Frankrike skickar polis till ö territorium gripna av Covid-protester

France to send special forces to Guadeloupe after looting, arson |  Coronavirus pandemic News | Al Jazeera

2021-11-20
Hans Myrebro

Frankrike har infört utegångsförbud på sitt utomeuropeiskt territorium Guadeloupe och skickar extra polis till ön, med hänvisning till dagar av ”våld”, oroligheter och vandalism som svar på hårda pandemi restriktioner.

”Med tanke på den pågående sociala oroligheter och vandalisering handlingarna har prefekten i Guadeloupe beslutat att upprätta ett utegångsförbud som börjar idag från 18:00 till 05:00”, sa Alexandre Rochette, som representerar skärgården som prefekt, på fredagen.

Tidigare på fredagen noterade det franska inrikesministeriet att 200 franska poliser och gendarmer skulle skickas till Guadeloupe under de kommande dagarna för att slå ner på ”våldet” och ”återställa den republikanska ordningen”.

Flytten kommer efter nästan en vecka av hetsiga protester över lokal Covid-19-policy – ​​som bland annat inkluderar obligatoriska vaccinationer för vårdpersonal och andra ”nödvändiga” arbetare. Demonstranter har tänt på bilar och satt upp brinnande barrikader på gatorna, medan läkare, brandmän och andra yrkesmän har gått från sina jobb i protest, enligt Reuters.

I filmer som cirkulerade online tidigare i veckan sågs män som påstods vara protesterande brandmän blötlägga polisen med en vattenslang ansluten till en närliggande brandpost. Polisen stängde snabbt av tappen.

Precis som på det franska fastlandet måste invånarna också visa upp bevis på vaccination, ett negativt PCR-test eller visa att de nyligen återhämtat sig från viruset för att komma in på ett antal offentliga anläggningar, inklusive restauranger och museer.

Den politiken har visat sig impopulär för många lokalbefolkning, med fackföreningar som inlett strejker på obestämd tid i protest under den senaste veckan, tillsammans med andra invånare i gatudemonstrationer.Kategorier:Hälsa, Media, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: