Från mögelkaos till ljust och fräscht – lägenheten på Rosengård blev rikskänd

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/aterbesok-till-mogeldrabbade-lagenheten-i-malmo

Han förlorade hyreskontraktet eftersom lägenheten var täckt av mögel. Nu har lägenheten renoverats och hyresgästen har fått tillbaka lägenhetsnycklarna – i väntan på att målet ska avgöras.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om hur fukt och mögel totalförstörde en lägenhet i Rosengård, en artikel som lästs över 300 000 gånger.

Hyresgästen hade varit bortrest i tio månader och möttes av svart mögel som täckte väggar och tak när han kom hem.


Hel lägenheten totalförstörd i Rosengård


Malmö 17-10-2021

Troligtvis är detta exempel på att s k ”flyktingar” vistas långa tider i det land därifrån dom uppgett att dom flytt för sitt liv inte en enstaka företeelse.

Mannen i filmen har troligtvis levt gott på svenskt försörjningsstöd och andra bidrag i tio månader i sitt gamla hemland för jag tror inte att han befunnit sig på en charterresa i något semesterparadis.

Under tiden har han förfogat över en lägenhet som tydligen stått tom och oanvänd medans han varit borta och som sagt, hur många lägenheter står tomma medans t ex svenska ungdomar får bo kvar hemma långt upp i vuxen ålder när ”flyktingar” gör månadslånga besök i sina hemländer. Eller kanske t om årslånga!

Detta förfarande kom ju fram med all önskvärd tydlighet nu när talibanernas maktövertagande i Afghanistan medförde att ett stort antal ”flyktingar” blev strandsatta där.

Mannen i filmen frånsäger sig allt ansvar för att lägenheten blev mögelskadad och troligtvis behövts totalrenoveras för femsiffriga belopp eller kanske ännu mera. Man kan ju fråga sig om det aktuella bostadsbolaget kommer att ställa krav på att mannen skall stå för kostnaderna eller om man tänker se mellan fingrarna eftersom mannen ju är en ”flykting” som ju tydligen inte ens behärskar det svenska språket. Men det är ju klart att om man nu vistas hemma i sitt gamla hemland i perioder som tydligen uppgår till tio månader då skall man ju inte begära att han skall kunna svenska.

Att mannen och reportern i filmen pratade arabiska med varandra tyder ju med all sannolikhet att mannen har vistats i sitt gamla hemland fler gånger än den aktuella tiomånaders vistelsen där.

Och varför skall man kunna svenska i Sverige där ju arabiska snart eller kanske redan nu är det mest talade språket efter svenskan och där all information från staten och andra myndigheter kan fås på arabiska?

Det hade också varit intressant att få reda på hur länge mannen bott i Sverige och hur han kan vistas så länge utomlands? Under min yrkesverksamma tid på ca 45 år har jag tre gånger vistats utomlands under perioder som varade i en månad varje gång och att vara borta i tio månader var ju helt omöjligt p g a att man hade ett jobb att sköta och vara på. Men sådana triviala saker är kanske något som tydligen inte är så viktigt i en ”flyktings” liv.

Apropå den nyrenoverande lägenheten så kan man väl bara konstatera följande, snacka om att kasta pärlor åt svin!

Sandor Herold, MalmöKategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: