Därför slutade muslimer och judar äta fläsk

2 april 2015
https://www.friatider.se/d-rf-r-slutade-muslimer-och-judar-ta-fl-sk

Såväl judar som muslimer har förbud mot att äta griskött – men varifrån kommer dessa religiösa tabun? Ny forskning pekar på en omvälvande händelse runt år 1000 f.Kr.

I en nyligen publicerad studie försöker Richard W. Redding, professor i antropologi vid University of Michigan, reda ut det historiska ursprunget till att fläsket fasades ut – en trend som av allt att döma uppstod långt innan både Koranen och Gamla Testamentet skrevs.

Arkeologiska och antropologiska fynd visar enligt Redding att domesticerade svin var vanliga i området kring den så kallade bördiga halvmånen i nuvarande Arabvärlden mellan 5000 och 2000 f.Kr. Grisarna användes enligt studien som ”en hushållsbaserad proteinresurs” – med andra ord som mat.

Men runt 1000 f.Kr. hände något – såväl innehavet som förtäringen av grisar minskade kraftigt.

Grisar behöver en hel del vatten för att överleva och är därför svåra att ta med sig när man flyttar runt – vilket kan vara en förklaring till att folken i Mellanöstern började rata dem. Men Redding inte tror att det är den främsta orsaken. Hans forskning pekar istället på att grisarna helt enkelt konkurrerades ut av höns, som tog över fläskets roll som näringskälla.

Sajten New Historian ger en mer ingående förklaring till varför höns kunde ha varit att föredra. För det första kräver de, i jämförelse med grisar, bara hälften så mycket vatten i förhållande till mängden kött. En annan fördel är att de producerar ägg – en viktig sekundär proteinkälla. Hönsen är dessutom mycket mindre än grisar och kan därför konsumeras snabbare efter att de har slaktats, vilket gör att man kan undkomma problemet med att förvara större mängder kött i ett varmt klimat. Hönsen är slutligen betydligt lättare att transportera – vilket gör att de är att föredra för nomadiska folk.

Richard W. Reddings studie pekar också på att det var logiskt att helt välja bort grisarna till förmån för höns eftersom de två husdjuren har så pass olika behov att det skulle vara för krångligt att hålla sig med båda.

Att just fläskkött förbjöds av judar och muslimer är alltså inte så konstigt – grisarna var nämligen inte längre någon del av kosthållningen när de religiösa reglerna kom till, och kunde därför betraktas som ”orena” och oätliga.Kategorier:Hälsa, Media, Naturen, naturförstöring, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, ,

1 svar

  1. Trikiner var en plågsam anledning till varför de satte stopp för att äta gris. Känt sedan länge.

    Gilla

%d bloggare gillar detta: