Jenny Wennberg, Arbetarbladet – den köpta ”Journalisten”svarar

2021-02-09
 
”Vi får vara evigt tacksamma att Hitler är död”.
 
Har Jenny Wennberg blivit nyliberal?”Min sanning” är ju onekligen en oantastlig programtitel. Det går liksom inte att ifrågasätta människors egna sanningar. Eftersom det inte nödvändigtvis är sanningar över huvud taget.

SVT har ett ansvar för demokratin. Men av allt att döma verkar man också se som del av sitt ansvar att framställa Mattias Karlsson i så bra dager som möjligt.

Vem minns exempelvis inte SVTs kärleksförklaring till ”dokumentär” som sändes härom året. Mattias Karlsson fick den gången puttra runt i den svenska myllan i ett idolporträtt. Mattias Karlsson hemma hos föräldrarna, Mattias Karlssons kärlekssorg, Mattias Karlsson som pappa, och ja, så var det den där bisaken också, det vill säga Mattias Karlsson som Sverigedemokraternas chefsideolog. SVT ska granska politiker och deras ”sanningar”. Men några sådan ansatser gör inte SVT i ”Min sanning” som sändes förra söndagen. När SVT sänder ”Min sanning” med Mattias Karlsson som gäst är det istället andra gången på förhållandevis kort tid som SVT istället för att granska, väljer att gulla med Mattias Karlsson.

Det är obegripligt och det är direkt farligt.

När SVT, med sitt enorma genomslag, väljer att sända mysdokumentärer och trivselprogram med politiskt destruktiva krafter som Mattias Karlsson springer man rasismens och populismens ärenden. Det är precis så här Sverigedemokraterna skulle vilja att det var jämt. Bara sköna fåtöljer och mysiga frågor, aldrig granskningar och tuffa utfrågningar.

Möjligheten att porträttera Sverigedemokraterna som något ofarligt är ovärderlig för partiet. Det är så här rasistiska budskap neutraliseras till något helt normalt och inte alls särskilt mycket att orda om.

Att det är just farligt verkar SVT över huvud taget inte reflektera över. Att det man gör med Mattias Karlsson är att göra honom helt ofarlig, trots att han inte är det, verkar SVT omedvetet om.

Det kan tyckas anmärkningsvärt, inte minst givet att ett av de största hoten mot Public Service och SVT och dess oberoende är just Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna har varit tydliga med hur man ställer sig till dem. Skulle Jimmie Åkesson få bestämma skulle P3 läggas ner. Sverigedemokraterna har skrivit motioner om att påverka innehållit i så väl SVT som SR och under lång tid varit ärliga med att man vill ha politiskt inflytande över journalistiken. Sverigedemokraterna vill påverkar Public Service. Får partiet möjlighet att styra kommer Public Service tvivels utan bli ett av partiets första offer. Det handlar trots allt om ett parti som representeras av individer som ondgör sig över att journalistiken i Sverige inte ser ut som i Ungern.

Men, som sagt. Allt detta verkar inte vara något som leder till att nattsömnen går förlorad bland de som travar runt i TV-huset i Stockholm. Så känner däremot inte den som varit på något av Sverigedemokraternas väckelsemöten ute i landet. Som sett alla de som samlats i Gävle och på andra platser för att lyssna, verkligen lyssna på vad partiet har att säga.

Vi får vara evigt tacksamma över att Hitler redan är död. Annars hade han förmodligen för länge sedan fått sitta och mysa om sin sanning hos SVT.

Jenny Wennberg, Arbetarbladet, Gävle


Här är Olle Ljungbecks inlaga till Jenny och som hon svarar på:

https://bakomkulisserna.biz/2021/01/19/jenny-wennberg-arbetarbladet-den-kopta-journalisten/Kategorier:Media, Svensk politik

Etiketter:, , ,

1 svar

  1. Samtidigt som personer som Jenny Wennberg är ännu farligare för samhället …

    Gilla

%d bloggare gillar detta: