OFFICIELLA GEOENGINEERING-EXPERIMENT TILLÅTS I SVERIGE

Forskarna vill hissa upp en ballong och släppa ut kalciumkarbonat i atmosfären.

Kontroversiell ballongteknik testas i Sverige • Klimatforskare ska hindra solstrålar från att nå jorden – med iskristaller

2020-12-20
https://headtopics.com/se/testar-kontroversiell-ballongteknik-i-sverige-17577421

Harvardforskarna vill bromsa den globala uppvärmningen – genom att hindra solstålar från att nå jorden. \n\nNu förbereder sig Svenska rymdaktiebolaget för att bistå dem och deras kontroversiella metoder. \n\n– De vill släppa ut iskristaller i atmosfären. Vi står för tekniken att testa detta, säger affärsutvecklare Mattias Abrahamsson.

Nu förbereder sig Svenska rymdaktiebolaget att bistå dem och deras kontroversiella metoder.– De vill släppa ut iskristaller i atmosfären. Vi står för ballongtekniken att testa detta, säger affärsutvecklare Mattias Abrahamsson.

Amerikanska Harvardforskare har under flera år arbetat med ett projekt för att bromsa den globala uppvärmningen. Projektet går ut på att hissa upp en ballong i luften som släpper ut aerosoler i atmosfären. Aerosolerna reflekterar bort delar av solens strålar – vilket gör att temperaturen på jorden hålls nere.

Forskarna vill nu göra det första testet i Sverige.– Vi har valt att samarbeta med Swedish Space Corporation och flyga i Sverige eftersom de kunde möjliggöra detta sommaren 2021, på grund av de lovande flygbanorna och stora erfarenhet av att skjuta upp vetenskapliga ballonger, säger forskningsledaren Frank Keutsch i ett uttalande.

Under sommarens test kommer det inte släppas ut några partiklar. Syftet är att testa så att utrustningen fungerar.Foto: SCoPEx-projectForskarna vill hissa upp en ballong och släppa ut kalciumkarbonat i atmosfären.20 kilometers höjd

Swedish Space Corporation, eller Svenska rymdaktiebolaget, är ett statligt företag. Affärsutvecklaren Mattias Abrahamsson är mycket nöjd över att Harvardforskarna vill utföra testet i Sverige, vid rymdbasen Esrange utanför Kiruna.

Forskarna kontaktade också amerikanska företag, men de kunde inte leverera det som krävs för att utföra testet i sommar.– Det här är första gången ett amerikanskt universitet vänder sig direkt till oss. Vi ska se till att ballongen hamnar på ungefär 20 kilometers höjd. De vill se vad vi har för stabilitet på ballongen och hur man kan manövrera den, säger Abrahamsson.

Foto: SSCBild från en tidigare ballongflygning från EsrangeKontroversiellt forskningsområdeProjektet ingår i ett forskningsområde som heterSolar geoengineeringoch är kontroversiellt. Kritiker framhåller att man inte vet hur det skulle påverkar jorden, växter och djur om det används i större skala. När Aftonbladet intervjuade en annan forskare som arbetar i projektet som heter Scopex för ett år sedan, professor David Keith, radade han upp potentiella risker.– Du kan förstöra ozonlagret, den övre stratosfären kan hettas upp, det finns risk för människors hälsa om partiklarna kommer längre ner i atmosfären. Jag skulle kunna fortsätta i en timme, sa han.

Keith underströk att Scopex endast vill släppa ut en liten mängd aerosoler, för att kunna se hur atmosfären reagerar.– Jag vill ha ett seriöst internationellt forskningsprojekt. Att verkligen i detalj förstå hur det här fungerar, hur det ska övervakas och hur det ska skötas.

Foto: Harvard University. Center for the EnviromentHarvardforskaren David Keith”Forskare försöker blockera solen”Mattias Abrahamsson säger att han personligen anser att allt som ger kunskap om hur saker fungerar kan leda till framsteg.– Det här är ett sätt att bromsa globala uppvärmningen, men det är inget sätt att komma till botten med problemet.

Geoengineering och solar geoengineering

  • Geoengineering är idén om att manipulera, eller påverka, jordens klimatsystem för att hindra negativa effekter av klimatförändringarna. Det som Harvard forskar på kallas solar geoengineering och innebär att man minskar den inkommande solstrålningen som når jorden.
  • Harvardforskarnas projekt heter SCoPEx och stöds bland annat av Bill Gates. Forskarna vill hissa upp en ballong i luften och släppa ut en mycket liten mängd aerosoler. Syftet är att se hur materialet reagerar i atmosfären och beräkna hur det skulle fungera i en större skala.
  • Kritiken mot geoengineering grundar sig i att man inte vet hur det påverkar jorden, växter och djur. Det finns också kritik som handlar om vem som ska finansiera, implementera och ansvara för projekten.
  • FN:s klimatpanel IPCC tar upp risker med geoengineering i sin fjärde och femte utvärdering. Världens största klimatnätverk, Climate action network, är emot både tester och utvecklande av solar geoengineering. Organisationen anser att det är förenat med för stora risker.


Kategorier:Hälsa, klimatet, Media, Naturen, naturförstöring, Rymden, Svensk politik, Världspolitik

Etiketter:, , ,

2 svar

  1. ja nu när det inte flygs lika mycket så måste man komma på nya metoder..

    Gilla

%d bloggare gillar detta: