Tysk domstol ålägger YouTube att betala ”historiskt höga böter” för att censurera video om anti-lockdown-protest

Tysk domstol ålägger YouTube att betala ”historiskt höga böter” för att censurera video av anti-lockdown-protest

20/07/2021 / Av Arsenio Toledo
https://www.afinalwarning.com/536123.html

En domstol i Tyskland har beordrat YouTube att betala ”historiskt höga böter” på
100 000 euro (118 000 dollar = 1 017 902 Skr) 
för att ha tagit bort en video om en protest mot restriktiva Wuhan coronaviruset (COVID-19).

Videon ifråga filmades i Schweiz ifjol och laddades upp av en tysk YouTube-användare. YouTube sa att videon bryter mot plattformens policy mot så kallad COVID-19-felinformation. Videon raderades i slutet av januari.

YouTube beordrades att lägga tillbaka videon online i mitten av april men gjorde inte det, inte förrän flera veckor senare eftersom plattformen försökte argumentera för att videon bryter mot webbplatsens policy. Förseningen med att följa ordern om att återställa videon eskalerade saker. Den tyska domstolen uppmanade att utfärda ”historiskt höga böter” till YouTube för den ”avsiktliga och allvarliga” förseningen.

Den högre regionala domstolen i Dresden i delstaten Sachsen i östra Tyskland avkunnade domen mot YouTube den 5 juli. Domstolen beordrade företaget att betala 100 000 euro i böter mer än ett år efter överträdelsen.

”Med den historiskt höga boten gör Högre regionala domstolen det mycket tydligt att domstolsbeslut måste iakttas utan begränsningar, oavsett om YouTube anser att det är ett brott mot deras riktlinjer eller inte”, skrev Joachim Steinhofel, en av advokaterna för käranden, i ett uttalande på Twitter .

Steinhofel tillade att han anser att domstolens beslut utgör en riktlinje för hur yttrandefrihetsärenden i Tyskland och resten av Europeiska unionen som involverar internet kan hanteras i framtiden.

En talesman för YouTube sa till den tyska tidningen  Welt am Sonntag  att företaget har ett ”ansvar” att förse sina användare med ”auktoritativa källor” och ”pålitlig information” om COVID-19 och att bekämpa så kallad felinformation angående pandemin.

Företagets talesman tillade att beslutet från Högre regionala domstolen i Dresden bara var ett enskilt fall” som vi kommer att respektera och kommer att granska därefter”. I framtiden kommer företaget att granska enskilda videoklipp och genomdriva sin policy för felinformation från fall till fall.

Det betyder att det är osannolikt att någon av YouTubes censurpolicyer om påstådd COVID-19-felinformation på dess plattform ändras. (Relaterat: YouTube tystar framstående epidemiolog för att motsätta sig coronavirus-lockdown.)

Representanter från Högre regionala domstolen i Dresden har inte svarat på önskemål om kommentarer från media.

YouTube fortsätter att ta bort videor som påstås sprida felaktig information om
COVID-19

Högsta regionala domstolen i Dresden hävdade att YouTube inte uttryckte sin policy angående så kallad COVID-19 felinformation tillräckligt tydligt för den person som laddade upp den censurerade videon. YouTube försökte framgångsrikt argumentera för att videon bryter mot COVID-19: s ”felinformation”.

Domstolen beslöt specifikt att YouTubes standardmeddelande om att dess användarpolicy kan ändras när som helst i framtiden och utan varning var otillräcklig. Användare som den tyska käranden, borde ha fått ett nytt meddelande om plattformens uppdaterade policyer avseende så kallad COVID-19-felinformation.

YouTubes ständigt skiftande webbplatspolicy har gjort det möjligt att ta bort miljontals videon sedan COVID-19-pandemin började i början av 2020. Företaget hävdade att dessa miljoner videor bryter mot dess felinformationspolicy.

En ny rapport från YouTube visade att företaget tog bort mer än 11 ​​miljoner videon för påstådd COVID-19-felinformation enbart under andra kvartalet 2020, vilket nästan fördubblade de sex miljoner de tog bort under det första kvartalet.

Denna typ av masscensur är allmänt tillåten i USA, där lagar och domstolsbeslut skyddar företag som YouTube som censurerar sina användare.

Om den tyska YouTube-användaren faktiskt var en amerikaner, skulle företaget ha kunnat ta ner protestlockdown-videon utan mycket besvär, och användaren skulle ha svårt att slå tillbaka mot företaget.

Lär dig mer om hur YouTube bedriver skenande censur på sin populära plattform genom att läsa de senaste artiklarna på YouTubeCensorship.com .

Källor inkluderar:

Mediaite.com

Newsweek.com

Welt.de

Twitter.com

WashingtonExaminer.comKategorier:Hälsa, Media, Världspolitik, Video

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: