för falska nyhetspropaganda om Irak när underrättelsetjänster rationaliserar rationalisera efterbildningen av journalister i en omstart av Operation Mockingbird.

Tanken att det inte finns något som heter objektiv journalistik är inget nytt. Den bortgångne Hunter S. Thompson skrev i Fear and Loathing on the Campaign Trail ’72 att frasen i sig var en ”pompös motsägelse i termer”.

PR-kampanjen för att skambelägga Goebbels

propaganda

Den amerikanska regeringen gick dock långt utöver att förtrycka allt som kunde kallas journalistik eller en fri press, objektiv eller på annat sätt, när den betalade över 500 miljoner dollar till ett brittiskt PR-företag för att producera falska nyheter om Irakkriget.

Den amerikanska regeringen ljög för allmänheten från dag 1 om underrättelsetjänsten om massförstörelsevapen som ledde till invasionen av Irak, och den fortsätter att lura världen genom en Joseph Goebbels-inspirerad propagandamaskin som håller allmänheten oinformerad, rasande och i ett konstant tillstånd av rädsla medan han ägnar sig åt hemlighetsfulla black ops utomlands.

Enligt Bureau of Investigative Journalism gav Pentagon över en halv miljard dollar till PR-företaget Bell Pottinger för att skapa ”korta TV-segment gjorda i stil med arabiska nyhetsnätverk och falska upprorsvideor som kunde användas för att spåra människor som tittade på dem.”

Nästan allt propagandamaterial undertecknades av före detta general David Petraeus, som senare blev CIA-chef 2011 innan han avgick efter att han läckt hemligstämplad information till sin biograf älskarinna.

Bakom den sociala tekniken som underblåser de falska nyheterna som kommer ut från Irak, tog de amerikanska underrättelsetjänsterna en sida direkt ur Goebbels Propagandaprinciper av  Leonard W. Doob, som säger:

Propagandan måste påverka fiendens politik och agerande

  • Genom att undertrycka propagandistiskt önskvärt material som kan förse fienden med användbar underrättelse
  • Genom att öppet sprida propaganda vars innehåll eller ton får fienden att dra de önskade slutsatserna
  • Genom att få fienden att avslöja viktig information om sig själv
  • Genom att inte hänvisa till en önskad fiendeaktivitet när någon referens skulle misskreditera den aktiviteten

Ovanstående referenser beskriver nästan exakt vad som betecknades som det mest känsliga Black Ops-uppdraget i propagandakampanjen i Irak.

De uppmanade till att ta videofilmer från al-Qaida, redigera ner dem till 10-minutersvideor med ett specifikt format och lägga upp videorna på CD-skivor med kodad spårningsprogramvara.

När amerikanska marinsoldater skulle plundra hus, skulle de smygande lämna de tillverkade, falska nyheterna och al-Qaida-rekryterings-CD-skivorna bland det genomsökta kaoset för ockupanterna att hitta.

När CD-skivan hittats av de åkande och sedan spelades upp med Real Player, som kräver en internetanslutning för att kunna köras, sändes deras IP-adresser till USA:s militära kommando.

Vargen i fårakläder: Underrättelsebyråer kan lagligt utge sig för att vara journalister

propaganda

Förra månaden utfärdade det amerikanska justitiedepartementet en rapport med titeln ”A Review of the FBI:s impersonation of a journalist in a Criminal Investigation”, där det drogs slutsatsen att ”avdelningens och FBI:s policyer som gällde 2007 inte förbjöd agenter att utge sig för att vara journalister eller från att utge sig för att vara medlem i en nyhetsorganisation, och det fanns inte heller något krav på att agenter skulle söka särskilt godkännande för att delta i sådana hemliga aktiviteter.”

Slutsatsen äventyrar tryckfriheten fullständigt och den avskräcker människor från att prata med media av rädsla för att bli överlämnade till myndigheterna medan det är myndigheterna själva som begår brotten. I ett så kallat ”fritt samhälle” bryter underrättelsetjänsten frivilligt och aktivt mot grundlagen.

Generalinspektören och justitiedepartementet rekommenderade att FBI fortsätter med sin antagna interimspolicy från den 8 juni 2016, som säger att praxis som utger sig för att vara journalist först måste godkännas av både FBI:s biträdande direktör och den biträdande justitieministern.

”I enlighet med denna nya policy får FBI-agenter endast representera, posera eller hävda att de är medlemmar i nyhetsmedier när de godkänts av FBI:s biträdande direktör, efter samråd med den biträdande justitieministern, som en del av en hemlig operation som granskats av Undercover Review kommittén (UCRC). Policyn förbjuder uttryckligen FBI-anställda att delta i sådan aktivitet om det inte är en del av en hemlig operation”, enligt rapporten.

Oavsett hur de försöker rationalisera det är det fortfarande helt lagligt för underrättelsetjänster att utge sig för journalister, och det finns inget sätt att avgöra om media rapporterar ”riktiga” eller ”falska” nyheter.

Operation Mockingbird

Efterbildningen av journalister är en fortsättning på den kontroversiella och påstås nedlagda Operation Mockingbird – ”en hemlig kampanj från Central Intelligence Agency (CIA) för att skapa en massmedial ekokammare under det kalla kriget.”

I juli 2013 släppte The New York Times en sanningsbomb, som blåste locket av Operation Mockingbird.

The Times rapporterade att minst 22 amerikanska nyhetsorganisationer, inklusive tidskrifterna CBS News och Time, Life och Newsweek, samt The Times själv, ”hade anställt, men ibland bara på tillfällig basis, amerikanska journalister som också arbetade för CIA”, och att ”i några få fall var organisationerna medvetna om CIA-kopplingen, men de flesta av dem verkar inte ha varit det.”

CIA skulle plantera falska nyheter och propaganda till ”vetande och ovetande reportrar som helt enkelt skulle upprepa lögnerna om och om igen.” Tanken bakom detta är att om du upprepar något tillräckligt ofta, även om det är helt falskt, kommer det generellt att accepteras som sanning.

USA :s senator Frank Church skrev 1976 om CIA:s övertagande av amerikanska medier:

”CIA har för närvarande ett nätverk av flera hundra utländska individer runt om i världen som tillhandahåller underrättelser åt CIA och ibland försöker påverka opinionen genom att använda hemlig propaganda. Dessa personer ger CIA direkt tillgång till ett stort antal tidningar och tidskrifter, mängder av presstjänster och nyhetsbyråer, radio- och tv-stationer, kommersiella bokförlag och andra utländska medier.”

1983 fanns det ett 50-tal företag som hade en andel i mainstreammedia. Det antalet har nu minskat till cirka sex .

Det rapporteras att Comcast, Rupert Murdochs News Corp., Disney, Viacom, Time Warner och CBS kontrollerar 90 % av alla nyheter i USA. Comcast tog över General Electrics plats på ”Big 6” efter sammanslagningar och förvärv mellan NBC, GE och Comcast.

Med en sådan konsolidering av makten i mediebranschen, tillsammans med infiltrationen av underrättelsetjänster, finns det inget som heter ”rättvist och balanserat”. När en regering väl börjar ”bistå” media med att balansera sina utredningar är det inte längre journalistik. Det är propaganda från regeringen som förmedlas som ”faktiska nyheter” från så kallade ”oberoende” medier.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: