Stockholmsbyråkratins högsäte! – Carl Norberg 2021-01-15

Garnison (av frankiska garir, germ. värja, även fr. garnir förse, utrusta) sammanfattningen av alla de trupper, vilka är förlagda, ”garnisonerade”, inom samma stad, fästning eller annan ort (garnisonsort). All den tjänstgöring, som avser ordningens upprätthållande, vaktgöring, parader, gudstjänster o.s.v. sammanfattas vanligen under benämningen garnisonstjänst.

Enligt Försvarsmaktens hemsida är garnison en form av paraplyorganisation för den samlade militära närvaron på en ort eller plats och används som benämning för all militär verksamhet som bedrivs på samma ställe. Under senare delen av 1900-talet har militära staber, förband, skolor och flottiljer som varit förlagda på samma ort, samlats inom en garnison. Vanligtvis är det ortens namn som givit namn till garnisonen, exempelvis Bodens garnison eller Göteborgs garnison. Garnisonen enligt omslagsbild är ett kvarter och ett stort kontorskomplex som ligger på Karlavägen 96-112 / Oxenstiernsgatan 15 / Linnégatan 87-89 / Banérgatan 16-30, mellan Karlaplan och Radiohuset på Östermalm i Stockholm. Fastighetens olika delar har uppförts åren 1886, 1963 (FOA-huset) och 1972 (Karlahuset). Kvarteret omfattar en tomtareal på 84 366 kvadratmeter och ägs av Vasakronan.

Byggnaden ligger på gammalt kasernområde. De äldre delarna med fasad mot Linnégatan, ritade av Ernst Jacobsson var från början Svea livgardes och Göta livgardes kasernbyggnader och är idag K-märkta. Socialstyrelsen hyrde denna del av fastigheten från mitten av 60-talet till 1999 då en omfattande renovering genomfördes. Idag hyrs lokalerna ut till en mängd företag.

FOA-huset

År 1956 beslutade staten att låta bygga nytt på Garnisonen. Gustaf Kaunitz ritade det så kallade FOA-huset för Försvarets forskningsanstalt som stod klart 1963. Huset utmärker sig genom att vara tre våningar högre än sin omgivning då staten gav dispens mot gällande stadsplan. Från hustoppen har besökaren utsikt över Djurgården och Södermalm. Byggnaden och beslutsprocessen kritiserades och elever vid KTH:s arkitektursektion gav huset ett antipris med sitt rivningsstipendium. Vid invigningen deltog bland annat ÖB Torsten Rapp och försvarsminister Sven Andersson. En stor del av komplexet utgjordes av en datahall som tillkom senare. Sedan FOA lämnade byggnaden har den olika kontorsverksamheter och går numera under namnet Port 108.

Till garnisonens förstärkande i sådana svenska garnisonsorter, där den varit för svag för ändamålet, har förr garnisonskommenderingar ur de indelta trupperna utgått, så länge dessa fanns i tillräcklig styrka. Trupper, uteslutande avsedda för garnisonstjänst, s.k. garnisonstrupper, bildas, vanligen endast under krigstid, av det till fältbruk minst lämpliga manskapet.Kategorier:Svensk politik, Världspolitik, Video

Etiketter:, ,

4 svar

 1. 177TH FIGHTER WING | NEW JERSEY AIR NATIONAL GUARD- i hela sitt styrkan för stöd av Pelosy och Biden – observera BAFOMET logo!!!!- https://www.177fw.ang.af.mil/

  Gilla

 2. Detta var planerad och pågår just nu !!!!!!
  The Open Conspiracy – https://en.wikipedia.org/wiki/The_Open_Conspiracy

  Gilla

 3. Nya bevis att BLM och Antifa organiserades att storma Capitol för att kunna smutskasta Trump
  http://www.whitetv.se/en/no-free-medium-in-sweden/2596.html

  Gilla

 4. ITALY STOLE U.S. ELECTION – Here’s why they did it…
  https://www.stopworldcontrol.com/leonardo

  Gilla

%d bloggare gillar detta: