Sydafrikanska anti-apartheid förkämpen, ärkebiskop Tutu dör, 90 år gammal

South African Anti-Apartheid Campaigner Archbishop Tutu Dies Aged 90

26 December 2021
https://www.newsmax.com/newsfront/desmond-tutu-dies-south-africa-anti-apartheid/2021/12/26/id/1049959/?ns_mail_uid=6f112660-8c13-4dda-8863-000054bd4109&ns_mail_job=DM286855_12262021&s=acs&dkt_nbr=010102hqnvkc

Ärkebiskop Desmond Tutu, en Nobels fredspristagare och veteran från Sydafrikas kamp mot apartheid som vördades som sin nations samvete av både svarta och vita, dog i söndags 90 år gammal.

Tutu fick Nobelpriset 1984. Viktiga datum i livet för den sydafrikanske prästen och aktivisten Desmond Tutuin, ett erkännande av hans icke-våldsamma motstånd mot vitas minoritetsstyre. Ett decennium senare bevittnade han slutet för den regimen och var ordförande för en sannings- och försoningskommission, inrättad för att avslöja grymheter som begåtts under den.

Alltid frispråkig predikade han mot den vita minoritetens tyranni.

Efter att apartheid upphörde, kallade han den svarta politiska eliten till redovisning med lika mycket ilska som han visade mot afrikanerna, men hans varaktiga anda av försoning i en splittrad nation lyste alltid igenom, och hyllningar till honom strömmade in från hela världen i söndags.

”Ärkebiskop Desmond Tutu var en mentor, en vän och en moralisk kompass för mig och så många andra”, sa USA:s fd president Barack Obama. ”Han förlorade aldrig sin oförskämda humor och viljan att finna mänsklighet i sina motståndare.”

En av Obamas föregångare, Bill Clinton, kallade Tutus liv ”en gåva” medan Sydafrikas president Cyril Ramaphosa beskrev honom som ”en patriot utan motstycke”.

TVÅ NOBELPRISTAGARE PÅ SAMMA GATA

Tutu dog ”lugnt” på söndagsmorgonen på ett äldreboende i Kapstaden, sa en representant för hans ärkebiskop Desmond Tutu IP Trust.

Han såg skröplig ut och satt i rullstol och sågs senast offentligt i oktober i St George’s Cathedral i Kapstaden – en en-gångs fristad för antiapartheidaktivister – för en gudstjänst som markerade hans 90-årsdag.

Han fick diagnosen prostatacancer i slutet av 1990-talet och lades senare in på sjukhus flera gånger för att behandla infektioner i samband med behandling för den.

Under sina sista år ångrade han också att hans dröm om en ”regnbågsnation” ännu inte hade gått i uppfyllelse och hamnade ofta i konflikt med tidigare allierade i det regerande partiet African National Congress på grund av deras misslyckanden med att ta itu med fattigdomen och ojämlikheterna som de lovade att utrota.

Bara fem fot fem tum (1,68 meter) lång och med ett smittsamt fniss reste Tutu outtröttligt genom 1980-talet för att bli ansiktet utåt för antiapartheidrörelsen utomlands medan många av ledarna för det dåvarande rebelliska ANC, inklusive den framtida presidenten Nelson Mandela, fanns bakom galler.

Vänner sedan länge, Tutu och Mandela bodde en tid på samma gata i den sydafrikanska kommunen Soweto, vilket gjorde Vilakazi Street till den enda i världen som har varit bosatta av två Nobel fredspristagare.

”Hans mest karakteristiska egenskap är hans beredskap att ta impopulära positioner utan rädsla”, sa Mandela en gång om Tutu. ”En sådan självständighet i sinnet är avgörande för en blomstrande demokrati.”

”EN PROFET OCH EN PRÄST”

Född nära Johannesburg, tillbringade Tutu större delen av sitt senare liv i Kapstaden och ledde många marscher och kampanjer för att få ett slut på apartheid från trappan till St George’s Cathedrals.

Efter att ha officiellt pensionerat sig från det offentliga livet på sin 79-årsdag fortsatte Tutu – som en gång sa om sig själv: ”Jag önskar att jag kunde hålla käften, men jag kan inte, och jag kommer inte” – fortsatte han att prata om en rad moraliska frågor.

John Steenhuisen, ledare för oppositionspartiet The Democratic Alliance, sa att Tutus anda skulle leva vidare ”i vår fortsatta ansträngning att bygga ett enat, framgångsrikt, icke-rasistiskt Sydafrika för alla.”

2008 anklagade Tutu västvärlden för medverkan till palestinskt lidande genom att tiga.

2013 förklarade han sitt stöd för homosexuella rättigheter och sa att han aldrig skulle ”dyrka en Gud som är homofob”.

Ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby hyllade på söndagen Tutu som ”en profet och präst” medan påven Francis framförde uppriktiga kondoleanser till hans familj och nära och kära.

I ett brev till Tutus dotter pastor Mpho Tutu, sade Tibets andliga ledare, Dalai Lama, att världen hade ”förlorat en stor man, som levde ett verkligt meningsfullt liv.”

”Vi är bättre för att han var här”, sa Martin Luther Kings dotter Bernice.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: