Hemliga IRS Files: Avslöjar hur de rikaste undviker inkomstskatt

2007 betalade Jeff Bezos, då en mångmiljardär och nu världens rikaste man, ingen krona i federala inkomstskatter. Han uppnådde bedriften igen 2011. År 2018 betalade Teslas grundare Elon Musk, den näst rikaste personen i världen, inga federala inkomstskatter.

Michael Bloomberg lyckades göra detsamma de senaste åren. Miljardär-investeraren Carl Icahn gjorde det två gånger. George Soros betalade ingen federal inkomstskatt tre år i rad.

ProPublica har fått en enorm mängd data från Internal Revenue Service (IRS) om skattedeklarationerna för tusentals av landets rikaste människor, som täcker mer än 15 år. Uppgifterna ger en aldrig tidigare skådad inblick i de amerikanska titanernas ekonomiska liv, inklusive Warren Buffett, Bill Gates, Rupert Murdoch och Mark Zuckerberg. Det visar inte bara deras inkomst och skatter, utan också deras investeringar, aktiehandel, spelvinster och till och med resultaten av revisioner.

Sammantaget förstör det hörnstenens myt i det amerikanska skattesystemet: att alla betalar sin skäliga andel och de rikaste amerikanerna betalar mest. IRS-uppgifterna visar att de rikaste kan – helt lagligt – betala inkomstskatter som bara är en liten bråkdel av hundratals miljoner, om inte miljarder, deras förmögenheter växer varje år.

Många amerikaner lever lön till lön, samlar lite rikedom och betalar den federala regeringen en procentandel av sin inkomst som stiger om de tjänar mer. Under de senaste åren har det amerikanska medianhushållet tjänat cirka 70 000 dollar årligen och betalat 14 % i federala skatter. Den högsta inkomstskattesatsen, 37 %, startade i år för par på inkomster över 628 300 dollar.

De konfidentiella skatteregistreringar som ProPublica erhållit visar att ultrarika effektivt undviker detta system.

Amerikas miljardärer utnyttjar strategier för skatteundandragande som ligger utanför vanligt människors räckvidd. Deras förmögenhet härrör från det skyhöga värdet av deras tillgångar, som lager och egendom. Dessa vinster definieras inte av amerikanska lagar som skattepliktig inkomst såvida inte och tills miljardärerna säljer.

För att fånga de rikaste amerikanernas ekonomiska verklighet genomförde ProPublica en analys som aldrig har gjorts tidigare. Vi jämförde hur mycket skatt de 25 rikaste amerikanerna betalade varje år med hur mycket Forbes uppskattade att deras förmögenhet växte under samma tidsperiod.

Vi kommer att kalla detta deras sanna skattesats

Resultaten är skarpa. Enligt Forbes såg de 25 personerna att deras värde stiger med 401 miljarder dollar från 2014 till 2018. De betalade totalt 13,6 miljarder dollar i federala inkomstskatter under de fem åren, visar IRS -uppgifterna. Det är en häpnadsväckande summa, men den uppgår till en sann skattesats på bara 3,4 %.

Det är en helt annan bild för medelklassamerikaner, till exempel löntagare i början av 40-talet som har samlat en typisk mängd rikedom för människor i deras ålder. Från 2014 till 2018 såg sådana hushålls nettoförmögenhet växa med cirka 65 000 dollar efter skatt i genomsnitt, främst på grund av värdestegringen av deras hem. Men eftersom den stora delen av deras intäkter var löner, var deras skatteräkningar nästan lika mycket, nästan 62 000 dollar, under den femårsperioden.

Ingen av de 25 rikaste undvek lika mycket skatt som Buffett, den morfaderliga centibillionären. Det är kanske förvånande, med tanke på hans offentliga ställning som förespråkare för högre skatter för de rika. Enligt Forbes ökade hans rikedomar med 24,3 miljarder dollar mellan 2014 och 2018. Under de åren, visar uppgifterna, rapporterade Buffett att han betalade 23,7 miljoner dollar i skatt.

Det ger en sann skattesats på 0,1 %, eller mindre än 10 cent för varje $ 100 som han tillförde sin förmögenhet.

Under de kommande månaderna kommer ProPublica att använda IRS-uppgifterna som vi har fått för att i detalj utforska hur de ultrarika undviker skatter, utnyttjar kryphål och slipper granskning från federala revisorer.

These 5 books Warren Buffett recommends to everyone, and here's why |  Tadbrkor

Warren Buffett

Berkshire Hathaway Inc.
Förmögenhetstillväxt 2014-2018:
24,3 miljarder dollar
Total inkomst rapporterad:
125 miljoner dollar (0,51% av förmögenheten)
Totalt betalda skatter:
23,7 miljoner dollar (0,10% av förmögenheten)
 

Experter har länge förstått de stora konturerna av hur lite de rika beskattas i USA, och många lekmän har länge misstänkt samma sak.

Men få detaljer om individer dyker upp någonsin offentligt. Skatteinformation är bland de mest ivrigt bevakade hemligheterna i den federala regeringen. ProPublica har beslutat att avslöja individuell skatteinformation om några av de rikaste amerikanerna eftersom det är bara genom att se detaljer som allmänheten kan förstå verkligheten i landets skattesystem.

Tänk på Bezos 2007, ett av åren han betalade noll i federala inkomstskatter. Amazons lager mer än fördubblades. Bezos förmögenhet steg 3,8 miljarder dollar, enligt Forbes, vars uppskattningar av förmögenheter citeras allmänt. Hur kom det sig att en person som åtnjöt den typen av rikedomsexplosion slutade betala någon inkomstskatt?

Jeff Bezos – hur världens rikaste man blev förknippad med muskler, mode och  skandaler och inte bara med e-handel 29 mars 2019 - Stil | Sveriges Radio

Jeff Bezos

Amazon.com Inc.
Förmögenhetstillväxt 2014-2018:
99,0 miljarder dollar
Total inkomst rapporterad:
$ 4,22B (4,26% av förmögenheten)
Totalt betalda skatter:
$ 973 miljoner (0,98% av förmögenheten)
 

MacKenzie Scott, Jeff Bezos's ex-wife, donates another $2.7B | Business and  Economy News | Al JazeeraUnder det året rapporterade Bezos, som lämnade in sina skatter tillsammans med sin dåvarande fru, MacKenzie Scott (bilden), en ynka (för honom) $ 46 miljoner i inkomst, till stor del från ränta och utdelning på externa investeringar. Han kunde kompensera varje krona han tjänade med förluster från sidoinvesteringar och olika avdrag, som räntekostnader på skulder och den vaga kategorin ”andra kostnader”.

2011, ett år då hans förmögenhet höll sig ungefär stadigt på 18 miljarder dollar, lämnade Bezos in en skattedeklaration som rapporterade att han förlorade pengar – hans inkomst det året uppvägdes mer än investeringsförluster. Vad mer, för att han enligt skattelagen gjorde så lite, att han till och med hävdade och fick en skattelättnad på 4000 dollar för sina barn.

Hans skatteflykt är ännu mer slående om du undersöker 2006 till 2018, en period för vilken ProPublica har fullständiga data. Bezos förmögenhet ökade med 127 miljarder dollar, enligt Forbes, men han rapporterade totalt 6,5 miljarder dollar i inkomst. De 1,4 miljarder dollar som han betalade i personliga federala skatter är ett massivt antal – men det uppgår till en 1,1 % sann skattesats vid ökningen av hans förmögenhet.

Avslöjandena från IRS -uppgifterna kommer i ett avgörande ögonblick. Ojämlikhet mellan förmögenheter har blivit en av våra tids viktigaste frågor. Presidenten och kongressen överväger de mest ambitiösa skattehöjningarna på decennier på dem med höga inkomster. Men det amerikanska skattesamtalet har dominerats av debatt om inkrementella förändringar, till exempel om toppskattesatsen ska vara 39,6 % snarare än 37 %.

ProPublicas data visar att även om vissa rika amerikaner, som hedgefondförvaltare, skulle betala mer skatt enligt de nuvarande Biden -administrationens förslag, skulle de allra flesta av de 25 bästa se liten förändring.

Skatteuppgifterna lämnades till ProPublica efter att vi publicerat en serie artiklar som granskade IRS . Artiklarna avslöjade hur år av budgetnedskärningar har hindrat byråns förmåga att genomdriva lagen och hur de största företagen och de rika har gynnats av IRS:s svaghet. De visade också hur människor i fattiga regioner nu är mer benägna att bli granskade än de i välbärgade områden.

I det här och nu använder de ultrarika en rad tekniker som inte är tillgängliga för de med mindre medel för att komma runt skattesystemet.

Visst finns det olagliga skatteflyktiga bland dem, men det visar sig att miljardärer inte behöver undvika skatter exotiskt och olagligt – de kan undvika dem rutinmässigt och lagligt.

De flesta amerikaner måste arbeta för att leva. När de gör det får de betalt – och de blir beskattade. Den federala regeringen anser att nästan varje dollararbetare tjänar som ”inkomst”, och arbetsgivare tar skatter direkt ur lönecheckarna.

Världens Bezoser behöver inte få någon lön. Bezos Amazon-löner har länge fastställts till medelklassnivå på cirka 80 000 dollar per år.

I åratal har det varit något av en tävling bland elit grundare-VD att gå ännu lägre. Steve Jobs tog 1 dollar i lön när han återvände till Apple på 1990 -talet. Facebooks Zuckerberg, Oracle’s Larry Ellison och Googles Larry Page har alla gjort detsamma.

Men det här är inte den självutplånande gesten som den verkar vara: Lönen beskattas med en hög skattesats. De 25 rikaste amerikanerna rapporterade 158 miljoner dollar i löner 2018, enligt IRS -uppgifter. Det är bara 1,1 % av vad de listade på sina skatteformulär som deras totala redovisade inkomst. Resten kom mestadels från utdelning och försäljning av aktier, obligationer eller andra investeringar, som beskattas till lägre skattesatser än löner.

Så hur betalar megabillionärer sina megabills medan de väljer 1 dollar löner och hänger på sitt lager? Enligt offentliga dokument och experter är svaret för vissa att låna pengar – mycket av det.

För vanliga människor är att låna pengar ofta något som görs av nödvändighet, säg för en bil eller ett hem. Men för ultrarika kan det vara ett sätt att få tillgång till miljarder utan att producera inkomst, och därmed inkomstskatt.

Skattmatematiken ger ett tydligt incitament för detta. Om du äger ett företag och tar en enorm lön betalar du 37 % i inkomstskatt på huvuddelen av det. Sälj aktier och du betalar 20 % i realisationsskatt – och tappar lite kontroll över ditt företag. Men ta ett lån, och i dessa dagar betalar du en ensiffrig ränta och ingen skatt; eftersom lån måste betalas tillbaka, anser IRS dem inte vara inkomst. Banker kräver vanligtvis säkerhet, men de rika har gott om det.

De allra flesta ultrawealthys lån förekommer inte i skatteuppgifterna som ProPublica erhållit eftersom de i allmänhet inte lämnas ut till IRS. Men ibland avslöjas lånen i värdepappersanmälningar. År 2014 avslöjade till exempel Oracle att dess VD, Ellison, hade en kreditgräns med cirka 10 miljarder dollar av sina aktier.

Förra året rapporterade Tesla att Musk hade pantsatt cirka 92 miljoner aktier, som var värda cirka 57,7 miljarder dollar den 29 maj 2021, som säkerhet för personliga lån.

Elon Musk - Tesla, Age & Family - Biography

Elon Musk

Tesla Inc.
Förmögenhetstillväxt 2014–2018:
13,9 miljarder dollar
Total inkomst rapporterad:
1,52 miljarder dollar (10,94% av förmögenheten)
Totalt betalda skatter:
455 miljoner dollar (3,27% av förmögenheten)
 
 

Med undantag för ett år när han utnyttjade mer än en miljard dollar i optioner, återspeglar Musks skatteräkningar inte på något sätt den förmögenhet han har till sitt förfogande. 2015 betalade han 68 000 dollar i federal inkomstskatt. 2017 var det 65 000 dollar, och 2018 betalade han ingen federal inkomstskatt. Mellan 2014 och 2018 hade han en sann skattesats på 3,27 %.

Why Carl Icahn invested in Cloudera

IRS -poster ger glimtar av andra massiva lån. Både 2016 och 2017 betalade investeraren Carl Icahn, som rankas som den 40:e rikaste amerikanen på Forbes-listan, inga federala inkomstskatter trots att han rapporterade totalt 544 miljoner dollar i justerad bruttoinkomst (som IRS definierar som inkomst minus poster som student låneräntor eller underhållsbidrag). Icahn hade ett utestående lån på 1,2 miljarder dollar med Bank of America bland andra lån, enligt IRS -uppgifter. Det var tekniskt sett en inteckning eftersom den var säkrad, åtminstone delvis, av Manhattan penthouse lägenheter och andra fastigheter.

Låning erbjuder flera fördelar för Icahn: Han får enorma delar av kontanter för att turboladda sin investeringsavkastning. Sedan får han dra av räntan från sina skatter. I en intervju förklarade Icahn att han rapporterar vinster och förluster från sitt affärsimperium om sina personliga skatter.

Icahn erkände att han är en ”stor låntagare. Jag lånar mycket pengar. ” På frågan om han tar lån också för att sänka sin skatteräkning sa Icahn: ”Nej, inte alls. Min upplåning är att vinna. Jag gillar tävlingen. Jag tycker om att vinna.”

Mike Bloomberg (@MikeBloomberg) | Твиттер

Michael Bloomberg, den 13:e rikaste amerikanen på Forbes-listan, rapporterar ofta om höga inkomster eftersom vinsterna i det privata företaget han kontrollerar huvudsakligen går till honom.

Michael Bloomberg

Bloomberg LP
Förmögenhetstillväxt 2014-2018:
22,5 miljarder dollar
Total inkomst rapporterad:
$ 10,0 miljarder (44,53% av förmögenheten)
Totalt betalda skatter:
$ 292 miljoner (1,30% av förmögenheten)
 
 
År 2018 redovisade han en inkomst på 1,9 miljarder dollar. När det gällde hans skatter lyckades Bloomberg dra ner på räkningen genom att använda avdrag som möjliggjorts av skattesänkningar som skedde under Trump -administrationen, välgörenhetsdonationer på 968,3 miljoner dollar och krediter för att ha betalat utländska skatter. Slutresultatet var att han betalade 70,7 miljoner dollar i inkomstskatt på den nästan 2 miljarder dollar i inkomst. Det motsvarar bara en 3,7% konventionell inkomstskattesats. Mellan 2014 och 2018 hade Bloomberg en sann skattesats på 1,30%.
 

I ett uttalande noterade en talesman för Bloomberg att Bloomberg som kandidat hade förespråkat olika skattehöjningar på de rika. ”Mike Bloomberg betalar den högsta skattesatsen på alla federala, statliga, lokala och internationella skattepliktiga inkomster enligt lag,” skrev talesmannen. Och han citerade Bloombergs filantropiska givande och erbjöd beräkningen att ”tillsammans ger det Mike ger till välgörenhet och betalar i skatt upp till cirka 75 % av hans årsinkomst.”

Uttalandet noterade också: ”Frisläppandet av en privat medborgares skattedeklarationer bör väcka verkliga integritetsproblem oavsett politisk tillhörighet eller syn på skattepolitiken. I USA bör ingen privat medborgare frukta olagligt släpp av sina skatter. Vi har för avsikt att använda alla lagliga medel till vårt förfogande för att avgöra vilken individ eller statlig enhet som läckt ut dessa och se till att de hålls ansvariga. ”

I slutändan, efter årtionden av förmögenhetsackumulering, ska fastighetsskatten fungera som en backstop, vilket ger myndigheterna en möjlighet att äntligen ta en jätteförmögenhet innan de går över till en ny generation. Men i verkligheten är förberedelserna för döden mer som den sista etappen av skatteundandragande för ultrawealthy.

Edward McCaffery, professor i skattelag vid University of Southern California, har sammanfattat hela bågen med slagordet ” köp, låna, dö ”.

Tanken att dö som en skatteförmån verkar paradoxal. Normalt när någon säljer en tillgång, även en minut innan de dör, är han skyldig 20 % ​​kapitalvinstskatt. Men vid döden förändras det. Eventuella kapitalvinster fram till det ögonblicket beskattas inte. Detta gör att ultrarika och deras arvingar kan undvika att betala miljarder i skatt. ”Steg-upp i grunden” är allmänt erkänt av experter över det politiska spektrumet som en brist i koden.

Sedan kommer fastighetsskatten, som med 40 %är bland de högsta i den federala koden. Denna skatt är tänkt att ge regeringen en sista chans att få en bit av alla orealiserade vinster och andra tillgångar som de rikaste amerikanerna samlar på sig under sina liv.

Det är dock klart från aggregerade IRS-uppgifter, skatteforskning och det lilla som sipprar in på den offentliga arenan om fastighetsplanering av de rika att de lätt kan slippa omsätta nästan hälften av värdet på sina egendomar. Många av de rikaste skapar grundvalar för filantropiskt givande, som ger stora välgörenhetsskatteavdrag under deras livstid och kringgår fastighetsskatten när de dör.

Förmögenhetsförvaltare erbjuder sina kunder en rad ogenomskinliga och komplicerade förtroenden som gör att de rikaste amerikanerna kan ge stora summor till sina arvingar utan att betala fastighetsskatt. IRS-uppgifterna från ProPublica ger en inblick i ultrarika fastighetsplanering och visar hundratals av dessa förtroenden.

Resultatet är att stora förmögenheter kan passera i stort sett intakta från en generation till nästa. Av de 25 rikaste människorna i Amerika idag är ungefär en fjärdedel arvingar: tre är Waltons, två är scions av Mars-godisförmögenheten och en är son till Estée Lauder.

Under Covid

Under det senaste ett och ett halvt året har hundratusentals amerikaner dött av COVID-19, medan miljontals kastades ur arbetet. Men en av de mörkaste perioderna i amerikansk historia visade sig vara en av de mest lönsamma för miljardärer. De tillförde 1,2 biljoner dollar till sina förmögenheter från januari 2020 till slutet av april i år, enligt Forbes.

Det här är en av de många faktorer som har lett landet till en brytpunkt, en som spårar tillbaka till ett halvt sekel av växande förmögenhetsskillnader och finanskrisen 2008, som lämnade många med varaktig ekonomisk skada. Amerikansk historia är rik med sådana vändningar. Det har varit kända handlingar av skattemotstånd, som Boston Tea Party, motverkat av mindre kända ansträngningar att få de rika att betala mer.

En sådan händelse, för mer än ett halvt sekel sedan, verkade som om den kan utlösa stora förändringar. President Lyndon Johnsons avgående skattesekreterare, Joseph Barr, chockade nationen när han avslöjade att 155 amerikaner som tjänade över 200 000 dollar (cirka 1,6 miljoner dollar idag) inte hade betalat några skatter. Den gruppen, sa han till senaten, inkluderade 21 miljonärer.

”Vi står inför möjligheten till en skattebetalares revolt om vi inte snart gör stora reformer i våra inkomstskatter,” sa Barr . Medlemmar i kongressen fick mer rasande brev om skatteförbudet det året än om Vietnamkriget.

Kongressen antog visserligen några reformer, men den långsiktiga trenden var ett uppror i motsatt riktning, som sedan accelererade med valet av Ronald Reagan 1980. Sedan dess, genom en kombination av politiska donationer, lobbying, välgörenhet och till och med direkta bud för politiska ämbeten har de ultrarika hjälpt till att forma debatten om beskattning till deras fördel.

Ett uppenbart undantag: Buffett, som bröt led med sin miljardärkull för att kräva högre skatter på de rika. I en berömd New York Times, som publicerades 2011, skrev Buffett: ”Mina vänner och jag har varit förvirrade tillräckligt länge av en miljardärvänlig kongress. Det är dags för vår regering att ta allvar med delade uppoffringar. ”

Buffett gjorde något i den artikeln som få amerikaner gör: Han avslöjade offentligt hur mycket han hade betalat i personliga federala skatter året innan (6,9 miljoner dollar). Separat uppskattade Forbes att hans förmögenhet hade ökat 3 miljarder dollar det året. Med hjälp av denna information kunde en observatör ha beräknat sin sanna skattesats; det var 0,2 %. Men då, som nu, var diskussionen som följde om skatter centrerad om den traditionella inkomstskattesatsen.

2011 föreslog president Barack Obama lagstiftning, känd som Buffett-regeln. Det skulle ha höjt inkomstskattesatserna för personer som rapporterar över en miljon dollar om året. Det gick inte. Även om det hade gjort, skulle Buffett-regeln inte ha höjt Buffetts skatter avsevärt. Om du kan undvika inkomst kan du undvika skatter.

Idag, bara några år efter att republikanerna passerat en massiv skattesänkning som oproportionerligt gynnade de rika, kan landet stå inför en annan sväng av pendeln, tillbaka mot ett populärt krav på att höja skatten på de rika. Med tanke på den ökande ojämlikheten och med utgiftsambitioner som konkurrerar med Franklin D. Roosevelt eller Johnson har Biden-administrationen föreslagit en rad förändringar. Dessa inkluderar höjning av skattesatserna för personer som tjänar över 400 000 dollar och stöter högsta inkomstskattesatsen från 37 % till 39,6 %, med en högsta ränta för långsiktiga realisationsvinster för att matcha det. Förvaltningen vill också höja bolagsskattesatsen och öka skattemyndigheternas budget.

Vissa demokrater har gått längre, flytande idéer som utmanar skattestrukturen som den existerade under förra seklet. Oregon senatorn Ron Wyden, ordföranden för senatens finansutskott, har föreslagit beskattning av orealiserade realisationsvinster , ett skott genom hjärtat av Macomber. Sens. Elizabeth Warren och Bernie Sanders har föreslagit förmögenhetsskatter.

Aggressiva nya lagar skulle sannolikt inspirera till nya, sofistikerade undvikande tekniker. Några länder, inklusive Schweiz och Spanien, har förmögenhetsskatter i liten skala. Flera, senast Frankrike, har övergett dem som omöjliga. Motståndarna hävdar att de är komplicerade att administrera, eftersom det är svårt att värdera tillgångar, särskilt privata företag och fastigheter.

Vad som krävs för en grundläggande översyn av det amerikanska skattesystemet är inte klart. Men IRS -uppgifterna från ProPublica belyser att alla dessa samtal har ägt rum i ett vakuum. Varken politiska ledare eller allmänheten har någonsin haft en korrekt bild av hur omfattande de rikaste amerikanerna undviker att betala skatt.

Buffett och hans andra miljardärer har känt denna hemlighet länge. Som Buffett uttryckte det 2011: ”Det har pågått klasskrig de senaste 20 åren och min klass har vunnit.”

 


Kategorier:Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: