Noam Chomsky: 10 strategier för manipulation genom media

Kan vara en bild av 1 person och skägg

2021-07-17
Saxat från Facebook
Noam Chomsky, en av de viktigaste intellektuella i livet idag, har sammanställt listan över 10 strategier för manipulation genom media. Ge 5 minuter och du kommer inte att ångra det. Det var inget annat än att utöka dina kunskaper.

1-Strategin för distraktion

Det primära elementet för social kontroll är distraktionsstrategin som består av att avleda allmänhetens uppmärksamhet från stora problem och de förändringar som politiska och ekonomiska eliterna har beslutat, genom översvämningstekniken eller översvämningar av kontinuerliga distraktioner och obetydliga uppgifter.
Strategi för distraktion är också avgörande för att förhindra att allmänheten intresserar sig för väsentliga kunskaper inom området vetenskap, ekonomi, psykologi, neurobiologi och cybernetik. Håller publikens uppmärksamhet avvikande från verkliga samhällsproblem, fängslade av teman utan verklig betydelse.
Håll allmänheten sysselsatt, sysselsatt, sysselsatt, utan tid att tänka, tillbaka till gården som andra djur (citerat i texten ′′ Tysta vapen för lugna krig ′′).

2-Skapar problem och erbjuder sedan lösningarna

Denna metod kallas även ′′ problem-reaktion-lösning ”. Man skapar ett problem, en
′′situation′′ avsedd att orsaka en viss reaktion från allmänheten, med syftet att detta ska vara kontrollansvarig för de åtgärder man vill bli accepterad. Exempelvis: låta våldet i stan spridas eller intensifieras, eller organisera blodiga attacker, i syfte att göra allmänheten till att kräva säkerhetslagar och politik på bekostnad av frihet. Eller också: skapar en ekonomisk kris för att göra retrogressionen av sociala rättigheter och nedmonteringen av offentliga tjänster accepterad som ett nödvändigt ont.

3-Strategin för gradityd

För att göra en oacceptabel åtgärd accepterad, behöver du bara tillämpa den gradvis, på droppen, i följd år. Så här radikalt nya socioekonomiska förhållanden (nyliberalism) infördes under 80-och 90-talets decennium: minimistat, privatisering, otrygghet, flexibilitet, massarbetslöshet, löner som inte längre garanterar värdiga inkomster, så många förändringar det skulle ha skapat en revolution om de genomfördes på en gång.

4-Strategin att skilja sig åt

Ett annat sätt att få ett icke populärt beslut accepterat är att presentera det som ”smärtsamt och nödvändigt”, att få allmänhetens acceptans, i stunden, för framtida ansökan. Det är lättare att acceptera ett framtida offer än ett omedelbart offer. Först, för att ansträngningen inte görs omedelbart. För det andra, varför har publiken, massorna, alltid tendensen att naivt hoppas att ′′allt blir bättre imorgon′′ och att den uppoffring som krävs kunde undvikas. Detta ger publiken mer tid att vänja sig vid tanken på förändring och acceptera att den avfärdas när tiden kommer.

5-Nå till allmänheten som barn

De flesta reklamer riktade till allmänheten använder tal, argument, karaktärer och en särskilt barnslig intonation, många gånger nära svaghet, som om tittaren var en varelse på några år eller mentalt bristfällig. Ju mer du försöker lura tittaren desto mer brukar du använda en barnslig ton. Varför är det så? ′′Om någon tilltalar en person som om hen är 12 år eller yngre, så kommer de, utifrån förslagsvis, troligen att tendera till svar eller reaktion även utan kritiskt förnuft som den personen som är 12 år eller mindre′′ (se ′′ Tysta vapen för fredliga krig ′′).

6-Använder känslomässig aspekt mycket mer än reflektion

Ta vara på känslor det är en klassisk teknik för att provocera fram en kortslutning på en rationell analys och slutligen den kritiska känslan av individuellt. Dessutom tillåter användningen av känslomässiga register den omedvetna dörren till implantat eller injicera idéer, önskningar, rädslor och rädslor, tvång eller framkalla beteenden.

7-Håller allmänheten i okunskap och medelmåtta

Att göra allmänheten oförmögen att förstå teknologier och metoder som används för att kontrollera och förslava dem.
′′Kvaliteten på utbildning som ges till lägre samhällsklasser måste vara så fattig och medioker som möjligt, så att avståndet till okunskap som planeras mellan lägre klasser och överklasser är och förblir omöjligt att fylla från de lägre klasserna”.

8-Stimulera publiken att vara nöjd med medelmåttan

Pressar publiken att tro att det är modest att vara dum, vulgär och okunnig…

9-Förstärkande självskyldighet

Får individen att tro att han bara är boven till sin skam, på grund av sin otillräckliga intelligens, färdigheter eller ansträngningar. Så, istället för att göra uppror mot det ekonomiska systemet, nedvärderar individen sig själv och skyller ifrån sig, vilket i sin tur skapar ett depressivt tillstånd, vars effekt är hämningen av hans agerande. Och utan handling finns ingen revolution!

10-Att känna individer bättre än de själva vet

Under de senaste 50 åren har vetenskapens snabba framsteg genererat ett växande gap mellan allmänhetens kunskap och de som innehas och används av dominerande eliter. Tack vare biologi, neurobiologi, och applicerad psykologi har ′′ systemet ′′ haft avancerad kunskap om människan, både i sin fysiska och psykologiska form. Systemet har lyckats lära sig bättre om den gemensamma individen än han själv känner. Det betyder att systemet i de flesta fall utövar större kontroll och större makt över individer, större än det som samma individuella tränar över sig själv.


Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: