”Toppjuristen” anstiftade mord på Olsson Lilja – får 14 års fängelse

Karin Lilja

Publicerad: 2021-01-18
https://www.dagensjuridik.se/nyheter/toppjuristen-anstiftade-mord-pa-olsson-lilja-far-14-ars-fangelse/

Den så kallade kvinnliga ”toppjuristen” döms till 14 års fängelse för anstiftan till försök till mord på advokaten Henrik Olsson Lilja.
Samtidigt döms en medåtalad man till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord och ytterligare tre åtalade personer till skyddstillsyn för sin inblandning.

Det var den 6 september 2019 som den välkände brottmålsadvokaten Henrik Olsson Lilja attackerades och sköts i sitt trapphus i centrala Stockholm. Snabbt väcktes misstankar mot en till honom närstående person, i media kallad ”toppjuristen”. Hon greps misstänkt för anstiftan till mordförsök, men släpptes vid häktningsförhandlingen och åtalades inte.

Några månader senare kunde en 54-årig man, med ett tungt kriminellt förflutet, gripas och åtalas misstänkt för mordförsöket. Han dömdes under våren 2020 av Svea hovrätt till 14 års fängelse för angreppet på Henrik Olsson Lilja. Enligt hovrätten var det fråga om en ”planerad oprovocerad och mycket hänsynslös gärning som lett till livshotande skador samt vissa kvarstående fysiska och psykiska men”.

Henrik Olsson Lilja har tidigare sagt till Dagens Juridik att han ”minns allting av händelsen”.

– Han sköt och jag svarade tillbaka. Men det är ett stressat tillstånd när man insett att man blivit skjuten och inte vet om man ska leva eller inte. Jag ville försöka rädda mitt liv. Det var bara det som det handlade om. Då attackerar man.
– Vi människor har en självbevarelsedrift och den kan visa sig på olika sätt. En del hamnar i chocktillstånd och gör ingenting. Andra flyr och en del agerar. Jag agerade.

Toppjuristen åtalades förra året

Kort efter hovrättens dom greps och häktades den kvinnliga ”toppjuristen” misstänkt för stämpling till mord på Henrik Olsson Lilja redan hösten 2018, ett brott som aldrig fullbordades. Under tiden toppjuristen satt häktad utökades misstankarna att också gälla anstiftan av det uppmärksammade mordförsöket i september 2019. 

I våras väckte åklagare Lucas Eriksson åtal mot toppjuristen för stämpling till mord och förberedelse till mord 2018 samt anstiftan av försök till mord 2019. Tre män och ytterligare en kvinna åtalades samtidigt för delaktighet i brotten.

När rättegången avslutades innan jul kunde tingsrätten efter enskild överläggning konstatera att ”övertygande bevisning har lagts fram” om att toppjuristen ”har begått de åtalade gärningarna”. Tingsrätten beslutade också att toppjuristen skulle genomgå en rättspsykiatrisk utredning, vilken sedermera visade att hon inte led av någon allvarlig psykisk störning och därmed kan dömas till fängelse.

Får 14 års fängelse

Genom utredningen anser tingsrätten att det är ”klarlagt att kvinnan under cirka ett års tid uppdragit åt flera personer att döda Henrik Olsson Lilja (reds.anm)”. De första uppdragen lämnades under hösten 2018 till två sjuttonåriga pojkar. I den delen lämnade hon uppdragen tillsammans och i samförstånd med en kvinna som hon nyligen hade lärt känna.

De andra uppdragen lämnades under våren och sommaren 2019 till två män med kriminell bakgrund. De uppdragen ledde till att Henrik Olsson Lilja den 6 september 2019 blev skjuten i buken med livshotande skador som följd.

Bevisningen avseende händelserna under hösten 2018 bestod huvudsakligen av den medåtalade kvinnans frivilliga berättelse som fick tydligt stöd av både muntlig och skriftlig bevisning. Den tillkommande bevisningen avseende händelserna under 2019 bestod av en mängd så kallad indiciebevisning, som vid en sammanvägd bedömning ansågs vara tillräckligt stark för en fällande dom.

”Sammanhållen gärning”

Tingsrätten gör bedömningen att kvinnans agerandet varit ”en sammanhållen gärning” som syftat till att ta livet av Henrik Olsson Lilja, varför hon ska dömas för anstiftan av försök till mord, och inte förberedelsegärningen.
Tingsrätten skriver:

”Om det inte vore för hennes vilja att döda Henrik Olsson Lilja (reds.anm) och de uppdrag som hon lämnat hade mordförsöket aldrig ägt rum. Hon ska därför dömas till fängelse 14 år i likhet med den man som tidigare dömts för att ha avlossat det livshotande skottet”.

En medåtalad man döms till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord och en kvinna samt två yngre män som åtalats döms för stämpling ill mord respektive förberedelse till mord till skyddstillsyn.

Här kan du läsa domen


Tidigare publicerat i ämnet:Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: