SD tvingar regeringen offentliggöra censurmötet med Google

Publicerad 2 januari 2021
https://www.friatider.se/sd-tvingar-regeringen-offentliggora-censurmotet-med-google

Regeringen förde inga protokoll under sitt kontroversiella censurmöte med Google och Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson 2018. Men efter alternativmedias upprop mot nätcensur (där denna tidning deltog) kräver nu SD att regeringen offentliggör vad som sades och beslutades under det ljusskygga mötet.

Efter att Google stängt av den oppositionella svenska kanalen Swebbtv från Youtube vill nu riksdagsledamoten Björn Söder (SD) att justitieminister Morgan Johansson (S) svarar på hur regeringen egentligen ställer sig till radering av material som ges ut med stöd av yttrandefrihetsgrundlagen.

I en skriftlig fråga till justitieministern noterar Björn Söder att Morgan Johansson efter raderingen av SwebbTV i praktiken tog Googles beslut i försvar när ministern uttalade sig i DN.

”Uttalandet kan tolkas som att ministern ger sin välsignelse till att nätjättarna godtyckligt raderar material”, enligt Björn Söder, även om materialet faller inom yttrandefrihetsgrundlagen.

Enligt Söder är det ”uppenbart” att nätjättarna efter att ha hållit ett möte med regeringen om nätcensur i valrörelsen 2018 har blivit mer aktiva med att censurera på sina plattformar och ”ta bort även lagligt innehåll som yppar kritik mot regeringen och regeringens politik”.

Efter censurmötet ville Samhällsnytt göra en granskning av händelsen och fick då veta att regeringen inte hade fört några protokoll över vad som diskuterades med nätjättarna. Karin Friberg, rättsexpert på grundlagsenheten hos Justitiedepartementet, kunde när Samhällsnytt hörde av sig på telefon inte direkt ge några svar på varför så inte hade skett.

Men nu kräver Björn Söder att justitieministern redogör för vad som sades på det ljusskygga mötet.

”Vad diskuterades och beslutades egentligen på mötet mellan ministern och nätjättarna 2018 vad gäller nätjättarnas inskränkningar i svensk yttrandefrihetslag?”, avslutar Söder den skriftliga frågan till ministern.

Morgan Johansson har nu två veckor på sig att lämna in sin redogörelse av vad som hände på mötet, enligt Riksdagsförvaltningen.

Alternativmedias upprop mot nätcensur

Dagen före julafton stängde Google den oppositionella svenska Youtube-kanalen SwebbTV med 65.000 följare. Kanalen har utgivningsbevis, ansvarig utgivare och omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen.

Stängningen föregicks av ett antal åtgärder från Sveriges regering.

Först drev regeringen igenom en sänkning av elskatten för Google och Facebook till 0,5 öre/kWh, från de 41,38 öre som hushållen betalar. Utöver det har Google fått ekonomiskt stöd genom regeringens elcertifikatssystem och tillsammans uppgår Löfven-regeringens subventioner till de båda bolagen till miljardbelopp.

Under valrörelsen 2018 kallade justitieminister Morgan Johansson (S) sedan till sig Google och Facebook och uppmanade dem att bedriva «frivillig» censur på internet å statens vägnar. Med på mötet var även Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson som lovade att förse IT-jättarna med information om «vilka mörkerkrafter som finns här och som hotar demokratin». I klartext: Vilka alternativmedier som ska motarbetas.

Efter raderingen av SwebbTV har Morgan Johansson svurit sig fri från eget ansvar men samtidigt gett sitt fulla stöd åt Googles åtgärd.

«Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform», sade han till DN igår.

Med andra ord: Om Google vill sabotera för oppositionell media i ett land där regeringen ger dem subventioner i miljardklassen, så är det inget vi tänker lägga oss i.

Attityden är inte acceptabel i ett demokratiskt land.

Inom USA:s justitiedepartement förbereds just nu lagstiftning som ska förhindra att Google och andra IT-jättar «censurerar lagliga yttranden i ond tro, med förklaringen att de strider mot deras egna användarvillkor». Även i den fria företagsamhetens högborg erkänner alltså makthavarna det faktum som Morgan Johansson vägrar erkänna: Att dagens opinionsbildning sker digitalt, och att IT-jättarna kontrollerar den infrastruktur som varje individ behöver för att kunna tillvarata sin yttrandefrihet.

Inför valrörelsen finns nu för första gången tecken på att regeringen helt kommer att försöka stänga flera alternativmedier. Risken består inte i ny lagstiftning som förbjuder oss, utan i att regeringen använder statsunderstödda företag såsom IT-jättar och banker för att stänga av oss från tjänster som är nödvändiga för att bedriva vår verksamhet.

Vi som representerar de största alternativmedierna i Sverige stänger idag våra webbplatser i protest mot regeringens hantering av SwebbTV. Vi gör samtidigt följande gemensamma uttalande.

1. Vi kräver att regeringen genast vidtar åtgärder för att säkra den grundlagsskyddade yttrandefriheten på nätet, i synnerhet på de offentligt finansierade plattformarna Google, Youtube och Facebook.

2. Vi ger vårt fulla stöd till Sverigedemokraternas beslut att driva frågan i Sveriges riksdag och uppmanar alla ledamöter, oavsett partifärg, att självständigt arbeta för yttrandefrihet också i en digital tid.

3. Vi vädjar till allmänheten att delta i kampen för yttrandefrihet genom personvalskryss till ledamöter som driver yttrandefrihetsfrågor och genom att hålla ögonen öppna för demonstrationer, namninsamlingar och andra åtgärder för yttrandefrihet som kan komma framöver.

Erik Almqvist, chefredaktör Exakt24
Chang Frick, chefredaktör Nyheter Idag
Widar Nord, chefredaktör Fria Tider
Mats Dagerlind, chefredaktör Samhällsnytt
Vavra Suk, chefredaktör Nya TiderKategorier:Svensk politik

Etiketter:, , , , ,

%d bloggare gillar detta: