Skärpt straff för ”Toppjuristen” efter mordförsöket på Olsson-Lilja

2021-04-23 
WILLIAM ERIKSSON
https://www.dagensjuridik.se/nyheter/skarpt-straff-for-toppjuristen-efter-mordforsoket-pa-olsson-lilja/?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_campaign=210424

Hovrätten skärper straffet för den kvinnliga så kallade ”toppjuristen” efter mordförsöket på advokaten Henrik Olsson-Lilja.
Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att kvinnan ska dömas för både anstiftan av försök till mord och förberedelse till mord och dömer henne därför till 15 års fängelse.

Det var den 6 september 2019 som den välkände brottmålsadvokaten Henrik Olsson Lilja attackerades och sköts i sitt trapphus i centrala Stockholm. Snabbt väcktes misstankar mot en till honom närstående person, i media kallad ”toppjuristen”. Hon greps misstänkt för anstiftan till mordförsök, men släpptes vid häktningsförhandlingen och åtalades inte.

Några månader senare kunde en 54-årig man, med ett tungt kriminellt förflutet, gripas och åtalas misstänkt för mordförsöket. Han dömdes under våren 2020 av Svea hovrätt till 14 års fängelse för angreppet på Henrik Olsson Lilja. Enligt hovrätten var det fråga om en ”planerad oprovocerad och mycket hänsynslös gärning som lett till livshotande skador samt vissa kvarstående fysiska och psykiska men”.

Henrik Olsson Lilja har tidigare sagt till Dagens Juridik att han ”minns allting av händelsen”.

– Han sköt och jag svarade tillbaka. Men det är ett stressat tillstånd när man insett att man blivit skjuten och inte vet om man ska leva eller inte. Jag ville försöka rädda mitt liv. Det var bara det som det handlade om. Då attackerar man.
– Vi människor har en självbevarelsedrift och den kan visa sig på olika sätt. En del hamnar i chocktillstånd och gör ingenting. Andra flyr och en del agerar. Jag agerade.

Misstankarna utökades med tiden

Kort efter hovrättens dom greps och häktades den kvinnliga ”toppjuristen” misstänkt för stämpling till mord på Henrik Olsson Lilja redan hösten 2018, ett brott som aldrig fullbordades. Under tiden toppjuristen satt häktad utökades misstankarna till att också gälla anstiftan av det uppmärksammade mordförsöket i september 2019. 

Under förra våren väckte åklagare Lucas Eriksson åtal mot toppjuristen för stämpling till mord och förberedelse till mord 2018 samt anstiftan av försök till mord 2019. Tre män och ytterligare en kvinna åtalades samtidigt för delaktighet i brotten.

Fick 14 års fängelse i tingsrätten

Tingsrätten gjorde bedömningen att kvinnans agerande varit ”en sammanhållen gärning” som syftat till att ta livet av Henrik Olsson Lilja, varför hon dömdes för anstiftan av försök till mord – och inte förberedelsegärningen.
Tingsrätten skrev:

”Om det inte vore för hennes vilja att döda Henrik Olsson Lilja (reds.anm) och de uppdrag som hon lämnat hade mordförsöket aldrig ägt rum. Hon ska därför dömas till fängelse i 14 år i likhet med den man som tidigare dömts för att ha avlossat det livshotande skottet”.

En medåtalad man dömdes samtidigt till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Samtidigt dömdes också en kvinna, samt två yngre män, för stämpling till mord respektive förberedelse till mord. Påföljden för dessa tre bestämdes till skyddstillsyn.

Hovrätten skärper straffet för ”toppjuristen”

Idag meddelade Svea hovrätt att man skärper straffet för den kvinnliga ”toppjuristen” till 15 års fängelse.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten inte att förberedelsen av mordet 2018 ska ingå som en del av anstiftansbrottet. Hon döms därför för både anstiftan av försök till mord och förberedelse till mord till 15 års fängelse.

Vad gäller de övriga åtalade som överklagat domen fastställer hovrätten tingsrättens dom.


Relaterat:

Polisen misstänker: Toppjuristen planerade nytt attentat mot Henrik Olsson Lilja

Vem är advokat Henrik Olsson Liljas ex-fru?Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: