Kinas eget nyår – vad är det och varför firar man det

Publicerat  av mychina
Kwang

https://mychinaway.blog.se/kinas-eget-nyar-vad-ar-det-och-varfor-firar-man-det/

农历新年, 中国新年

Kinas egen nyår, vad är det och varför firar Kina sitt eget nyår. Varför firar Kina inte nyår på nyår som alla andra. Sanningen är att man firar faktiskt nyår på nyår, för i Kina missar man aldrig ett bra tillfälle att fira något. Det verkligt viktiga nyåret är det kinesiska nyåret, och det är en tradition som går tusentals år tillbaka.

Den 3 februari var officiellt början på våren i Kina och det betyder att nu var det dags att börja tänka på vårbruket. Varje år får ett namn efter ett djur, i år 2021, är det oxens år, och lite skämtsamt säger man att alla som föds ett sådan år kallas för oxar. Nyåret i år 2021 inträffar den 12 februari och tidpunkten bestäms varje år av när nymånen inträffar, vilket då är den första dagen på det nya året. På vissa sätt liknar det valborgsmässoafton i Sverige.

Officiellt varar nyårsfirandet 16 dagar, men numera sträcker många ut det till en månad. Varje dag av dom 15 följande har en speciell betydelse och är en festival i sig själv.

Det finns mängder av fabler, myter och sagor som rör Kinas nyår och firandet av nyåret. Viktigast är att den 11 februari, som i år är nyårsafton. Då samlas familjerna, som regel hos den äldste inom familjen, de äldsta och det yngsta möts och äter nyårsmiddag tillsammans. Maten liknar ett svenskt julbord, men varierar på olika platser och traditionell mat finns med. Det är även en tid att komma ihåg sina förfäder. Man besöker deras gravar, tänder ljus och rökelse, och symboliskt bjuder dom på nyårsmaten.

Man dekorerar dörrar och fönster med ordspråk och poem på rött papper med texter om lycka, framgång, ett långt liv, man bränner av smällare och raketer, något som dock har minskat för det ställer till med för mycket luftföroreningar. Man har tidigare städat huset för att symboliskt städa bort all olycka och dåligt som kan ha gömt sig under året, man ger varandra gåvor i röda kuvert, något som är mycket populärt bland barnen, och man besöker förfädernas gravar och symboliskt ger dom en del av nyårsmiddagen.

Man ber till högre makter, kanske om bra resultat i skolan, ett långt och lyckligt giftermål, eller om hälsa och välstånd.

Hur började det.

Ingen vet, men det har inte hindrat mytologin att frodas och finns i åtskilliga variationer. Detta är en av de mest kända.

En gång för mycket länge sedan bodde det ett mycket elakt monster uppe i bergen. Ibland bor monstret i havsdjupen. Monstret kallades för Nian 年兽 vilket helt enkelt betyder årets monster. Nian levde uppe bergen men en gång var år blev monstret hungrigt och kom ner till byn och åt upp några bybor, och speciellt barn, och förstörde byn. Byborna brukade gå och gömma sig varje år, men kom tillbaka till en förstörd by efter Nians härjningar.

Ett år bestämde sig en äldre man som hette Yanhuang att stanna kvar och bekämpa Nian, han hade en idé sa han hur han skulle kunna rädda byn, så han tänkte inte fly utan stanna kvar. Byborna tyckte han var vansinnig, men Yanhuang gav sig inte, han stannade kvar. Resten av byborna flydde som förut.

När dom kom tillbaka förväntade dom sig att finna byn förstörd och Yanhuang uppäten, men både byn och Yanhuang fanns kvar och han såg både nöjd och lycklig ut. Han hade upptäckt att Nian var rädd för den röda färgen och höga ljud, så han hade klätt sig i röda kläder, klistrar röda papper på alla dörrar, och bränt av smällare, och Nian hade flytt, och vågade aldrig komma tillbaka.

Så till denna dag bränner man smällare, fyrverkeri och alla ska bära röda kläder.

Covid

Vårfestivalen brukar medföra den största resandet på året med stort trängsel överallt. I år har världen en ovanligt problem – Covid – 19. I länder som Sverige har regeringen diktatoriskt infört drakoniska regler och det helt utan konsultation och samtycke med innevånarna, och den som bryter mot maktens regler kan förvänta sig straff och dryga böter. Makteliten vet alltid vad som är bäst för massorna. Kina är folkstyrt, mycket olika länder som Sverige där regeringen, vilken är utsedd av partierna, enväldigt bestämmer. Regeringen i Kina konsulterar med befolkningen, gemensamma mål sätts upp i samråd, och eftersom landets innevånare har varit med och bestämma om vilka dom målen skall vara känner knappast någon ett behov över att protestera mot reglerna.

Alla vet hur virus och förkylningar smittar och sprids, det är något alla får lära sig i tre-årsåldern, så alla vet hur man skall minska spridningen av smittan. I slutändan har man nu bestämt att envar i landet skall ta ansvar för sina egna handlingar och visa respekt mot andra och undvika resor och folksamlingar och istället resa och besöka digitalt. Regeringen i Kina har inte utfärdat några regler, något tvång, eller påföljder. I en undersökning säger 93 % att man kommer att besöka digitalt. Man använder WeChat, en nivå av teknologi dit Sverige inte ännu hunnit utvecklas. Sverige ligger omkring 10 år efter i teknologi utvecklingen och 50 år efter i samhällsutvecklingen. Kina övergav det ideologiskt styrda samhället för omkring 50 år sedan.

Traditioner att iaktta.

Det finns en hel del traditioner som omger nyåret, en del kallar det skrock, och de flesta tror idag lika mycket på dom som svenskarna tror på småtomtar, men tradition är tradition.

 • Ät inte gröt, det betyder fattigdom.
  Tvätta inte håret, man kan råka tvätta bort lyckan.
  Sy inte, du kan punktera rikedom.
  Svär inte, den du svär åt kan dö.
  Tvätta inte kläder. Du kan tvätta bort välstånd.
  Städa inte, städning skall vara avklarad före nyåret. Du kan städa bort lycka.
  Gråt inte, det betyder motgång.
  Slå inte sönder glas eller porslin, det betyder olycka och motgång.
  Använd inte saxar och knivar, det kan skära sönder lycka.
  Låna inte ur eller återkräv pengar. Det betyder skulder.
  Skada eller döda ingen, djur eller människa, för då drabbar olyckan dig.
  Bär inte svarta eller vita kläder, det betyder sorg.
  Undvik sjukhus, dom gör dig sjuk.
  Ge aldrig en klocka som present, den mäter tiden tills mottagaren dör.

Sköldpaddan är en symbol för långt liv. Denna demon har formen av en sköldpadda som vaktar rikedom, notera mynten han ruvar på. Genom att röra vid sköldpaddan ger den beröraren lång och rikt liv.

Så nu vet ni.Kategorier:Världspolitik

Etiketter:,

1 svar

 1. ________________________________

  Gilla

%d bloggare gillar detta: