Kevinbröderna får en miljon var i skadestånd ex-gratia från regeringen

Den här artikeln borde egentligen ligga i Nyhetssvepet, men den har så stort nyhetsvärde att jag väljer att lägga in den här.


2022-03-09
WILLIAM ERIKSSON
https://www.dagensjuridik.se/nyheter/kevinbroderna-far-en-miljon-var-i-skadestand-ex-gratia-fran-regeringen/

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén pekades som barn ut som skyldiga till fyraåriga Kevins död.

Trots att de friats från alla misstankar nekades de för två år sedan skadestånd av JK eftersom de inte vidtagit några preskriptionsavbrytande åtgärder.
Nu står det klart att de får 1 miljon kronor vardera ex-gratia från regeringen.
– De har ett berättigat anspråk på ersättning, justitieminister säger Morgan Johansson (S) på en presskonferens.

De två bröderna, Robin och Christian, var fem och sju år gamla när de pekades ut som skyldiga till mordet på fyraårige Kevin i Arvika 1998. Efter en granskning av SVT öppnades fallet upp på nytt i maj 2017 på begäran av bröderna – och chefsåklagare Niclas Wargren beslutade då att granska allt material på nytt.

I slutet av mars 2018 friades bröderna från alla anklagelser och åklagaren konstaterade att bevisningen tvärtom ”med betydande styrka” talar mot att bröderna ens har varit i närheten och att det är tveksamt om det överhuvudtaget har rört sig om ett brott.

Efter detta vände sig bröderna, via sina advokater, till Justitiekanslern och yrkade att staten skulle tillerkänna dem 10 miljoner kronor vardera i första hand för ideell skada och i andra hand ersättning ex gratia.

Nekades skadestånd av JK

Justitiekanslern nekade dock bröderna skadestånd eftersom de inte vidtagit några ”preskriptionsavbrytande åtgärder”.

I juli förra året meddelade bröderna sedan att de, via sina ombud, vänt sig till regeringen med en ansökan om skadestånd ex-gratia.

Ersätts ex-gratia

På en pressträff under onsdagseftermiddagen meddelade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att bröderna nu får 1 miljon kronor vardera i ersättning ex-gratia från regeringen, vilket innebär att regeringen ”av nåd” betalar ut ersättning utan att vara juridiskt skyldiga att göra detta.

– När staten gör fel måste och staten ta konsekvenserna av detta, säger Morgan Johansson (S).

Att regeringen beslutat att ersätta bröderna med en miljon kronor vardera motiverar Morgan Johansson med att ”det är svårt att veta var man ska landa”, men att summan är ”ett högt belopp”.Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: