USA är den stora anstiftaren till Ukrainakonflikten. De historiska fakta

Sverige har alltid varit ett Ryssland-fientligt land som gått ut med ”rysskräck” och ”hemska Putin”, men är det verkligen så? Ta reda på fakta och gå inte på MSM-medias skräckpropaganda!

Du kan också följa oss på Återställd republik... där mycket om konflikten tas upp.

Du kan också läsa mer om denna Victoria Nuland på Carl Norbergs sida här
Ukraina kan komma att även rulla in i Sverige genom Carl Bildt.

Att vara påläst är en styrka!


Rick Sterling är en journalist baserad i San Francisco Bay Area. Han kan kontaktas på rsterling1@protonmail.com.

Mitt i turbulensen och kontroversen är det användbart att gå igenom de viktigaste föregående händelserna och analysera hur detta hände. Nedan följer några viktiga händelser och historiska fakta som leder till den nuvarande krisen i Ukraina.

Fakta 1. I februari 2014 störtade en kupp den ukrainska regeringen som kom till makten i ett val som certifierats av OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete). Presidenten Viktor Janukovitj tvingades fly för sitt liv.

Denna situation analyserades förutseende   vid den tiden av Seumas Milne som skrev:  ” Försöket att lyfta Kiev in i det västra lägret genom att avsätta en vald ledare gjorde konflikten säker. Det kan vara ett hot mot oss alla.”

Victoria Nuland 2021.jpg    John McCain – Wikipedia

Fakta 2. Kuppen främjades av amerikanska tjänstemän. Nykonservativa som Victoria Nuland (bilden) och John McCain (bilden) stödde aktivt protesterna. Som bekräftats i ett hemligt inspelat telefonsamtal,  bestämde Nuland sammansättningen efter kuppen veckor i förväg. Senare skröt Nuland att de spenderade 5 miljarder dollar i den här kampanjen under två decennier. Innan kuppen ”barnmorska” avvisade Nuland med kraft ett troligt europeiskt kompromissavtal som skulle ha lett till en kompromissregering. ”F*** EU!”, sa hon. Nuland skötte kuppen men vicepresident Biden var övergripande ansvarig. Som Nuland säger i telefonsamtalet skulle Biden ge den ultimata ”atta-pojken” till kuppledarna. Därefter gynnades Joe Bidens son personligen från kuppen. Victoria Nuland har ännu mer makt nu som biträdande utrikesminister för politiska frågor. Hemliga amerikanska styrkor som Central Intelligence Agency måste också involveras.

Fakta 3. Kuppregeringen agerade omedelbart med fientlighet mot sina rysktalande medborgare. Ungefär 30 % av ukrainska medborgare har ryska som sitt första språk, men på den första dagen vid makten agerade kuppregimen för att ryska inte längre skulle vara ett officiellt statsspråk. Detta följdes av fler fientlighetsaktioner. Som dokumenterats i videon ”Crimes of the Euromaidan Nazis” attackerades en konvoj av bussar som gick tillbaka till Krim. I Odessa dog över trettio motståndare till kuppregeringen när de attackerades och fackföreningshuset satte eld.

Fakta 4. Under andra världskriget fanns det nazistsympatisörer i västra Ukraina när tyskarna invaderade Sovjetunionen. Detta inslag fortsätter idag i form av Svoboda och andra högerextrema nationalistiska partier. Den ukrainska regeringen har till och med antagit lagstiftning som hjältar nazistiska kollaboratörer samtidigt som de har tagit bort statyer som hedrar antinazistiska patrioter. Situationen beskrevs för tre år sedan i en artikel ” Nynazister och extremhögern är på marsch i Ukraina” . Författaren ifrågasatte varför USA stöder detta. Under president Porosjenko (2014 till 2019) ökade nationalismen och till och med den ortodoxa kyrkan splittrades.

Fakta 5. Utbrytningen av Krim, Donetsk och Luhansk är ett direkt resultat av kuppen 2014. På Krim organiserades snabbt en folkomröstning. Med 83 % valdeltagande och 97 % röstade ja, beslutade Krim att skilja sig från Ukraina och återförenas med Ryssland. Krim var en del av Ryssland sedan 1783. När administrationen av Krim överfördes till Ukraina 1954 var de alla en del av Sovjetunionen. Detta gjordes utan samråd med befolkningen.

Författarens anteckning: Jag besökte Krim 2017 och pratade med olika människor inklusive de folkvalda tjänstemännen i kommunfullmäktige. Det råder ingen tvekan om det överväldigande stödet för återförening med Ryssland.

I provinserna Luhansk och Donetsk vid gränsen till Ryssland talar majoriteten av befolkningen ryska och hade ingen fientlighet mot Ryssland. Kuppregimen i Kiev var fientlig och antog en politik som de häftigt inte höll med om. Våren 2014 förklarade folkrepublikerna Luhansk och Donetsk sin självständighet från Kievregimen.

Fakta 6. Minskavtalen från 2014 och 2015 undertecknades av Ukraina, ukrainska rebeller, Ryssland och andra europeiska myndigheter De var utformade för att stoppa blodsutgjutelsen i östra Ukraina och behålla Ukrainas territoriella integritet samtidigt som de beviljade ett visst mått av självstyre till Luhansk och Donetsk. Detta är inte onormalt; det finns 17 autonoma zoner i Europa. Dessa avtal avvisades senare av Kievs regering och Washington. Detta ledde till Rysslands beslut den 21 februari 2022 att erkänna folkrepublikerna Donetsk (DPR) och Luhansk (LPR).

Men är inte utbrytning olagligt enligt internationell rätt? USA och NATO har liten trovärdighet för att motsätta sig utbrytning eftersom de främjade Jugoslaviens upplösning, Kosovos utskiljande från Serbien, Sydsudans utskiljande från Sudan, och kurdiska utskiljningsansträngningar i Irak och Syrien, etc.. Krims utbrytning motiveras av dess unika historia och överväldigande folkliga stöd. Luhansks och Donetsks utbrytning kan motiveras av den olagliga Kievkuppen 2014.

USA:s ingripande, både öppet och hemligt, har varit en viktig drivkraft för händelserna i Ukraina. USA har varit den stora anstiftaren till konflikten.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: