CNN:s kollaps är nu fullständig

CNN and the terrible, horrible, no good, very bad year | Fox News

Av Joe Concha
https://www.zerohedge.com/markets/cnns-collapse-now-complete?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=463

Allt började för 42 år sedan — Ted Turners skapande av ett nyhetsnätverk 24/7 som skulle finnas på något som kallas kabel-TV. Få trodde att det skulle lyckas. 

Och under sitt första decennium tjatade CNN i stort sett men sågs inte som en spelväxlare eller en sann konkurrent till de stora nyhetskanalerna baserade i New York i form av CBS, NBC och ABC. Allt förändrades när kriget bröt ut mellan USA och Irak 1991.  

På natten då kriget exploderade över Bagdad var CNN den enda nyhetsorganisationen som kunde sända från staden under belägring när USA:s angrepp började, allt tack vare CNN-teamets förmåga att övertyga den irakiska regeringen att ge dem en linje utanför staden att sända ifrån, en som kanalen inte kunde säkra.

”How CNN Won the War”  var den glödande rubriken från Washington Post på en berättelse som perfekt krönikerade händelserna som ledde till att CNN officiellt blev en stor aktör. Och det gick vägen. 

Fram till 2002 var CNN nr. 1 i kabelnyhetsracet. Men konkurrens som inte hade funnits tidigare  avslutade sin dominans för alltid, främst i form av Fox News och, i mindre utsträckning, MSNBC. Trots betygsresultaten fortsatte CNN att bära sig själv som ett trovärdigt, fakta-först nätverk av integritet som lutade sig mycket mot solid rapportering med ett stänk av opinion och infotainment blandat in via program som ”Larry King Live” och ”Crossfire”.  

Under 2013 anlitade nätverket den tidigare NBC Universal-presidenten  Jeff Zucker  för att ta tyglarna eftersom betygen i bästa fall fortsatte att vara under genomsnittet. Detta gav Zucker ett mandat att radikalt förändra nätverket från dess journalistiska rötter på mer än tre decennier – den månader långa vägg-till-vägg-bevakningen av ett saknat malaysiskt flygplan är ett tidigt exempel.

Men två år senare accelererade flytten att infoga stora doser av partipolitiska åsikter i sina nyhetsrapporter bara när Donald Trump – en Zucker-anställd på NBC för ”The Apprentice”  –  hoppade in i presidentvalet 2016. Till en början kramade CNN Trumps varje rörelse. (Hillary Clinton håller ett tal någonstans? Skruva på det. Låt oss visa ett tomt Trump-podium med chyrons som säger ”Trump to speak soon” istället.) Fastighetsmogulens 17 republikanska utmanare tog aldrig ett skott; Trump utplånade solen i form av mediabevakning på väg att vinna nomineringen.

Vid den tidpunkten började Zucker och CNN oroa sig. För även om det var en välsignelse för nätverket att göra Trump till mittpunkt, fanns det en växande oro för att killen faktiskt skulle kunna slå Hillary och bli landets 45:e president. Så Zucker släppte lös hundarna, men det var för sent. Trump skulle fortsätta att chocka världen i november 2016.

Oavskräckt beslöt CNN att det inte skulle bli  någon smekmånadsperiod  för den nya presidenten. Talet om rysk samverkan som ger Trump Vita huset började redan innan invigningen. Och efter nonstop Trump-bashing drog Harvard University slutsatsen att CNN ledde vägen, tillsammans med Zuckers tidigare hem NBC, genom att ge Trump  93 procent negativ bevakning  under hans första 100 dagar. 

Under de kommande fyra åren fungerade CNN som det ledande mediamotståndet mot Trump och kastade objektiviteten ut genom fönstret. Och efter att Joe Biden  blivit vald, jublade nätverket över den nye presidenten som de hade gjort under hela kampanjen samtidigt som Trump fortfarande gjordes till en främsta mittpunkt för överdrivet negativ bevakning trots att han var frånvarande.   

Men lika mycket som CNN försökte återuppliva sin huvudkaraktär – som var avstängd från sociala medier och till stor del utanför nätet för året – visade hans frånvaro tydligt att nätverket var en partisan ponny med ett trick. Betygen sjönk  totalt sett med 90 procent  när man jämförde januari 2021 med januari 2022. Det är svårt att göra. 

Vilket för oss till händelserna i veckan: Zucker släppte ett uttalande som sa att han var tvungen att avgå på grund av en samförståndsaffär med en kvinnlig chef vid namn Allison Gollust. WarnerMedia har tydligen en regel mot detta, så Zucker – istället för smisk på handleden för en godartad förseelse – var helt enkelt tvungen att avgå abrupt. 

Ingen trodde på denna ursäkt. Det visar sig att de kan ha haft massor av anledning att vara skeptiska.  

Enligt  flera  rapporter ska Zucker och Gollust ha informerat dåvarande guvernör  Andrew Cuomo  (DN.Y.) – äldre bror till dåvarande CNN-ankare  Chris Cuomo  – om vad de skulle säga under hans dagliga genomgångar med Covid-19 våren 2020. De ska också  ha berättat  för Cuomo hur man ska svara på och hur man kritiserar dåvarande president Trump för att göra det till mer övertygande TV. (Gollust är en tidigare kommunikationsdirektör för Andrew Cuomo.) 

Låt oss packa upp allt detta: 

Våren 2020 befann sig landet på en fruktansvärd plats. Företag stängs helt; folk var rädda. Det fanns inga covid-terapier, inga vacciner. Sjukhusen var överfulla, tusentals dog varje dag. Om det någonsin funnits en tid för nyhetsorganisationer att utbilda och informera allmänheten, så var det här. 

Istället trodde Zucker tydligen att det var den perfekta tiden att utnyttja situationen för politisk vinning och för att hjälpa nätverkets betyg.

Andrew Cuomo gynnades av genomgångar som fick honom att framstå som den vuxne i rummet angående COVID och Trump verkar vara skurken. Cuomo fick ett bokkontrakt på 5,1 miljoner dollar som ett resultat.

Chris Cuomo och Zucker/Gollust/CNN gynnades av  maratonintervjuer  med Cuomos guvernör/bror, som  inte rörde  guvernörens påstådda vårdhemskandal. Betygen sköt i höjden.

Så, handlade Zuckers avgång helt enkelt om en samförståndsrelation med en medarbetare? Man kan bli förlåten för att ifrågasätta den.

Vidare, vad händer härnäst för CNN när företaget faller under  Discovery Channel-paraplyet  senare i år? Låt oss höra från dess snart största aktieägare, John Malone från Liberty Media. 

”Jag skulle vilja se CNN utvecklas tillbaka till den typ av journalistik som det började med, och faktiskt ha journalister, vilket skulle vara unikt och uppfriskande”,  sa Malone  i en intervju som nyligen sändes på CNBC. 

CNN:s kollaps är nu fullständig: Nio av tio tittare, är borta. Dess topprankade ankare, Chris Cuomo, är borta. Dess nätverkspresident, borta. Dess integritet är i spillror.  

Åh, och en ny ledning som kommer in som signalerar stora förändringar … förändringar som kan föra CNN tillbaka till det stolta nätverk det en gång var innan Jeff Zucker förstörde det. Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: