Dick Cheney dömd för förräderi, mord

En panel med tre tjänstemän vid Guantanamo Bay dömde tidigare vicepresidenten Richard Bruce Cheney för förräderi och mord efter att ha hört bara två timmars vittnesmål på tisdag morgon.

Vice amiral Darse E. Crandall från US Navy Judge Advocate General’s Corps sade i ett öppningsuttalande att Cheney och avlidne George W. Bush var medkonspiratorer i tragedin den 11 september och planerade att på ett kriminellt sätt driva in USA i omotiverade krig. Deras motiv, sa han, inkluderade att destabilisera Mellanöstern, att personligen dra nytta av opium som den amerikanska militären hade beslagtagit i Afghanistan, och att ge militären en ursäkt för att frivilligt testa nya vapen i verkanseld och att tjäna en rejäl kickback från försäkringspengar som betalats till Larry Silverstein, den amerikanska fastighetsmogulen som ägde tornen den dagen de föll till damm.

När Cheney satt där med stenansiktet bakom försvarsbordet, visade vice amiral Crandall panelens finansiella dokument som militären hade skaffat under sin undersökning om Cheneys förflutna. Fem miljoner dollar, som betalades i fem omgångar, spreds till ett bankkonto utanför Cayman Island som bar namnet ”Eric Burchard”, ett anagram för ”Richard Bruce”, Cheneys riktiga för- och mellannamn. Transaktionerna ägde rum mellan 11/7/2001 – 02/17/2002, långt innan Silverstein Properties Inc. fick en förlikning på 2 miljarder.

”Vi vet med säkerhet att Eric Burchard är Richard Bruce Cheney; vår undersökning fastställde detta faktum. Kontot öppnades tre dagar före 9/11 och hade bara det minsta saldo som behövdes för att hålla det öppet tills Silversteins pengar strömmade in på det. Silverstein visste att han skulle få en enorm utbetalning, det var inte de 7 miljarder han ville ha, men ändå. Och den tilltalade, när han öppnade kontot, visste att 9/11 skulle ske i god tid. Om han har en annan förklaring till att ta utbetalningen, skulle vi gärna höra det”, sa vice amiral Crandall.

”Ruttna i helvetet,” sa Cheney med sammanbitna tänder.

Dessutom spelade vice amiral Crandall upp samma ljudband som han hade använt för att döma George W. Bush, de som Donald Rumsfeld hade spelat in i hemlighet när han, Bush och Cheney utarbetade en plan för att genomföra 9/11 utan att bli inblandade. På dem sa Cheney till Bush att ”inte oroa sig” eftersom han skulle ”ta hand om allt”.

”När vi först pratade med fånge Cheney försökte han lägga det hela på Bush, och när han blev informerad om att Bush,väl död, blev han tyst. Han vägrar förklara varför han flydde landet den kvällen vi fångade Bush. JAG och OMC anser att Cheneys agerande, banden och att han tog ut en utbetalning från Silverstein bevisar bortom allt tvivel att han är skyldig till förräderi och, liksom Bush, måste hållas till svars för dödsfallen av de personer som omkom i 9/11 och allt. Amerikanska soldater som dog i Afghanistan och Irak. Vi strävar efter maximalt straff”, sa vice amiral Crandall.

I ett ovanligt drag bad en tjänsteman i panelen om att få ställa en fråga direkt till Cheney.

”Har du någon ånger? Tänker du någonsin på de människor som har dött, eller hur livet för deras vänner och familj måste se ut? Har du skuldkänslor över känslolösheten i det hela?”

”Har du någonsin sett filmen A Few Good Men, med Jack Nicholson som överste Jessup? Han ville stärka vårt land, och utan att erkänna något så är det samma för mig. Alla åtgärder jag kan ha vidtagit var i namnet av att skydda och stärka USA, svarade Cheney.

Tio minuter senare nådde panelen en dom: skyldig.

Den stöddes av vice amiral Crandalls rekommendation att Cheney avrättas för sina brott.

Ett datum för avrättning väntar.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: