Cyberosäkerhet: Iran lyfter fram ”andra cyberattacker” efter bensinavbrott

Hacker in a hood (photo credit: INGIMAGE)

By SETH J. FRANTZMAN

OCTOBER 27, 2021
https://www.jpost.com/middle-east/iran-news/cyber-insecurity-iran-highlights-other-cyber-attacks-after-gas-disruptions-683230

Teheran visar upp framgångsrika cyberattacker som drabbar dess fiender för att distrahera från dess cybersäkerhetsproblem på hemmafronten.

I kölvattnet av rapporter om att Iran drabbats av en cyberattack som ledde till störningar av bensinstationer, har iranska medier fått i uppdrag att visa ett positivt ansikte och snurra på problemet. Så vad är det bästa försvaret? Ett bra brott.

Irans nyhetsbyrå Tasnim hävdade att det för sex månader sedan skedde en massiv cyberattack mot ett amerikanskt bränslenätverk. Det citerar amerikanska medier som rapporterar om Colonial Pipelines-incidenten där en amerikansk bränsleledning stängdes av. Enligt rapporter vid den tiden hade företaget den 14 maj betalat ett ”cyberkriminellt gäng” för att förhindra en dataläcka.

”En av det amerikanska företaget Colonials bränsleöverföringsledningar attackerades av virus från en hackergrupp som bor i Östeuropa kallad Darkside”, säger Irans media.

Biden-regeringen utropade undantagstillstånd några dagar tidigare söndagen den 9 maj och sa att han var oroad över den möjliga omfattningen av olyckan. Hackarna beslagtog 100 gigabyte nätverksinformation, säger Tasnim. 10 000 bensinstationer drabbades eftersom de fick ont om bränsle.

Detta är Irans svar på sitt eget cyberfel och störningarna hemma. Den vill få det att verka som om ”det här händer överallt.” Iranska medier lägger därför också ut rapporter om ett sjukhus i Israel som drabbats av en cyberattack och andra cyberincidenter i den judiska staten.

Iran Gas prices 298.88 (credit: AP)

Innebörden av dessa rapporter på Fars News Agency är att Israel utsätts för cyberattacker. Iran säger sig förlita sig på ”sionistiska” medier för sina rapporter. Den hävdar att en ”hackergrupp hade läckt underrättelsefiler relaterade till regimens armé, som inkluderade information om hundratals soldater”, och att cyberincidenten avslöjade detaljer om soldater i en ”stridsbataljon av styrkor från den sionistiska armén.”

Rapporten på Fars News hemsida i Iran länkar till och med till Ynet-artikeln på hebreiska från onsdagsmorgonen. Artikeln hänvisar till hackergruppen ”Moses Staff” och en cyberattack som ”publicerade påstådda IDF-informationsfiler innehållande namn, telefonnummer” och andra detaljer. Denna rapport noterade också en tidigare rapport 2019 att ”Israel säger att Iran hackade ex-generalen [Benny] Gantz telefon.”

Irans media spelar alltså upp hacking och cyberattacker utomlands, särskilt riktade mot Israel och USA, för att distrahera från sina egna uppenbara misslyckanden när det gäller cybersäkerhet.

Teheran har gjort detta tidigare. När den islamiska republiken drabbades av mystiska explosioner och bränder som generade regimen och verkade skada känslig infrastruktur, fick dess media i uppdrag att skriva om skogsbränder och explosioner i USA, som för att säga ”Se, dessa saker händer överallt.” Iran kan också låtsas att det är kopplat till dessa incidenter utomlands, även om de inte spelar upp den iranska vinkeln.

Kort sagt, Iran vill ha den rimliga förnekelsen av att inte ligga bakom cyberattacker utomlands. Men det finns bevis för att incidenter som hänvisas till av iranska medier är sådana som gjorts av hackare i Östeuropa eller Ryssland, som inte nödvändigtvis tillskrivs Iran. Och det finns inga bevis för att Teheran ligger bakom några av de incidenter man har kopplat sig till i USA.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

%d bloggare gillar detta: