FBI-advokat som förfalskade e-post i Carter Page FISA-processen dömd till skyddstillsyn

The Federal Bureau of Investigation seal is seen at FBI headquarters in Washington, on June 14, 2018. (Yuri Gripas/Reuters)

BY IVAN PENTCHOUKOV
January 29, 2021

Ex-FBI lawyer Kevin Clinesmith pleads guilty in first criminal case arising  from Durham probe | Fox News

Carter Page - WikipediaEn federal domare dömde den 29 januari den tidigare FBI-advokaten Kevin Clinesmith till 12 månaders skyddstillsyn för att ha förfalskat ett e-postmeddelande som resulterade i ett av flera stora fel i ansökningarna om att spionera på tidigare Trump-kampanjrådgivaren Carter Page (bilden).

USA: s tingsrättdomare James Boasberg beskrev Clinesmiths förfalskning som en ”olämplig genväg.” Domaren instämde i försvarets argument att FBI-advokaten inte hade för avsikt att ljuga när han lade till orden ”inte en källa” till ett e-postmeddelande från en CIA-kontaktperson som beskrev Page som information till byrån.

Miscarriage of Justice' as Clinesmith Gets Slap on the Wrist - National  Legal & Policy CenterJames Boasberg (bilden), som fungerar som en av domarna i den hemliga utländska underrättelse-tjänstens övervakningsdomstol som godkände ansökningarna om att övervaka Page, sa att Clinesmiths förfalskning skadar domstolens anseende. Domaren sa att han inte hade någon anledning att vara oense med slutsatserna i rapporten från Department of Justice Office of Inspector General, som fann att Clinesmiths handlingar inte motiverades av hans partiskhet mot president Donald Trump.

Domaren beordrade också Clinesmith att göra 400 timmars samhällstjänst.

Regeringen argumenterade för fängelsestraff för Clinesmith och bestred påståendet att den tilltalade inte tänkte ljuga när han ändrade e-postmeddelandet. Åklagaren hävdade att förfalskningen var ”besläktad med identitetsstöld” eftersom Clinesmith effektivt efterliknade CIA-förbindelsen genom att ändra meddelandet. Anthony Scarpelli, en av åklagarna, sa till domaren att den ”resulterande skadan är omätbar.”

I ett tilltal till domstolen beskrev Clinsemith e-postförfalskningen som ett ”kritiskt fel i bedömningen” och en ”onödig genväg.”

”Jag skadade just de institutioner som jag värnar om och beundrar,” sa Clinesmith.

Försvarsadvokaten målade Clinesmiths gärning som en ”sinnesförvirring” i ett annars hedervärt liv.

Domaren noterade att han fick ungefär 50 brev som bekräftade Clinsemiths karaktär. Boasberg noterade också att han inte kan ignorera den skada som Clinesmith redan har lidit, inklusive förlusten av sitt regeringsjobb och potentialen att förlora sin advokatlicens. Domaren noterade att Clinesmith tvingades från att vara en obskyr advokat till centrum för en nationell orkan över felaktig övervakning av Trump-kampanjassistenter.

Vid ett tilltal vid dömningsförhandlingen beskrev Page den skada han lidit till följd av övervakningen och de därtill hörande regeringsläckorna. Han sa att en nära vän skar alla band med honom medan media målade honom som en rysk tillgång. Page sökte nåd och bad inte om att Clinesmith skulle få fängelsetid.

I argumenteringen för fängelsestraff citerade Scarpelli fallet med den tidigare Trump-kampanjrådgivaren George Papadopoulos och advokaten Alex van der Zwaan, som båda dömdes till fängelse för samma anklagelse som en del av utredningen av specialråd Robert Mueller. Scarpelli hävdade att Clinesmiths brott är mer allvarligt än Papadopoulos.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

%d bloggare gillar detta: