Gene Decode! Zeeland Underjordiska baser med Hannie. 17 augusti 2021

17 augusti 2021

Om ni inte sett de tidigare inslagen hittar du dem alla här: https://bakomkulisserna.biz/?s=gene&x=14&y=16


DUMB-avkodning av Nederländerna
Provinsen Zeeland

Huvudstad: Middelburg

 
Flagga                                                        Arméflagga

Zeeland består av ett antal halvöar som en gång var separata öar. Namnet ”Zeeland” härrör från detta. Halvöarna och de tidigare öarna är:
– Tholen (tidigare ön)
– Sint Philipsland (halvön)
– Schouwen-Duiveland (tidigare ö)
– Noord-Beveland (tidigare ö)
– Södra Beveland (halvön)
– Walcheren (tidigare ö)

Zeeland var redan bebodd före romarnas tid. Statyerna av bland annat gudinnan Nehalennia, (en infödd beskyddargudinna som dyrkades av resenärer, särskilt sjömän och köpmän, vid Scheldts mynning under 2:a och 3:e århundradet) som hittades av fiskare i Oosterschelde, härrör också från den tiden.

https://www.rmo.nl/collectie/topstukken/beeld-van-nehalennia/

Striden mot vatten har varit en röd tråd genom historien sedan medeltiden. Markförvärv och förlust växlade. Nästan hela provinsen (förutom dynområdet) ligger vid eller under havsnivån. Landskapet är ett lapptäcke av polders och vallar.

De många mindre öarna har successivt vuxit ihop till de större (halvö) öarna som vi känner idag.

Under 1500- och 1600-talen upplevde Zeeland, liksom Holland, en stor storhetstid. Ett antal Zeelandstäder, såsom Middelburg, Vlissingen, Zierikzee och Veere, spelade en betydande roll i lågländerna som en internationell hamn. Fram till slutet av 1500-talet var Middelburg den största handelsstaden i norra Nederländerna (Republic of the Seven United Netherlands) och fram till tredje kvartalet av 1600-talet, med 27 000 till 30 000 invånare, den femte största staden (fler invånare än Haag och Utrecht) i landet.

Fram till sista kvartalet av 1600-talet var Middelburg den största hamnen i republiken efter Amsterdam. Zeelands amiralitet låg i Middelburg. Som VOC-stad hade Middelburg (Zeelands kammare) hälften så mycket makt som Amsterdam; Middelburg var dock lika viktigt som de andra fyra VOC-städerna: Delft, Enkhuizen, Hoorn och Rotterdam tillsammans.

Natten den 31 januari till den 1 februari 1953 drabbades Zeeland av en översvämning. För att förhindra en sådan katastrof i framtiden genomfördes Delta-arbetena från 1960 och framåt. En bieffekt av detta var att förbindelserna med resten av Nederländerna förbättrades avsevärt. Delta-arbetena slutfördes 1997.

Stormfloden i Nordsjön 1953 – Wikipedia

Huvudstad: Middelburg
Middelburg ligger på den tidigare ön Walcheren.

Middelburg Abbey (Onze-Lieve-Vrouwe Abbey) är ett fd kloster i Middelburg i Zeeland som nu rymmer provinshuset och Zeeuws Museum.

Middelburg är listad som en befäst stad

På 900-talet uppstod en jordbruksbebyggelse vid ett vägskäl mellan tre högre liggande sandstränder. Under andra halvan av 900 -talet uppstod en andra bosättning öster om fästningen.
År 1217 fick Middelburg stadsrättigheter av greve William I av Holland och grevinnan Johanna av Flandern. År 1254 förlängdes dessa stadsrättigheter av greve Willem II av Holland.
År 1266 försågs Middelburg med stadsmurar, som också kan ses på kartan från 1500-talet av Jacob van Deventer och omgavs av de inre kanaler som delvis fortfarande fanns kvar.

Kloster och museum:

Zeeuws Museum och Starwatch Philippus Lansbergen & Hans Lipperhey Museum samt Roosevelt Foundation Academy:

Zeeuws Museum - Phil Procter
Interiör från Zeeuws Museum

 

Oostkerk

The Octagonal Shaped Oostkerk Church In Middelburg, Zeeland Stock Image -  Image of octagonal, colorful: 207228687  Oostkerk in middelburg (zeeland) | Monument - Rijksmonumenten.nl
Octagon-formad kyrka

Bara två sjöjungfrur och en fågel … inget att se här:

Van de Perrehuis:

Byggdes 1765 som ett stadspalats för den Zeelandska regenten Johan Adriaan van de Perre och hans fru Jacoba van den Brande. Huset byggdes på grunden till ett tidigare befäl vid den tyska orden. Från 1838 till 1876 användes byggnaden av provinsdomstolen i Zeeland och från 1867 till 1995 fungerade den som tingsrätt.
1954 restaurerades Van de Perrehuis av Middelburg-arkitekten ir. H. de Lussanet de la Sablonière, som rev den nyklassicistiska tillbyggnaden som byggdes 1840 och lade till en ny flygel i en anpassad stil på västsidan. 

Efter domstolens avgång i mitten av 1990-talet var byggnaden avsedd för statsarkivet i Zeeland.

 

Middelburg hade sin egen VOC-kammare. Tidigare hus för VOC:s chefsutrustningsmästare:

Domstolsbyggnaden:

Universitetet för praktisk vetenskap:

Slottet Ter Hooge:

Ter Hooge är ett slott från 1700-talet i Middelburg. Ter Hooges historia går tillbaka till medeltiden.

Vlissingen:

År 1809 landade brittiska trupper på Walcheren under Napoleonkrigen och Vlissingen belägrades. Engelsmännens beskjutning av staden resulterade i att Vlissingen byggdes ut till en befäst stad på order av Napoleon.

Under perioden då Walcheren var en del av det frankiska riket var det ett län. Detta var också perioden då normannerna regelbundet angrep ön. För att skydda mot dessa räder byggdes ringmurar på 800-talet vid Middelburg, Domburg (de Duinburg) och Oost-Souburg (de Zuidburg).

 

Lampsinshuis:

Familjen Lampsins kom ursprungligen från Oostende. Redan före Antwerpens fall 1585, under åttioårskriget, lämnade de Flandern (Belgien) för att bosätta sig i Middelburg, Vlissingen och Veere.
Flera av medlemmarna i denna familj var aktiva inom privat handel. De var medlemmar i VOC och WIC och i lokala regeringar.

Pablo Picasso Square:

Pablo Picasso statue, Plaza de la Merced, Malaga, Andalucia, Spain Stock  Photo - AlamyPicasso i parken

Sjukhus och Southwest Radiotherapy Center:

Bostadsvårdscentral och vårdhem Ter Reede:

Mycket symbologi i hela staden:

Zeeland är också en del av Atlanten:

Walcherenkusten förstärktes dessutom av tyskarna från 1942 och framåt. Resultatet blev en rad bunkrar, tankdiken och robusta barriärer.

Dessa är gamla förstärkta bunkrar med kryphål under statyn av Michiel de Ruyter. Kasematerna placerades på Napoleons tid.
Som sagt har Middelburg ett ”bolwerk” (befästning) och det finns fortfarande ett antal tyska andra världskrigets bunkrar i och runt staden – mestadels i parker.

Fort de Ruyter:

 

Fort Rammekens:

Fort Rammekens är ett nederländskt fort vid mynningen av den tidigare Welzinge -kanalen, som gav tillgång till hamnen i Middelburg. Ursprungligen kallades fortet också Zeeburg. Fram till den franska eran stod fortet halvt i det öppna havet och det fanns byggnader på det. Efter den tiden har fortet förlorat mycket av sin ursprungliga lockelse.
Fort Rammekens på en karta över Blaeu (1649):

Fortet är från 1547, det byggdes på order av Maria av Ungern som var guvernör i Nederländerna och syster till kejsar Karl V. Huvuduppgiften var att skydda och kontrollera de livliga sjöfartsvägarna till Middelburg, då den största handelsstaden i norra Nederländerna och Antwerpen.

År 1990 snubblade en förbipasserande av misstag på en stenbit i vallen som ledde till Fort Rammekens. Detta visade sig tillhöra en unik tysk bunker. Denna bunker var en del av Landfront Vlissingen från andra världskriget. Bunkern grävdes ut, rengjordes och gjordes tillgänglig med trappor. Det speciella med denna bunker är att strukturen knappast sticker ut över sin naturliga miljö. Detta gör det svårt att se från luften.

https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/de-bunkers-van-de-atlantikwall-vlissingen

Domburg:

Westhove Castle / Domburg castle bredvid Terra Maris historiska museum:

Westhove Castle - WikipediaWesthove Castle

Stayokay Domburg – Hostel In A 13th-Century Medieval CastleDomburg castle

The Stayokay hotel:

Retranchement:

Retranchement – listad som en befäst stad
Retranchement är en plats i kommunen Sluis, i den nederländska provinsen Zeeland.
Den muromgärdade byn Retranchement är en rest av en mycket större uppsättning befästningar som är avsedda att skydda Staatse banken i Zwin.
År 1604 byggdes en blygsam befästning av prins Maurits där bara några få soldater bodde med sina familjer.

Denna ensemble bestod av Retranchement Cadsandria med Fort Oranje i norr och Fort Nassau i söder, som låg 1 km från varandra och byggdes omkring 1621. Mellan 1630 och 1640 byggdes muren med tre bastioner, som fortfarande omsluter byn av Retranchement idag och ligger mellan de två fästningarna. Det fanns tidigare två portar på landsidan: Zandpoort och Slijkpoort. Dessa har helt försvunnit.

Vestingwallen van Retranchement - Zeeuwse Ankers

Sluis:

Sluis – listad som en befäst stad

Staden har sitt ursprung tack vare att Zwin siltades upp. Detta blockerade den direkta förbindelsen mellan den viktiga handelsstaden Brygge (Brugge) och havet och Sluis blev den viktigaste yttre hamnen i Brygge. Byn beviljades stadsrättigheter 1290 och på grund av sitt strategiska läge blev staden en befäst stad 1382. År 1340 hade slaget vid Sluis redan ägt rum i Zwin -mynningen, som var förspel till hundra år ‘Krig.
Från 1387 var Sluis den viktigaste burgundiska flottans hamn. Sluis storhetstid varade fram till cirka 1450, varefter en snabb nedgång satte in som en följd av tilltäppningen av Zwin.
Sluis spelade också en viktig roll som en befäst stad under åttioårskriget. År 1587 erövrade hertigen av Parma staden. År 1603 ägde ett slag vid Sluis rum. Den spanska ockupationen varade till 1604, då spanjorerna lämnade staden, varefter Maurice av Nassau, senare prins av Orange, tog staden i besittning.

Ursprungligen var det en vägtull på Schakerloo för sjöfart på Striene. Greve Willem I lät bygga en vägtull på vallen vid var femton hundrade polder för sjöfart på Eendracht, som tog över rollen som vattenvägar. En uppgörelse uppstod runt den, som 1290 själv var fri från vägtullar. Detta utvecklades till staden Tholen, som beviljades stadsrättigheter omkring 1366. Omkring 1577 fortsatte staden Tholen till reformationen och kom under statlig myndighet. Samtidigt hade åttioårskriget brutit ut. Från 1603 befästes staden med murar och bastioner, och staden blev en del av linjen Eendracht, riktad mot Spanien.

Veere:

Veere – listad som en befäst stad

Veere började på 1200 -talet som en hamn som byn Kampvere eller Ter Veere. År 1318 fanns det redan italienska bankirer, lombarder, i Veere, vilket indikerar att handel redan ägde rum. Under påverkan av adelsfamiljen Van Borssele gifte Wolfert VI van Borselen sig 1444 med den skotska kungliga dottern Mary Stuart, dotter till James I av Skottland. Eftersom det blev depå för skotsk ull i Nederländerna 1541, blomstrade platsen. Staplingskontraktet, ett fördrag mellan kejsar Karl V, Nederländernas herre och den skotska kungen, ledde till att en stor skotsk koloni inrättades i den lilla hamnstaden.

Bath:

Bath: fort Bath, anslutet till Bath England?

Fort Bath är strategiskt beläget där Schelde böjer sig mot Antwerpen.

Den 18 oktober 1785 beordrades general Carel Diederik du Moulin av statsrådet att hitta en lämplig plats för ett nytt fort, efter att Haag var tvungen att ge upp forten Lillo och Liefkenshoek (Belgien) till följd av fördraget från Fontainebleau. I början av 1786 kom Du Moulin med planen att bygga den på Batse Kaaij. Efter att grundarbetet hade utförts, började 1787 byggandet av de militära byggnaderna som ett pulvermagasin, kasemater och kaserner. Fortet fick två viktiga uppgifter, nämligen att bevaka eller hindra sjöfarten till och från Antwerpen och skydda östra södra Beveland. Här inrättades också ett tullkontor för att tillåta fartyg till eller från Antwerpen att betala skatt. I augusti 1809 togs fortet av engelsmännen i Walcheren -expeditionen. General Bruge hade lämnat fästningen innan dess och engelsmännen kunde komma in i den utan kamp.
Engelsmännen lämnade den 24 augusti, men all beväpning hade tagits eller förstörts. Fortet förstärktes 1828, men detta fick ett extra lyft efter den belgiska separationen 1830. Först förbättrades sidan på västra Schelde och sedan landsidan. År 1833 bodde det 190 personer i Bath som var verksamma inom handel, fiske och jordbruk.

Terneuzen:

En annan viktig sjöväg till Belgien, Gent, är Terneuzen, som ligger i Zeeuws-Vlaanderen-regionen. Zeelands hamn, som både hamnarna i Terneuzen och Vlissingen tillhör, ses som den tredje hamnen i Nederländerna efter Rotterdam och Amsterdam.

Zorgsaam Hospital:

Hulst:

Hulst har sitt ursprung på 1000 -talet som bosättningen Hulust. Hulst fick stadsrättigheter av den flamländska greven Philip av Alsace 1180 och utvecklades till en viktig befästnings- och hamnstad.
Stadsrätten förlängdes 1350 och 1413 beviljades tillstånd för att bygga befästningar. Från 1615-1621 försågs staden av de spanska anhängarna med de omfattande befästningar som fortfarande kan ses idag.Kategorier:Media, Rättsstat, Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: