Carl Norberg 2020-12-23 – God Jul önskar Carl och De Fria!

En ingress för er som vill stöka lite med släkten imorgon kl 15.00… 1907 belönades Rudyard Kipling som den yngsta någonsin med Nobelpriset i litteratur med motiveringen: ”In consideration of the power of observation, originality of imagination, virility of ideas and remarkable talent for narration which characterize the creations of this world-famous author.”

Joseph Rudyard Kipling föddes den 30 december 1865 och var en brittisk journalist, novellförfattare, poet och romanförfattare. Han föddes i koloniala Indien, vilket också var den inspiration som låg till grund för den större delen av hans arbete. Kipling författade bland annat Djungelboken (1894), The Great Game (1901) och många noveller, inklusive ”The Man Who Should Be King” (1888), samtliga verk grundade på den kolonialväldesverksamhet britterna sysslade med under senare delen av 1800-talet och framåt.

”The Great Game” handlade tex om den politiska och diplomatiska konfrontation som under större delen av 1800-talet utspelade sig mellan det brittiska såsom det ryska imperiet med avseende på Afghanistan och angränsande territorier i Central- och Sydasien, och det tillvägagångssätt framförallt Britterna använde sig av för att skydda kronjuvelen dvs Indien i sitt kolonialväldesbygge från Ryskt inflytande. En bok som inte minst influerade den framtida CIA-chefen Allen Dulles så pass, att det sägs att han alltid hade ett exemplar med sig oavsett vart han begav sig. Novellen ”The Man Who Would Be King” handlar i sin tur om två brittiska soldater som ger sig ut på äventyr i Afghanistan och som med svek lyckas övertyga invånarna i Kafiristan om att de är gudar, varpå de blir allt mer korrupta tills de till sist blir avslöjade och blir tvungna att fly hals för huvud.

Hans mest kända verk däremot ”Djungelboken” handlade mer om den hopplösa situation som den ockuperade parten – mekaniskt såsom biokemiskt – befinner sig i, där mänskligt beteende sensmoraliskt beskrivs genom olika animaliska karaktärer och den själsliga resa alla måste göra för att finna sin väg mot större förståelse för vår gemensamma verklighet. Detta utan att bli vilseledd och hamna i klorna på de som systemet vill bevara för att kunna bryta status quo.

Mowgli växer upp med en flock vargar, de vill honom inget ont, de sörjer för och skyddar honom men tänker samtidigt mest på flocken i sig. Mowgli är dock annorlunda och inte en av dem vilket blir allt mer märkbart ju äldre han blir, – en direkt referens till mänskligt flockbeteende, och hur flocken uppfattar någon som inte riktigt passar in, dvs som ett hot. Mowgli lämnar därför flocken för att söka sin egen väg och träffar då på en björn som ”skall lära honom allt han kan”. Baloo gör honom dock en björntjänst genom att lära honom fel i sin lättjefulla tillvaro utan att han själv är medveten om det – såsom de flesta falska profeter – vilket också påpekas av hans evigt närvarande samvete i form av Baghera som hela tiden genom berättelsen leder honom rätt. Mowgli hamnar i boaormen Kaas dödliga omfamning och under dennes hypnotiska förtrollning som Kaa lyckas med genom att utge sig för att vara Mowglis vän – en referens till alla grindväktare såsom tex opinionsbildare, journalister, agenter, och andra tvivelaktiga individer som verkar för systemets upprätthållande.

Därefter finner han på sin väg militäriska elefanter – som är lite enfaldigt korkade som alla goda soldater skall vara, då den bästa soldaten ju är den som bara följer order. Hamnar hos Kung Loui ”som har nått upp till högsta topp och ej längre vill apa sig utan bara vara en man”, och därför vill att Mowgli skall spilla eldens hemlighet till honom, vilket han ju naturligtvis inte kan göra då han från ung ålder är uppfostrad av just djur – en direkt referens till Promethiusmyten i Grekisk mytologi, som till sin grund handlar om att kunskap är makt, och makt är kraft att bryta motstånd. Loui är alltså en beskrivning av en person som söker makten för sig själv.

Till sist hamnar han hos de asgamar, som är svårt annat än att tolka som en beskrivning av defaitister och som menar att där finns ingenting vi kan göra åt den situation mänskligheten befinner sig i, och därför inte har en aning om vad de skall hitta på. Allt samtidigt som Shere Kahn – TigerKungen – eller omskrivet kolonialväldet – (idag den djupa staten) – hela tiden jagar efter honom i sin ambition att döda honom – dvs ta kål det som gör honom mänsklig i sin eviga strävan att kunna fortsätta utöva sitt förtryck.

När man tänker på det, inte minst som Sverige utgör själva kärnan av den djupa staten, är det nästan ett hån mot svenska folket (om aldrig så välförtjänt), att den tecknade versionen av Djungelboken spelats upp kl 15.00 var julafton sedan 1967, utan att majoriteten någonsin funderat på den sensmoraliska och bakomliggande betydelsen i vad Rudyard gav sig på att beskriva och som dessutom renderade honom ett Nobelpris i Litteratur, som i sin tur aldrig någonsin handlat om något annat än opinionsbildning!Kategorier:Svensk politik, Världspolitik, Video

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: