Forskare är ganska säker på att de hittade en portal till den femte dimensionen

  • Mörk materia kan vara resultatet av fermioner som skjutits in i en skev femte dimension.
  • Denna teori bygger på en idé som först anfördes 1999, men är unik i sina resultat.
  • Mörk materia utgör 75 procent av materien men har aldrig observerats … ännu.

I partikelfysik är en fermion en partikel som följer Fermi – Dirac-statistiken och har i allmänhet halv udda heltalssnurr 1/2, 3/2 etc. … Vissa fermioner är elementära partiklar, såsom elektronerna, och vissa är sammansatta partiklar , såsom protonerna.


I en ny studie säger forskare att de kan förklara mörk materia genom att posera en partikel som länkar till en femte dimension.

Medan den ”warped extra dimension” (WED) är ett varumärke som tillhör en populär fysikmodell som först introducerades 1999, är denna forskning, publicerad i European Physical Journal C, den första som tillsammans använder teorin för att förklara det långvariga mörka materieproblemet inom partikelfysiken.

Vår kunskap om det fysiska universum bygger på idén om mörk materia, som tar upp den stora majoriteten av materien i universum. Mörk materia är en slags nypa som hjälper forskare att förklara hur gravitationen fungerar, eftersom många funktioner skulle lösa sig eller falla sönder utan en ”x-faktor” av mörk materia. Ändå stör mörk materia inte partiklarna vi ser och ”känner”, vilket innebär att den också måste ha andra speciella egenskaper.

”[Det] här finns fortfarande några frågor som inte har något svar inom [standardmodellen för fysik],” förklarar forskarna från Spanien och Tyskland i sin studie. ”Ett av de mest betydelsefulla exemplen är det så kallade hierarkiproblemet, frågan varför Higgs-bosonen är mycket lättare än den karakteristiska gravitationsskalan. [Standardmodellen för fysik] kan inte rymma några andra observerade fenomen. Ett av de mest slående exemplen är förekomsten av mörk materia. ”

Den nya studien syftar till att förklara närvaron av mörk materia med hjälp av en WED-modell. Forskarna studerade fermionmassor, som de tror kunde kommuniceras till den femte dimensionen genom portaler, vilket skapade reliker av mörk materia och ”fermionisk mörk materia” inom den femte dimensionen.

Kunde dimensionresande fermioner förklara åtminstone några av de mörka materiens forskare hittills inte har kunnat observera? ”Vi vet att det inte finns någon livskraftig [mörk materia] kandidat i [standardmodellen för fysik]”, säger forskarna, ”så redan detta faktum ber om närvaron av ny fysik.”

I grund och botten skapar en nyckelbit i matematik massor av fermioner som manifesteras i det så kallade femte dimensionella skevade utrymmet. Denna ”mörka sektor” i fickan är ett möjligt sätt att förklara den enorma mängd mörk materia som hittills har undgått upptäckt med hjälp av traditionella mätningar utformade för standardmodellen för fysik. Fermions som fastnat genom en portal till en skev femte dimension kan ”fungera som” mörk materia.

Hur skulle vi observera denna typ av mörk materia för att verifiera den? Hittills är detta hållningen för många olika teorier om mörk materia. Men allt som krävs för att identifiera fermionisk mörk materia i en skev femte dimension skulle vara rätt typ av gravitationsvågdetektor, något som växer i prevalens runt om i världen. Faktum är att svaret på den mörka materiens gåta kunde finnas precis runt hörnet.Kategorier:Naturen, naturförstöring, Rymden, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: