Exklusivt: I hemliga texter beklagade amerikanska militärtjänstemän att de lämnade amerikanerna bakom sig i Kabul

army colonel in leaked afghanistan texts 'we are f**king abandoning american citizens'

1 September 2021
By Susan Katz Keating and John Solomon
https://justthenews.com/government/security/were-americans-people-screaming-outside-gates-kabul-airport-turned-away

Krypterade textmeddelanden mellan en arméöverste och en före detta specialstyrka som arbetar med en privat insats för att befria strandade amerikaner från Afghanistan avslöjar att USA:s evakuering var allt annat än den ”extraordinära framgången” som president Biden förklarade på tisdagen.

The Expat : Michael Yon | Thai PBS World : The latest Thai news in English,  News Headlines, World News and News Broadcasts in both Thai and English. We  bring Thailand to the world

”Vi håller för f–n på att överge amerikanska medborgare”, sade en arméöverste som tilldelades 82nd Airborne Division i ett krypterat söndagsmeddelande till Michael Yon, som avslöjade meddelandet för Just the News.

Yon berättade för Just the News att en grupp amerikaner övergavs på Kabul flygplats vädjande om hjälp när militära tjänstemän berättade att de var klara med evakueringar.

”Vi hade dem där ute och de vinkade med sina pass och skrek ”jag är amerikan”, sa Yon på tisdagen medan han framträdde i John Solomon Reports podcast. – Just The News.

”Människor avvisades från gaten av vår egen armé”, säger Yon, en fd soldat inom specialstyrkan och krigskorrespondent.

army colonel afghanistan leaked texts abandoning american citizens

President Biden förklarade för ett förbryllat land på tisdagen att USA:s evakuering från Afghanistan var en ”extraordinär framgång”, medan hans Pentagon skildrade en prosaisk, arbetsdagsprocess för att repatriera amerikaner som fortfarande var strandade i det krigshärjade landet.

Men textmeddelanden mellan amerikanska militära befälhavare och privata medborgare ökar i sista minuten berättar räddningarna en helt annan historia, där de vädjande amerikanska medborgarna frenetiskt lämnades kvar vid Kabul flygplatsgate i förra helgen för att möta ett osäkert öde under talibanstyret medan amerikanska tjänstemän försökt sprida skulden mellan högt uppsatta generaler och utrikesdepartementet

”Vi håller för he— t på att överge amerikanska medborgare”, skrev en arméöverste som tilldelades 82nd Airborne Division frustrerat på söndagen i en serie krypterade meddelanden som beskriver det misslyckade försöket att få ut en grupp amerikanska medborgare, timmar innan de sista amerikanska soldaterna lämnade Afghanistan.

Textmeddelandena och e -postmeddelandena tilldelades Just the News av Michael Yon, en före detta specialstyrka och krigskorrespondent som var bland de privata medborgarna som samarbetade med privata nätverk och militären för att rädda strandade amerikaner.

Yon berättade för Just the News att en grupp amerikaner övergavs på Kabul flygplats där de vädjade om hjälp, när militära tjänstemän berättade att de var klara med evakueringarna.

”Vi hade dem där ute vinkade med sina pass och skrikandes ”jag är amerikan”, sa Yon på tisdagen medan han uppträdde i John Solomon Reports podcast. 

De hjärtskärande scenerna utspelade sig i helgen när den amerikanska militären förberedde sig på att lämna huvudstaden på måndagen och lämnade både flygplatsen och större delen av landet under talibanernas kontroll.

”Folk blev avvisade från gaten av vår egen armé,” sa Yon.

 

Efter att räddningen avslutat och amerikanerna spreds till säkra hus för att undvika att fångas, skrev Yon ett stickande mejl till en armémajor vars team hade försökt samordna räddningen innan de övergav den.

”Ni lämnade amerikanska medborgare vid gaten till Kabul flygplats”, skrev Yon på tisdagen till befälhavaren. ”Tre tomma jetplan som frivilliga betalade, väntade på dem. Du och jag pratade i telefon. Jag berättade var de fanns. Gav dig deras passbilder. Och mitt mejl och telefonnummer. Och du lämnade dem bakom dig”.

Han tillade: ”Bra jobbat med att rädda er. Förmodligen få många medaljer.” 

Yons uppgifter, som stöds av tre dussin text- och e-postutbyten med frontlinjens armétjänstemän i Afghanistan, står i skarp kontrast till påståendet från Bidens Vita Huset, att amerikanska medborgare inte skulle lämnas kvar i Taliban-kontrollerade Afghanistan.

”Jag tror att det är oansvarigt att säga att amerikaner är strandade”, sa pressekreterare i Vita husets Jen Pskai i en presskonferens den 23 augusti. ”Det är de inte. Vi är fast beslutna om att ta med amerikaner som vill komma hem”.  President Joe Biden betonade tidigare i denna månad denna ståndpunkt och sade att USA skulle evakuera varje amerikan som ville lämna landet.

John Kirby is shown. | AP PhotoEftersom den amerikanska militären inte längre finns i Kabul, erkände Pentagons högsta talesman, John Kirby, (bilden) på tisdagen, att amerikaner lämnades faktiskt kvar. Han beskrev ett lugnt, diplomatiskt scenario för att få hem dessa människor.

”Just nu tror jag att de verktyg vi har tillgängliga och som vi kommer att använda som en amerikansk regering, kommer att vara mer på de diplomatiska, ekonomiska banorna, och vi ser inte riktigt en militär roll just nu,” berättade Kirby för MSNBC på frågan om den amerikanska militären skulle rädda de strandade amerikanerna.  

Pentagon-tjänstemän vägrade att omedelbart kommentera de textmeddelanden som Yon lämnade.

Men Kirby lade på tisdagen hemtransporterna i likhet med hur USA skulle hjälpa, till exempel en medborgare som oavsiktligt passerade fel gräns. 

 

”Det är inte helt olikt med hur vi gör någon annanstans runt om i världen”, sa Kirby. ”Vi har amerikaner som fastnar i länder hela tiden, och vi gör allt vi kan för att försöka underlätta säker passage.” 

Sen. Ron Johnson (R-Wisc.), (bilden), den högsta republikanen i senatens permanenta underkommitté för utredningar, väckte först oro i ett brev på måndagen till Pentagon om amerikanerna som de medvetet och villigt hade övergivit. Sent på tisdagen, berättade Johnson för Just the News att textmeddelandena bekräftade hans värsta farhågor och ställde frågor om huruvida Biden-administrationen har vilselett allmänheten.

”Jag är inte säker på vilken planet president Biden och medlemmar av hans administration befinner sig på, men här på planeten jorden är hans tillbakadragande från Afghanistan ett avskyvärt misslyckande”, sa senatorn. ”Det vi har hört från människor som arbetar med evakueringen en helt annorlunda version än administrationens rosiga snurr. 

”Dessa texter bekräftar mina värsta misstankar och bör tjäna som ytterligare motivering för att dramatiskt öka kontrollprocessen innan flyktingar beviljas juridisk status och rättigheter”.

De som var inblandade i räddningsinsatserna beskrev ett flyktigt, skrämmande försök att få amerikaner till flygplatsen och ombord på flygplanen.

”Jag känner personligen till och var inblandad i en operation för två nätter sedan”, sa Yon till Just the News. I det uppdraget försökte Yon och en stram kader att vara ledare för fyra amerikanska medborgare – en kvinna och tre barn – på en evakueringsflygning. Först måste gruppen ta sig förbi talibanernas kontrollpunkter och genom gaten till flygplatsen.

”Vi fick talibanerna att ta dem till södra gaten”, sa Yon. ”Det var så de kom igenom kontrollpunkten”.

Väl vid gaten stod familjen och vinkade med sina pass och skrek att de är amerikaner. Men, sade Yon, amerikanska styrkor skulle inte komma ut för att ta med  dem. 

Där började en rad meddelanden och telefonsamtal från undsättningsgruppen som försökte nå någon som kunde öppna gaten för familjen.

Undsättningsgruppen tog kontakt med en arméöverste som hade kunskap om evakueringsprocessen. I ett textutbyte som sågs av Just the News meddelade översten Yon och andra, att människor skulle avvisas från flygplatsen.

Amerikanska medborgare skrev Yon: ”Några AMCITS?” 

”Ja. Alla”, svarade översten. I en text som följde skrev han: ”Ja, vi överger verkligen amerikanska medborgare”.

Medan undsättningsgruppen arbetade frenetiskt för att få amerikanerna genom gaten, sms:ade medlemmar till varandra för att säga att de hade sett National Security Advisor Jake Sullivan på CNN som sa att varken han eller USA:s centralkommandochef Kenneth McKenzie fick veta att amerikanerna övergavs.

”Hej, slutade de bara?” sms:ade en korrespondent till undsättningsgruppen. ”För  National Security Advisor sa precis till Tapper att varken han eller McKenzie hade hört något om amerikaner som lämnats vid gaten”.

Korrespondenten noterade att den privata gruppen hörde annorlunda än en överstelöjtnant (O-5): ”Med tanke på att vi hade kommunikationer med en O-5 på marken betyder det att CENTCOM C3 är s-t, eller att någon ljuger.”

Textmeddelanden som tittades av Just the News visade undsättningsgruppen som beskriver deras ansträngningar – och misslyckanden.

En man skrev hur han talade med den amerikanska mamman och skickade foton av hennes familjs pass till amerikanerna inne på flygplatsen.

Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Mark Milley, holds a press conference on July 21, 2021, at The Pentagon in Washington, DC. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP) (Photo by OLIVIER DOULIERY/AFP via Getty Images)”Amerikanerna erkänner att det är hon och håller med, men jag har fått höra att general Milley (bilden) inte släpper in dem”, skrev mannen.

Undsättningsgruppen strategiserade om de skulle skicka pengar, hur mycket och till vem. I slutändan kom familjen inte in på flygplatsen.

”Vi får dem till gaten, och den amerikanska armén misslyckas helt med detta:” Åh, vi kan inte göra det, eftersom departementet säger att vi inte kan göra det ”, sa Yon till Just the News.

Andra har rapporterat liknande situationer på flygplatsen.

”Jag har meddelanden från amerikaner utanför Kabuls gates som nu är strandsatta i Afghanistan”, twittrade rep. Michael Waltz (R-Fla.) på tisdagen. ”Det är förkastligt att president Biden lämnade efter sig amerikaner tillsammans med afghaner som kämpade med oss, men man har inga problem med att lämna vår södra gräns vidöppen för alla som vill komma”.

Waltz, en stridsveteran och en tidigare Grön Basker som tjänstgjorde i Afghanistan, har noterat att privata medborgare har samlats för att rädda människor som Biden-administrationen lämnat efter sig.

Demokrater har uttryckt liknande bekymmer om Biden-administrationens ansträngningar, inklusive Arizona Sen. Mark Kelly, en före detta marinkapten och NASA-astronaut.

”Att lämna någon amerikansk medborgare är oacceptabelt, och jag kommer att fortsätta att driva så att denna administration gör allt som står i dess makt för att få ut vårt folk”, förklarade han på tisdagen.

De privata medborgarna har mött framgångar och förlorat möjligheter – till exempel ansträngningen att rädda den amerikanska mamman och hennes små barn.

”Talibanerna skulle ha släppt in dem,” sa Yon. Men ingen på amerikansk sida öppnade gaten.

”Det här är den typ av galenskap som vi håller på med,” sa han.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: