Mellan hammaren och städet! – Carl Norberg 2021-01-25

Risk är ett strategiskt brädspel med diplomati, konflikt och erövring för två till sex spelare. Standardversionen spelas på ett bräde som visar en politisk världskarta, uppdelad i fyrtiotvå territorier, som är grupperade i sex kontinenter. Turordningen roterar bland spelare som kontrollerar arméer med spelpjäser som de försöker fånga territorier från andra spelare med resultat som bestäms av tärningskast. Spelare kan bilda och upplösa allianser under spelet. Målet med spelet är att ockupera varje territorium på brädet och därigenom eliminera de andra spelarna. Spelet kan vara långt och det krävs flera timmar till flera dagar att slutföra.

Risk uppfanns av den franska filmregissören Albert Lamorisse och släpptes ursprungligen 1957 som La Conquête du Monde (världens erövring) i Frankrike, och det blev ett av de mest populära brädspelen i historien och inspirerade andra populära spel som Axis & Allies och Settlers of Catan. De enkla reglerna men komplexa interaktioner gör det tilltalande för vuxna såväl som barn och familjer. Det produceras fortfarande av Hasbro med många utgåvor och varianter med populära mediateman och olika regler inklusive PC-programversioner, videospel och mobilappar. Det köptes av Parker Brothers och släpptes 1959 med vissa modifieringar av reglerna som Risk: The Continental Game, sedan som Risk: The Game of Global Domination.

Efter introduktionen släpptes den första nya versionen av Risk på nästan 20 år 1986. Den kallades Castle Risk och innehöll en karta som visar europeiska slott från 1700-talet istället för en världskarta. Det var en ekonomisk besvikelse. Det skulle ta ytterligare 15 år innan företaget försökte igen. 1993 lades reglerna för Secret Mission Risk, som hade varit standarden i Europa, till USA-upplagan. Efter en begränsad specialutgåva 1999 i Frankrike med namnet Risk: Édition Napoléon till minne av 200-årsjubileet för Napoleontiden (1799-1815) publicerades en ny utgåva som heter Risk: 2210 A.D. 2001 av Hasbros division Avalon Hill. Spelet var futuristiskt tema med månterritorier, havsområden och befälhavare och erbjöd ett antal utvidgningar. Från och med 2002 släpptes riskversioner kring mediefranchise som Lord of the Rings, Star Wars, Transformers och olika andra under de flesta år, ibland upp till sex upplagor per år. En samlarutgåva av klassisk Risk i trälåda i bokhylla utfärdades 2005 som en del av Parker Brothers Vintage Game-serie, distribuerad genom Target Stores.

Målet i traditionellt Risk är att ta över världen. Det finns också olika slags uppdragskort som man kan välja att spela med, den spelare som först fullbordat uppdraget vinner. Det finns många väl beprövade strategier för hur ett Risk-parti vinns, där det mest kända och kanske mest framgångsrika sättet är det som erövrare i tusentals år levt efter: ”Den som kontrollerar Asien kontrollerar spelet”.

Donald Trump skyller ju som bekant på det kommunistiska partiet, och Kina skyller på ett fåtal svenskar som på ett brutalt vis lägger sig i Kinas inre angelägenheter.Kategorier:Hälsa, Media, Svensk politik, Världspolitik, Video

Etiketter:, , ,

2 svar

  1. Fler chefer vaccinerade familj före personalen
    https://www.expressen.se/nyheter/fler-chefer-vaccinerade-familj-fore-personalen/

    -Detta är problem att total idioter puttas till chefspositioner – detta är resultat av infiltrerad och degraderad ledarskap -leder bildning under korrupta skolningar och selektering av Wallenberg korrupta och degraderade sekt apparaten

    Gilla

%d bloggare gillar detta: