Korruptionen skadeglädjer eftersom Tyskland lider av flera skandaler

26/03/2021
https://www.transparency.org/en/

Transparency International

Igår rapporterade tyska medier att myndigheterna försöker arrestera affärspartnern till två parlamentariker som är inblandade i COVID-19-masken om korruption.
  File:Alfred Sauter 2012 - RalfR.jpg - Wikimedia Commons  Masken-Affäre: Nach Löbel auch Nüßlein - CSU-Politiker tritt jetzt aus  Partei aus - „War unausweichlich“ | Politik
Alfred Sauter                    Georg Neusslein

Bundestagmedlemmarna Alfred Sauter och Georg Nuesslein misstänks ha berikat sig genom ett ogenomskinligt regeringsavtal om att köpa COVID-19-masker. Enligt Sueddeutsche Zeitung anklagas Sauter för att ha fått 1,2 miljoner euro genom ett företag baserat i Karibien och en Liechtenstein-bank till ett företag som ägs av hans familjemedlemmar. Nuessleins företag fick enligt uppgift 660 000 euro i början, men när de ytterligare 540 000 euro kopplades blev Liechtensteins bank misstänkt.  

Banken lämnade in en misstänkt verksamhetsrapport – en skyldighet mot penningtvätt som många andra banker inte tar lika seriöst . Rapporten varnade München åklagare, som nu undersöker om Nuesslein och Sauter använde sina parlamentariska mandat för att ordna affären.  

Flera förbundsmedlemmar har utsatts för korruptionsanklagelser de senaste veckorna, vilket utlöst allmän upprördhet och kastat sitt parti i en kris .  

Dr. Nicolas Loebel Receives the 2017 IPA Clinical PDT Research Excellence  AwardI ett orelaterat fall avgick Nikolas Loebel (bilden) från Bundestag på grund av anklagelser om att han också tjänade på ett COVID-19-maskerar regeringsavtal.  

Igår rapporterade tyska medier att myndigheterna försöker arrestera affärspartnern till två parlamentariker som är inblandade i COVID-19-masken om korruption.

Bundestagmedlemmarna Alfred Sauter och Georg Nuesslein misstänks ha berikat sig genom ett ogenomskinligt regeringsavtal om att köpa COVID-19-masker. Enligt Sueddeutsche Zeitung anklagas Sauter för att ha fått 1,2 miljoner euro genom ett företag baserat i Karibien och en Liechtenstein-bank till ett företag som ägs av hans familjemedlemmar. Nuessleins företag fick enligt uppgift 660 000 euro i början, men när de ytterligare 540 000 euro kopplades blev Liechtensteins bank misstänkt.  

Banken lämnade in en misstänkt verksamhetsrapport – en skyldighet mot penningtvätt som många andra banker inte tar lika seriöst . Rapporten varnade München åklagare, som nu undersöker om Nuesslein och Sauter använde sina parlamentariska mandat för att ordna affären.  

Flera förbundsmedlemmar har utsatts för korruptionsanklagelser de senaste veckorna, vilket utlöst allmän upprördhet och kastat sitt parti i en kris .  

I ett orelaterat fall avgick Nikolas Loebel från Bundestag på grund av anklagelser om att han också tjänade på ett COVID-19-maskerar regeringsavtal.  

Efter rapporter om ett tvivelaktigt maskeravtal och lobbyverksamhet på uppdrag av den azerbajdzjanska regeringen lämnade Mark Hauptmann också det tyska parlamentet.   

Den tyska-azerbajdzjanska förbindelsen går djupt, vilket ny rapportering från VICE Tyskland visar.  

Tidigare denna månad exponerades Axel Fischer som ännu en Bundestag-medlem som kan ha dragit nytta av den ökända azerbajdzjanska tvättfonden . Han anklagas för att ha mottagit betalningar mot att främja regimens intressen under sin tid vid Europarådets parlamentariska församling.   

För Transparency International är ärendet ytterligare bevis på behovet avEuroparådet att inrätta ett permanent organ för att utreda korruption bland delegater och tjänstemän. Som nuvarande president har den tyska regeringen det perfekta tillfället att hjälpa till att få det att hända.  

Inuti Bundestag påskyndade de senaste mutorna och onödiga inflytandeskandalerna utarbetandet av en lag för att äntligen upprätta ett lobbyregister. Lagstiftningen – som hade stannat i flera år och antogs igår – faller betydligt under dess önskade omfattning och det tyska civilsamhället kräver ytterligare ändringar .  

Som vi har upprepade gånger sagt är inget land immunt från korruption, inklusive de som ligger högst upp i vårt korruptionsindex 2020  – som Tyskland.  

De senaste skandalerna som implicerar lagstiftare måste bli en vändpunkt för antikorruption i Tyskland. Transparency International Tyskland föreslår en serie viktiga reformer som är akut nödvändiga.  

 
 
Vad tror du? Låt oss veta @anticorruption .


Kategorier:Uncategorized

%d bloggare gillar detta: