‘Greta-effekten’: Är vi verkligen den här gången, enligt vissa, på väg mot ändans tid?

Cynthia Chung
2021-10-21
https://cynthiachung.substack.com/p/the-greta-effect-are-we-really-this?token=eyJ1c2VyX2lkIjo0OTc3MzM2MywicG9zdF9pZCI6NDI4ODczNDgsIl8iOiIrR2FGTCIsImlhdCI6MTYzNDgxNTk3NCwiZXhwIjoxNjM0ODE5NTc0LCJpc3MiOiJwdWItMzA5MjQwIiwic3ViIjoicG9zdC1yZWFjdGlvbiJ9.KEtPrKBB8PHzeyUMXOPigKWVmXX83ExnT2kkwGk9B9k

Cynthia Chung är ordförande för Rising Tide Foundation och författare på Strategic Culture Foundation.


Greta Thunberg accuses world leaders of being in denial over climate crisis  | Climate crisis | The Guardian

På lite mindre än ett och ett halvt år har Greta Thunberg fått stor uppmärksamhet i media för sina passionerade vädjanden om att världen äntligen ska ta hänsyn till den verkliga klimatkrisen och bekräftar, att om vi inte uppfyller de krav som ställts ut för oss av IPCC, kommer vi med säkerhet inte ha någon planet att leva på om 11 år. Thunberg har självförtroende och ofta uttalat detta i nästan varje intervju eller tal som hon har hållit sedan hennes media blixtkrig började.

Detta är naturligtvis mycket störande nyheter

[Den här artikeln publicerades ursprungligen den 7 november 2019] Det som är lika störande, är att det uppenbarligen är upp till barnen runt om i världen att ta saken i egna händer, eftersom alla vuxna tydligen har blivit likvärdiga med levande döda. Med barn, som de förmodade arrangörerna bakom dessa enorma marscher över hela Europa, Kanada och USA, använder för att rädda planeten från total förintelse. Denna hänsyn till de vuxna i väst och deras skenbara uppmuntran till detta betraktar de sig själva som mycket nedslående, men knappast förvånande när man inser att många av dem är från ‘Make Love Not War’-tiden  och lever i detta ögonblick i rörelser från 60-talet som använde som en av sina främsta slagord ”Lita aldrig på någon över 30”. Intressant nog, är det här föräldrarna till dagens deprimerade ungdomar, som alla verkar ha lärt sina barn samma läxa: lita inte på vuxna. Tydligen händer något riktigt hemskt med dig när du fyller 31 år och antingen måste du acceptera det faktum att du nu är analog med en säck potatis eller behåller ett 20 år gammalt mentalt tillstånd under hela ditt liv för att förbli ”relevant”.

Den sorgliga sanningen om Jane Fondas ätstörning - Svenska.news24viral

”De för evigt unga” rättvisekrigare som Jane Fonda står som modell för oss alla om hur man aldrig utvecklas mentalt efter det att man har fyllt 30. Vid 81 års ålder har Jane lovat att bli arresterad en gång i veckan i 14 veckor tills hon måste filma sitt tv-program ‘Grace and Frankie’, där hon vid den tidpunkten kommer att ha fullgjort sin del i att göra världen till en bättre och säkrare plats och kommer att ge henne inträde som helgon. Som Jane sa i en intervju med Washington Post, ”Greta sa att vi måste bete oss som om det vore en kris … Vi måste bete oss som om våra hus brinner”. Jane har tydligen en märklig förståelse för vad hon skulle göra om hennes hus brann eftersom hon fortsätter att flyga ofta och fortsätter att äta kött, de två främsta ”no-no’s” från Greta. Oavsett är Jane på uppdrag för att skicka ett meddelande till alla andra om, att även om hon inte följer vad Greta säger, om andra inte gör det, kommer vi alla att dö med fruktansvärda dödsfall om 11 år. När allt kommer omkring kommer Jane att vara 92 då … men, med tanke på en evigt ung 20-åring.

Roger Hallam | Hypocrisy | Extinction Rebellion - YouTube

Som Roger Hallam, medgrundare av Extinction Rebellion, uttryckte det: ”Om vi inte arbetar tillsammans kommer vi att dö tillsammans”. Benmärgskylande ord helt klart. Hur det går kan vi i slutändan se när babyboomer Natos försvarsministrar hålla varandra i händerna och sjunga ”We Are the World”, vänta … det hände ju redan 2015.

Det är dock inte längre tillräckligt bra att misstro någon över 30, och de som nu leder anklagelsen går precis in i tonåren eftersom människor i 20-årsåldern blir en del av ”problemet” och inte är villiga att göra tillräckligt för att rädda planeten. I en värld som tills nyligen var besatt av om någon hade en doktorsexamen innan de kunde göra något offentligt uttalande om klimatförändringsämnet, kunde de nu bry sig mindre om akademiska titlar och inte ens kräva ett gymnasieexamen för att diktera världspolitiken . Varför? Tja, eftersom ”all vetenskap redan finns” om klimatförändringarna och nu är det bara att göra åtgärder och eftersom de vuxna har varit problemet som har tagit oss dit vi är idag, är det lämpligt att barnen tar saken i  sina egna händer … eller hur?

Innan vi vågar svara på den frågan tänkte jag dela med mig av några intressanta perioder i historien som kan hjälpa till att ge ett nytt perspektiv på den nuvarande situationen vi befinner oss i. Håll med mig, jag är över 30 år gammal.

Konsten att profetera

Den 23 januari 2019 gjorde Greta förutsägelsen: ”Datumet är den 23 januari 2031. Världen har just tagit slut. Inga människor finns kvar på planeten som en gång kallades ”Jorden”.

Har vi verkligen kommit till en punkt där vi befinner oss på gränsen till ändans tid? Jag har pratat med väldigt många som tror att så är fallet. Oavsett om de tror att det kommer att vara om 11 år eller 50 år, är konsensus bland de många att vi verkligen närmar oss världens ände, något som tidigare förknippades med den galna killen som drog ut alla sina tänder så att de inte längre kunde höra hans tankar. Håll upp skylten ”Slutet är nära” och babbla apokalyptiska ramsor från Uppenbarelseboken … nu skulle majoriteten av oss titta på killen och säga ”Du vet, jag tror att han har en poäng”.

Men på allvar, lever vi verkligen i den mörkaste perioden av mänsklighetens existens?

Jag kommer att återkomma till den frågan eftersom jag verkligen inte tar det lätt, men det bör vara känt att det inte bara finns en lång lista med falska profetior om världens slut som hade massiva följeslagare genom historien, men det finns mycket av paralleller till dessa perioder och till vår nutid.

År 1345 drabbade historiens största finansiella kollaps Europa. Mat blev allt svårare att få tag på och vattenreningen kunde inte underhållas. Det dröjde inte länge efter att pesten, transporterad av fartyg som färdades från Asien, förtärde ett sårbart Europa. Under denna tid led många städer av upp till 50-70 % dödlighet.

Många trodde att detta var ändans tid. Det fanns ingen till synes lösning på problemet och många trodde att de antingen straffades eller övergavs av Gud, och eftersom deras fördömande verkade vara säker, bestämde de sig för att leva i den mest hedniska livsstil man kan tänka sig eftersom döden och förtvivlan omringade dem. Andra försökte köpa sin entré till skärselden med ”avlater” utfärdade av kyrkan (påminner lite om dagens köpare av koldioxidutjämningar). Grundtanken var att man kunde minska mängden straff man skulle genomgå för en synd i utbyte mot pengar. Detta gav individer, som hade råd med det, ett sätt att delta i världens sista orgiefest samtidigt som de undvek deras själs eviga fördömelse, eller åtminstone så fick de höra det så.

Andra tog saken lite mer i egna händer för att göra det i enlighet med Gud. De gav sig ut på gatorna och piskade sig rejält. Man trodde att om de straffade sig själva skulle Gud rädda dem från pesten, medan andra som redan hade drabbats av den trodde att det skulle få Gud att ta tillbaka sjukdomen. Dessa var kända som flagellanterna, och de hade en mycket stor skara följare. Senare skulle de beskylla det judiska folket för Guds vrede, och man tillgrep dessa människogruppers slakt och bränning i hopp om att Gud slutligen skulle ångra sig.

En annan intressant period att notera var under den romerska republiken. En av de mest berömda positionerna som man kunde hoppas på, utan att vara konsul, var att vara en augur. Detta var en otroligt prestigefylld position inom den romerska regeringen som vanligtvis tilldelades livet ut. En Augur var i princip tolkaren av illavarslande och slumpmässiga tecken, som inkluderade tolkning av djurens inälvor (betraktades som en exakt vetenskap vid den tiden), fåglarnas beteende och så vidare för att diktera republikens framtida politik.

George Gray High Resolution Stock Photography and Images - AlamyDet fanns också perioden mellan fjärde och femte korståget som var känt för sina ”barnkorsfarare”. Enligt George Zabriskie Greys forskning i detta ämne hävdade år 1212 en tolv år gammal pojke vid namn Stephen från byn Cloyes i Frankrike att han hade blivit utvald av Gud för att leda ett korståg av barn för att rädda det heliga landet. Han skulle rekrytera 30 000 barn till sig. Ungefär samtidigt skulle en 10-årig pojke vid namn Nicholas från Köln också ha börjat predika och rekrytera barn till samma uppdrag. Han hävdade också att han hade blivit utvald av Gud och rekryterat en följeskara av minst 20 000 barn. Det lilla som är känt om dessa barns öde är att majoriteten av dem dog av antingen svält, mördades eller såldes till slaveri. Av de få tusen som faktiskt seglade mot Palestina är det inte känt vad som hände dem, utan bara att de aldrig kom till det heliga landet.

Och listan över exempel fortsätter …

Till priset av dårskap

Y2K -- It's Already Too Late: 9780966438703: Kelly, Jason: Books -  Amazon.comSå vad är poängen med allt detta? Jag tror att det är användbart för oss att minnas vår tidigare dårskap. Och jag tror att vi befinner oss i störst fara för att begå dårskap när vi glömmer det förflutna, dumma infall och övertygelse som inte bara baserade sig på religiösa missuppfattningar utan också på missuppfattningar om vad som har skett som ”vetenskap”. Jag tror att det är mycket farligt när en befolkning inte ens kan komma ihåg dess senaste dårskapen av världsprofetior, som Y2K-skrämseln för bara 21 år sedan, med en massiv följd av troende som var förberedda på ändans tider. Detta var ett ämne som ständigt talades om i vanliga medier och till och med av ländernas regeringar, där president Clinton inte var något undantag.

Jag tror att det också är mycket farligt när det finns absoluta uttalanden som att ”all vetenskap finns” om ett ämne. Klimatvetenskap är en relativt ny vetenskap och en extremt komplicerad vetenskap med många okända variabler. Det är intressant att en grupp forskare inom detta område har hävdat att de vet allt som behövs för att veta om detta ämne, när jag inte tror att vi hittills inte har kunnat säga något angående något annat ämne inom vetenskaperna hittills. Antingen är klimatvetenskap mycket enklare än vi trodde eller så hoppar vi över steg.

Vad som också är oroande är att även om denna grupp av klimatforskare talar med sådan säkerhet om vad klimatet kommer att vara om 10 år och vad som påverkar det, men fortfarande kan de inte exakt förutsäga vädret om 2 veckor (än mindre när en kall eller varm front kommer att komma in i en region månader eller år framåt). Meteorologer medger att deras prognoser i bästa fall är en ”utbildad gissning” från mätningar som de gör pga förändringar i atmosfärstrycket. Detta tar inte ens hänsyn till solens roll, som är en uppenbar bidragsgivare till globala klimatcykler, eller andra faktorer inom vår galax, såsom supernovautsläpp av strålning och kosmiska strålar. Men trots denna bristande förståelse kan vi vara säkra på att klimatforskare med förtroende kan förutsäga klimatutvecklingen i VÄRLDEN om 10, 50 och till och med om 100 år framåt!

Vi får höra att klimatet för närvarande är helt kaotiskt och oförutsägbart men går mot en mätbar punkt i framtiden. Denna säkra förutsägelse beräknas av superdatorer. Datorer som i slutändan är begränsade till programmens parametrar och variabler. Det hävdas att dessa datorer kan ”lära sig”, ”lösa problem”, men det fungerar fortfarande inom ett konstgjort program och är därför begränsat till antagandena för det programmet. En dator kan inte bestämma sig för att börja ta hänsyn till solens roll i klimatförändringar till exempel. Den har inte ens ett begrepp om vad solen är, än mindre vad solcyklerna kommer att bli inom en nära eller avlägsen framtid. Vi har för närvarande nästan ingen förståelse för hur solcykler fungerar, än mindre vad som orsakar flöden i kosmiska strålar och ändå kommer vi att hävda att all ”klimatvetenskap” finns med? Det verkar finnas en nästan mystisk tro till det som läggs in i dessa superdatorer, som liknar en shaman som skakar en påse med ben och tömmer dess innehåll för att bilda ett slumpmässigt mönster som på något sätt kommer att avslöja vårt öde.

Hur kan en dator ha alla svar när vi inte ens känner till alla variabler, än mindre hur de interagerar för att den ska kunna beräkna utgångsåren från och med nu? Svaret är att vi uppenbarligen inte kan. Det är inte en korrekt förutsägelse. Precis som Y2K -skrämseln.

Economic Degrowth: The Solution to Climate Breakdown - Systems Change  Alliance

Jag skulle vidare tillägga att när en rörelse häftigt hävdar att världens ände är nära förestående, så återspeglar det samhällets sammanbrott. Det är en reflektion på att människorna i ett sådant samhälle inte längre har en tro på samhällets förmåga att överleva. Jag tror inte att det är av en slump att de ledande nationerna som stöder Gretas profetia i stort sett är första världens västländer, länder som en gång åtnjöt den högsta levnadsstandarden, men som nu upplever förfall och ekonomisk kollaps.

Det finns redan svar på ren energikris. Nämligen kärnkraft, med klyvningskraft (och snart fusion) som inte bara är de renaste energiformerna utan den överlägset mest effektiva och mest kraftfulla energikällan som mänsklig civilisation någonsin har haft tillgång till, vilket gör att handlingar som en gång var omöjliga förvandlas till möjliga, sådana som rymdresor över långa avstånd. Fusionsplasmabrännarens teknik har förmågan att bryta ner materia i dess joniska komponenter. Detta innebär att slutförvaringar kan kostnadseffektivt brytas ner i deras elementära former som på så sätt skulle göra dem till resursgruvor.

Det är ett under att de som verkar bry sig så mycket om att lösa dessa problem aldrig tycks ta fram dessa mycket uppenbara lösningar.

Så hur överlevde den europeiska civilisationen i slutändan förödelsen av Digerdöden? Lyckligtvis fanns det de som inte trodde att detta var världens ände och bestämde sig för att inte bara bygga om utan även att förbättra det förflutna. De trodde inte att människor behövde tillgripa någon form av ödmjuk bön för att undvika världens ände (påminner något om dagens koncept om att alla människor är medfödda förorenare som måste ångra sig och minimera de negativa effekterna av deras blotta existens). De som förde Europa ut ur den mörka Medeltiden trodde snarare att bara genom att undvika världens ände, kunde det ske genom mänskligt ingripande, vilket hade den högsta kapaciteten för det goda och var beroende av vetenskapliga upptäckter som bara kunde åstadkommas genom kreativa föreställningar om ett optimistiskt mänskligt sinne.Kategorier:Hälsa, klimatet, Media, Naturen, naturförstöring, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

%d bloggare gillar detta: