Andrian Zenz inför rätta i Kina

Publicerat  av mychina
Kwang
https://mychinaway.blog.se/andrian-zenz-infor-ratta-i-kina/

En domstol i Kashi i Xinjiang har accepterat en stämning mot Adrian Zenz av ett företag i Xinjiang för att ha spridit falska rykten om tvångsarbetet vilket har skadat företagets affärer och orsakat förluster.

Detta är intressant för det öppnar även för att dra svenska journalister personligen och svenska media inför rätta för att ha spridit falska rykten om tvångsarbete, koncentrationsläger, våldtäkter, och liknande falska rykten.

Individuella svenska journalister är inte skyddade i Kina av en svensk ansvarig utgivare, svensk lag, att så är fallet i Sverige är betydelselöst. Detta betyder att även om svenska journalister gömmer sig undan ansvar och rättvisan i Sverige, kan dom dras inför rätta i Kina och dömas i sin frånvaro, vilket kallas tredskodom, och tillämpas även i svenska domstolar.

En fällande dom i Kina betyder även att individuella journalister kan begäras utlämnade till Kina. Sverige kommer knappast att lämna ut några svenska medborgare, men de som befinner sig utomlands, till exempel på Taiwan, kommer inte att vara skyddade på samma sätt. Dessutom blir dom dömda brottslingar på flykt, och det kommer att allvarligt hämma deras framtida möjligheter att resa utanför Sverige. Vid varenda besök i andra länder och varenda mellanlandning riskerar dom att utlämnas till Kina. Dessutom finns möjligheter att beslagta tillgångar för att betala utdömd ersättning eller skadestånd.

Översättning.
https://www.globaltimes.cn/page/202103/1217788.shtml

Uppdatering: Domstolen har accepterat en stämning till rättegången från ett Xinjiang företag som stämmer Adrian Zenz över falska rykten om ”tvångsarbetet”

Publicerad: mars 09, 2021 10:23 Uppdaterad: 10 april 2021 10:23


Adrian Zenz Foto: Skärmdump av en online-video

En lokal domstol i Kashi, Northwest Kinas Xinjiang Uygur autonoma region, har accepterat en stämningsansökan från ett Xinjiang-lokalt textilföretag som stämmer den notoriska anti-china tyska forskaren Adrian Zenz för att sprida falska rykten om ”tvångsarbete” mot företaget, en lokal nyhetswebbplats rapporterade på fredagen.

Xinjiang Shache Xiongying Textile Company, ett av ett antal företag och individer i Xinjiang som har utsett advokater till att stämma den tyska förmenta ”forskaren” Adrian Zenz (som kallar sig Zheng Guoen på kinesiska), det bekräftas via det lokala media ts.CN att domstolen i Kashi accepterade fallet den 2 april.

Zenz har skrivit artiklar som fabricerar och förvrider fakta och förtalar företaget genom att hävda att det är inblandat i ”tvångsarbete”. Detta har allvarligt skadade företagets rykte och orsakat allvarliga ekonomiska förluster, säger representanter för företaget. Företaget kräver att Zenz stoppas att fortsätta lagöverträdelserna, slutar sprida rykten, ber om ursäkt, och kompensera företaget för förlusterna.

Lokala företag lämnade in en stämning till en civil rättegång i mars, vilken krävde att Zenz ber om ursäkt, agerar för att återställa företagets rykte, och kompenserar företagen för deras förluster.

Adrian Zenz, född 1974, är en ökänd anti-china pseudo-forskare. Han är en tysk ultraradikal fundamentalistisk kristen som tror att han är ”ledd av Gud” på ett ”uppdrag” mot Kina. Han är även ledamot av organisationen Offren För Kommunismen Memorial Foundation, en engelsk organisation som inrättades av den amerikanska regeringen 1993, och han är Senior Fellow i en forskargrupp som inrättades av den amerikanska underrättelsetjänsten för att förtala och verka mot yrkesutbildningscentra i Xinjiang.

År 2018, när han fortfarande var en fakultetsmedlem i European School of Culture and Theology at Columbia International University, Korntal, har han nästan över en natt gått från en okänd forskare till att kalla sig en ”expert” på Xinjiang, och verka som en centralfigur i USA:s desinformationskampanj mot Kina.

Under de senaste åren har Zenz producerat flera sensationella ”rapporter” om Xinjiang på sociala medieplattformar som Twitter och fabricerat falsk akademisk forskning på Xinjiang, där han framställer sig som en framstående sponsor av lokala etniska minoriteter och övervakare av tvångsarbete av Uigurerna.

Dessa falska påståenden har drivits av västerländska medier. Missled av sådana rykten om Xinjiang har vissa länder och företag minskat eller till och med stoppat import av bomulls- och bomullsprodukter från Xinjiang, vilket orsakar några bomullsbönder och bomullsförädlingsföretag i Xinjiang att drabbas av stora ekonomiska förluster.

Slut på översättningKategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: