Graham varnar för att Kamala Harris kunde bli riksrättsåtalad eftersom Demokraterna ”öppnade Pandoras ask”

‘Om man använder den här modellen vet jag inte hur Kamala Harris inte kunde bli riksrättsåtalad …’

Republikanernas senator Lindsey Graham varnade på söndagen om att demokraterna kan ha öppnat ”pandoras ask” genom att förfölja den tidigare presidenten Donald Trump med ytterligare en riksrättsanklagelse.

Vad är bakgrunden?

Trots att Trump anklagades för andra gången innan han lämnade ämbetet, var en av de största frågorna som uppstod under hans senatprocess i förra veckan om konstitutionaliteten att genomföra en rättsprocess mot någon som nu är privat medborgare.

I själva verket begränsar Artikel II, avsnitt 4 i USA:s konstitution, uppenbart anspråk på riksrättsåtal mot ”president, vice president och alla civila tjänstemän i USA”.

Image result for mitch mcconnellSenatens minoritetsledare Mitch McConnell (R-Ky.) hävdade att Trump är ”praktiskt och moraliskt ansvarig för att ha provocerat händelserna” som hände den 6 januari. Men han förklarade efter Senatens rättsprocess att han röstade för att frikänna Trump för han trodde att Senaten inte hade konstitutionell jurisdiktion att genomföra en rättsprocess mot en före detta president. I själva verket kallade McConnell Trump ”inte berättigad för fällande dom”.

Vad sa Graham?

Republikanen från South Carolina förklarade på söndagen att demokraterna har nu skapat ett prejudikat som kan slå tillbaka mot dem och hemsöka dem i framtiden.

Faktum är att Graham sa, att om republikanerna återtar kontrollen över kammaren kan vice president Kamala Harris tänkas bli ställd inför riksrätt för exakt samma anklagelser som demokraterna nu uppmätte mot Trump.

”Vi har öppnat Pandoras ask för framtida presidenter”, sa Graham.

”Om du använder den här modellen, vet jag inte hur Kamala Harris inte kunde bli riksrättsåtalad om republikanerna tar över kammaren, för att hon faktiskt räddade upprorsmakare, och en av upprorsmännen återvände till gatorna och bröt någons huvud, ”förklarade Graham. ”så vi har öppnat Pandoras ask här, och jag är ledsen för landet.”

Grahams hänvisning till Harris är en hänvisning till den före detta senatorn i Kalifornien då hon förra sommaren, uppmanar sina anhängare att bidra med pengar till en fond för borgen för demonstranter.

Tidigare i intervjun sa Graham att han trodde att rättegångsförhandlingen mot Trump var i strid mot grundlagen.

”Jag kände att riksrättsförhandlingen inte bara var författningsstridig – jag fördömer vad som hände den 6 januari – men processen som de använde för att anklaga den här presidenten var en förolämpning av rättsstatsprincipen”, förklarade Graham.

”Han är den första presidenten som någonsin anklagas utan advokat, utan vittne, utan förmåga att konfrontera dem som anklagade honom och rättegångsinspelningen var ett fullständigt skämt, med hörsägen efter hörsägen,” tillade han.Kategorier:Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: